Geerdinck laat zich zien, Bosker reserve voor WK

Afgelopen weekend vond het NK Allround & Sprint plaats in Thialf. Tijdens het toernooi konden naast het Nederlandse Kampioenschap ook de laatste startbewijzen voor het WK Allround & Sprint bemachtigd worden dat van 28 februari tot en met 1 maart plaats zal vinden in Hamar (Noorwegen). Voor het WK Allround toernooi was Ireen Wüst al zeker van deelname.

 

Namens TalentNED namen Marcel Bosker, Thomas Geerdinck, Jos de Vos, Louis Hollaar en Esmee Visser deel aan het NK Allround. Ireen Wüst en Gerben Jorritsma kwamen in actie op het NK Sprint.

 

KPN NK Allround

 

Zaterdagochtend begon het allroundtoernooi met de 500 meter voor de dames. Esmee Visser nam het in de zesde rit op tegen Sanne in ’t Hof. Esmee, de nummer drie van het vorige NK, klokte met een persoonlijk record van 41.42 de zestiende tijd op deze afstand. Op de drie kilometer eindige de Nederlandse Kampioen op deze afstand als vijfde in 4:04.59. Na de eerste dag stond Visser zesde in het tussenklassement.

 

Foto: Soenar Chamid

 

De heren reden op de eerste dag de 500 en 5.000 meter. Jos de Vos kwam als eerste in actie en wist de veertiende plek te bemachtigen met een tijd van 37.68. Marcel Bosker nam het in de zevende rit op tegen Chris Huizinga en behaalde de vijfde plaats met een tijd van 36.75. Teamgenoten Louis Hollaar en Thomas Geerdinck namen het in de een-na-laatste rit tegen elkaar op. Beide heren reden een dijk van een wedstrijd en wisten naast een persoonlijk record ook als enige onder de grens van 36 seconden te finishen. Zowel de eerste (Thomas 35.50) als de tweede (Louis 35.89) plek kleurde TalentNED-blauw.

 

Foto: Soenar Chamid

 

Na enkele uren uitgerust te hebben in het hotel keerden de heren aan het eind van de middag terug naar Thialf om de 5.000 meter te rijden. Marcel Bosker reed tegen zijn rivaal Jan Blokhuijsen een spannende rit en behaalde met een tijd van 6:18.32 de tweede plek. Thomas Geerdinck (6:35.87) en Jos de Vos (6:43.51) werden respectievelijk zevende en negende.  

 

Na twee gereden afstanden stond Jos de Vos op de elfde plek, Thomas Geerdinck derde en Marcel Bosker tweede in het tussenklassement. Wegens ziekte en blessure waren Esmee Visser en Louis Hollaar genoodzaakt om de strijd op het allround toernooi te staken.

 

Op zondag stonden de 1.500 en 10.000 meter op het programma. Marcel Bosker (1:46.74), Thomas Geerdinck (1:49.75) en Jos de Vos (1:51.82) behaalde de tweede, zesde en twaalfde plek op de 1.500 meter. Op de afsluitende afstand, de 10.000 meter, kwamen Thomas en Marcel in actie. Thomas nam het op tegen titelverdediger Douwe de Vries en behaalde de zevende plek in 13:32.68. Marcel Bosker reed wederom tegen Blokhuijsen en laatstgenoemde wist de opgebouwde voorsprong in het klassement te behouden. Bosker klokte met 13:11.19 de derde tijd.

 

Door zijn winst op het NK Allround is het laatste WK Allround ticket vergeven aan Jan Blokhuijsen. Marcel eindigde in het eindklassement op de tweede plaats, waarmee Marcel als reserve is aangewezen voor het WK Allround in Hamar.

 

Foto: Soenar Chamid

 

KPN NK Sprint

 

Het NK Sprint begon met de 500 meter voor de dames. Ireen Wüst nam deel aan het NK Sprint, omdat ze zich al geplaatst had voor het WK Allround in Hamar. In de vierde rit nam Ireen het op tegen Anice Das. Met een tijd van 38.46 behaalde ze de zevende plek. Op de 1.000 meter veroverde Ireen de derde plaats met een tijd van 1:15.33. Na de eerste dag van het toernooi stond Wüst op een gedeelde derde plek in het tussenklassement.

 

Na de eerste afstand deelde Gerben Jorritsma, met een tijd van 35.68, de zevende plek met Janno Botman.

 

Helaas konden Ireen en Gerben wegens omstandigheden hun deelname aan het KPN NK Sprint niet verder voortzetten.

 

Vooruitblik

 

Alle startbewijzen voor de toernooien in 2020 zijn vergeven. Gisteren vertrok de ploeg richting Amerika om zich alvast voor te bereiden op ISU World Cup in Calgary (7 en 8 februari) en de ISU WK Afstanden (13 t/m 16 februari) in Salt Lake City.

Lees ook