Esmee Visser tweemaal Nederlands Kampioen!

Gedurende een schaatsseizoen zijn er diverse momenten waarop de schaatsers zich kunnen kwalificeren voor de grote wedstrijden van het seizoen. Het KPN NK Afstanden, dat gehouden werd tussen Kerst en Oud & Nieuw, was zo’n toernooi waar niet alleen de Nederlands kampioenen werden gekroond. Het toernooi was tevens dé mogelijkheid om startbewijzen te veroveren voor de komende grote kampioenschappen in de eerste maanden van 2020. Het ging om de startbewijzen voor de EK Afstanden in Heerenveen, World Cup 5 in Calgary, WK Afstanden in Salt Lake City en WK Allround & Sprint in Hamar. Ireen Wüst en Esmee Visser wisten samen een viertal startbewijzen te verzamelen. En: Esmee werd tweemaal Nederlands kampioen!

 

Foto: Soenar Chamid

 

Op vrijdagavond 27 december werden de eerste drie afstanden van het toernooi gereden. Op de 500 meter kwamen Thomas Geerdinck en Gerben Jorritsma in actie. Thomas behaalde met 35.57 een nieuw persoonlijk record en eindigde daarmee op de dertiende plek. Gerben reed in 35.70 naar de zestiende plek. Alle vrouwelijke schaatsers van TalentNED gingen van start op de 1.500 meter. Ireen Wüst schaatste met 1:55.69 naar de tweede plek en werd gehuldigd door zevenvoudig Nederlands sprintkampioen Christine Aaftink. Esmee Visser (1:58.26) en Lotte van Beek (1:59.07) werden respectievelijk elfde en dertiende. Marcel Bosker (6:17.51) en Jos de Vos (6:30.73) reden de 5.000 meter en eindigden op de vierde en dertiende plaats.

 

Foto: Soenar Chamid

 

De volgende dag stond de 1.500 meter voor Marcel Bosker, Thomas Geerdinck en Jos de Vos op het programma. De heren behaalden respectievelijk de zesde (Marcel; 1:47.16), elfde (Thomas; 1:49.24) en twaalfde plek (Jos; 1:49.31). Later die middag werd de 3.000 meter voor de dames verreden. Ireen Wüst nam het in de een-na-laatste rit op tegen Reina Anema. Ireen wist met een tijd van 4:02.65 de vijfde plek te bemachtigen. Esmee Visser reedt in de laatste rit tegen Irene Schouten en zette in een tijd van 4:01.29 de snelste tijd neer. Esmee werd hierdoor voor het eerst in haar carrière Nederlands kampioen en mocht haar medaille in ontvangst nemen van Falko Zandstra.

 

Foto: Soenar Chamid

 

Vervolgens pakte Esmee Visser op zondagmiddag ook de eerste plaats op de 5.000 meter! De tijd waarmee ze kampioen werd was 6:50.96. Yvonne van Gennip reikte de medailles uit aan de medaillewinnaars. Vervolgens stond de langste afstand voor Marcel Bosker op het programma. Helaas kwam Marcel ten val. Hierdoor kon hij de wedstrijd niet uitrijden. Later op de middag kwam Ireen Wüst nog in actie op de 1.000 meter. Ze startte in rit 8 tegen Jorien ter Mors. Door tweemaal een valse start van Jorien, moest Ireen de race alleen rijden. Gelukkig was Thialf goed gevuld en hielpen de vele aanmoedigingen Ireen tijdens de race. Met een tijd van 1:15.64 behaalde ze de derde plek. De laatste individuele afstand van het toernooi was de 1.000 meter heren. Thomas Geerdinck behaalde op deze afstand nogmaals een persoonlijk record. In een tijd van 1:09.80 wist hij de achtste plek te behalen. Gerben Jorritsma werd veertiende in een tijd van 1:10.76. Tijdens het afsluitende event, de mass start, kwamen Marcel Bosker en Thomas Geerdinck in actie. Na 16 rondes wist Marcel 10 punten binnen te slepen en sloten de heren daarmee de KPN NK afstanden in Heerenveen af.

 

Foto: Soenar Chamid

 

De startbewijzen voor de toernooien in 2020 zijn zo goed als verdeeld. Alleen op het NK Allround en Sprint (25 & 26 januari) is er nog een plek te vergeven voor de WK Allround en WK Sprint. Naast de al geplaatste schaatsers, kan kwalificatie voor het NK Allround en NK Sprint afgedwongen worden tijdens de 4e Holland Cup in het weekend van 11 en 12 januari. De allrounders en lange-afstandrijders komen dan in actie op de Grunobokaal in Groningen en de sprinters strijden om de Utrecht City Bokaal. In datzelfde weekend (10 t/m 12 januari) staan Ireen Wüst, Esmee Visser en Marcel Bosker weer in Thialf tijdens de ISU EK Afstanden.