De ISU EK Afstanden kleurt GOUD!

ISU EK Afstanden

Wat een prachtig weekend! De schaatsers van TalentNED wonnen maar liefst vier keer goud! Tweemaal goud op de individuele nummers (Esmee Visser op de 3.000 meter en Ireen Wüst op de 1.500 meter) en tweemaal goud op de ploegenachtervolging (Ireen Wüst met de vrouwen en Marcel Bosker met de mannen). Er kan dus teruggekeken worden op een geslaagd weekend.

 

Foto: Soenar Chamid

 

Afgelopen weekend vond in Heerenveen voor de tweede keer de ISU EK Afstanden plaats. Ireen begon het weekend op vrijdagavond met haar favoriete afstand: de 1.500 meter. In de achtste rit nam ze het op tegen Martina Sáblíková. Ireen wist Sáblíková achter zich te houden en 0.34 seconden onder de tijd van Lalenkova, de nummer één op dat moment, te komen. In de laatste rit reed de Russin Shikhova lang onder de tijd van Ireen, maar door Ireen’s sterke slotronde kwam de Russin in het laatste stuk te kort. Ireen pakte met 1:54.88 de overwinning én de titel die nog ontbrak op haar palmares. Later op de avond kwam Ireen, wegens een afzegging van Jutta Leerdam, samen met Letitia de Jong en Femke Kok in actie op de Team Sprint. Het drietal behaalde een tijd van 1:26.61 en pakte daarmee de zilveren medaille.

 

In een uitverkocht en sfeervol Thialf reed Esmee op zaterdag de 3.000 meter. Met een vlakke race wist ze in een tijd van 3:59.15 de winst te behalen en bijna het baanrecord te verbreken. Ondanks dat er geen baanrecord was behaald, gaf Esmee aan blij te zijn dat ze haar titel succesvol wist te verdedigen en dat ze enorm genoten heeft van het enthousiaste publiek.

 

Foto: Soenar Chamid

 

De laatste dag van het toernooi stond voor de schaatsers van TalentNED in het teken van de ploegenachtervolging en de 1.000 meter. Het drietal Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje namen het in de ploegenachtervolging op tegen concurrent Rusland. In een directe strijd waren de Nederlandse dames de Russinnen sneller af en behaalden ze de eerste plek met een tijd van 2:57.97. Ook de Nederlandse heren met Patrick Roest, Sven Kramer en Marcel Bosker pakten de gouden medaille op de ploegenachtervolging. Mede door een aantal sterke slotrondes wist Nederland wederom het Russische team achter zich te houden. De laatste afstand waar een schaatser van TalentNED aan deelnam was de 1.000 meter. Op deze afstand kwam Ireen in de tiende rit in actie tegen Poolse Czerwonka. Met een tijd van 1:14.81 behaalde Ireen de vijfde plek.

Al met al een zeer geslaagd toernooi met maar liefst 5 medailles voor de schaatsers van de TalentNED formatie!

 

Foto: Soenar Chamid

 

Gruno en Utrecht City Bokaal

Naast het internationale schaatstoernooi dat in Thialf plaatsvond, werden er ook nationale toernooien in Nederland gereden: de Gruno Bokaal in Groningen en de Utrecht City Bokaal, beide onderdeel van de Holland Cup series. De Gruno Bokaal is een groot vierkamp waar naast de ereplekken in het toernooi, de laatste plekken voor de KPN NK Allround worden vergeven. Namens TalentNED nam Louis Hollaar deel aan dit toernooi. Vanwege een langdurige blessure was hij nog niet geplaatst voor het NK Allround. Na de vier afstanden vond Louis zich terug op de eerste plaats in het klassement. Daarmee won Louis de Gruno Bokaal en plaatste hij zich voor de NK Allround!

Gerben Jorritsma nam deel aan de Utrecht City Bokaal, een sprinttoernooi dat gehouden wordt op de Vechtsebanen. Ook bij dit toernooi kan men punten behalen voor het Holland Cup klassement en plaatsing afdwingen voor het KPN NK Sprint. Jorritsma behaalde de vijfde plek in het eindklassement en is hiermee verzekerd van deelname aan de KPN NK Sprint.

 

Vooruitblik

De schaatsers gaan zich de komende twee weken in Heerenveen voorbereiden op hun deelname aan de KPN NK Allround & Sprint die gehouden worden in het weekend van 25 en 26 januari 2020. Ook dat toernooi vindt plaats in het schaatshart van Nederland: Thialf. Voor de nog niet geplaatste schaatsers kan op het NK nog plaatsing afgedwongen worden voor de WK Allround & Sprint in Hamar, welke van 28 februari tot en met 1 maart 2020 in Noorwegen worden georganiseerd.

 

Foto: Soenar Chamid

Lees ook