Let op wat je tegen jezelf zegt

Door: Thomas Waanders, 25-11-2019

 

TalentNED is een platform waar ideeën op het gebied van talentontwikkeling worden geïntroduceerd, bediscussieerd en verder doorontwikkeld. In deze blogpost stellen we een wetenschappelijk artikel centraal.

 

In de ik- of jij-vorm? Wat je zegt tegen jezelf maakt een verschil, zeggen onderzoekers van de Bangor University uit Wales.

 

Velen van ons kennen het wel. Je bent aan het fietsen, rennen of zwemmen en je wordt moe. Je verstand begint te zeuren. “Pfff, wat begint dit pijn te doen!”

 

We weten inmiddels dat het belangrijk is om effectief om te gaan met deze gedachte. Daarin zijn verschillende strategieën voorhanden, zoals defusie (kort gezegd: de gedachte zien voor wat het is, namelijk maar een gedachte), aandacht richten naar het hier & nu (bijvoorbeeld door te kijken naar de richting waar je naartoe beweegt), associatie (je aandacht op de pijn te richten door er bijvoorbeeld naar toe te ademen), dissociatie (jezelf proberen af te leiden door bijvoorbeeld een liedje te zingen) of door zelfspraak (dat wat je tegen jezelf zegt). En dan vergeet ik ongetwijfeld nog wel een aantal technieken. Waar het mij voor nu om gaat is zelfspraak en een wat mij betreft interessant onderzoek van de Britse onderzoekers Hardy, Thomas & Blanchfield.

 

Zij lieten in hun onderzoek zien dat het uitmaakt wat je tegen jezelf zegt in een 10 kilometer tijdrit: spreek je in de 1e persoon (ik-vorm) of in de 2e persoon (jij-vorm) tegen jezelf?

 

Voorbeelden van ik-vorm

Voorbeelden van de jij-vorm

Ik kan dit

Jij kunt dit

Ik kan hiermee omgaan

Jij kunt hiermee omgaan

Ik kan doorgaan

Jij kunt doorgaan

Ik ga sterk finishen

Jij gaat sterk finishen

 

Wanneer de sporters in hun onderzoek (gezonde recreatieve sporters van gemiddeld 22 jaar oud) in de jij-vorm tegen zichzelf praatten, waren ze significant sneller op de 10 kilometer tijdrit (werkten dus harder) terwijl ze niet het gevoel hadden dat ze er meer voor deden, dan wanneer ze in de ik-vorm tegen zichzelf praatten.

 

Hoe kan dat nou? Volgens Dolcos en Albarracin (2014)  zijn we gewend om instructies in de jij-vorm te krijgen van belangrijke mensen om ons heen (ouders, coaches). Daarnaast helpt de jij-vorm mensen mogelijk om met meer afstand te kijken naar wat er met hen gebeurt (bijv. wanneer je moe wordt) met als gevolg dat ze beter kunnen omgaan met pijn en vermoeidheid (Kross et al., 2014). Volgens Kross et al. helpt deze techniek ook bij de voorbereiding op een stressvol evenement, zoals wanneer je bijvoorbeeld moet spreken in het openbaar. Zeg dus tegen jezelf: “Jij kunt dit”.

 

Het is wat voorbarig om te stellen dat dit voor iedereen werkt, maar het is het uitproberen waard. Zeker wanneer je probeert om jezelf te ontwikkelen en nog op zoek bent naar wat voor jou werkt.

 

Belangrijk om te vermelden is dat 3 van de 16 sporters in dit onderzoek juist geen baat bleken te hebben bij de jij-vorm van zelfspraak. Dat schrijven de onderzoekers toe aan de wellicht wat ver gezochte mogelijkheid dat deze sporters wat narcistische trekken zouden kunnen hebben. Dan is het heel normaal om in de ik-vorm te praten, laten we maar zeggen, haha!

 

Welke vorm van zelfspraak gebruik jij meestal? De ik- of jij-vorm? En heb je hier nog andere ideeën over? Ik ben benieuwd!

 

 

Bronnen:

Dolcos, S., & Albarracin, D. (2014). The inner speech of behavioural regulation: Intentions and task performance strengthen when you talk to yourself as you. European Journal of Social Psychology, 44, 636–642.

 

Hardy, J., Thomas, A.V., & Blanchfield, A.W. (2019). To me, to you: How you say things matters for endurance performance, Journal of Sports Sciences, 37:18, 2122-2130

Lees ook

Winst 1500 meter Ireen Wüst in Minsk

Nieuws

Winst 1500 meter Ireen Wüst in Minsk

Een deel van de schaatsers van TalentNED was afgelopen weekend aanwezig bij de eerste World Cup in Minsk. Hier streden Ireen Wüst, Esmée Visser en Marcel Bosker voor een podiumplaats op de afstanden waarvoor zij een World Cup ticket hadden bemachtigd.

 

Op vrijdag trapte Marcel Bosker af met zijn eerste wedstrijd van het toernooi op de 5.000 meter in de B-groep. Hij behaalde met een tijd van 6:22.64 de eerste plek en mag hierdoor bij de volgende World Cup in Polen in de A-groep starten! Esmée Visser reed later die dag de 3.000 meter in de A-groep en behaalde de negende plek met een tijd van 4:09.08.

Op zaterdag wist Ireen Wüst de eerste plek te behalen op de 1.500 meter in de A-groep in een tijd van 1:56.46. Hiermee behaalde Ireen net niet het baanrecord (1:56.36) maar veroverde wel haar 24ste gouden wereldbekermedaille op de 1.500 meter.

 

Op zondag stond Ireen aan de start van de 1.000 meter en Marcel aan de start van de 1.500 meter van de A-groep. Ireen behaalde de zevende plaats in een tijd van 1:16.32 en Marcel de achtste plaats in een tijd van 1:47.59.

 

Inmiddels is de groep weer veilig terug in Nederland en maken ze zich op voor de tweede World Cup in Polen die plaatsvindt van 22 t/m 24 november op de overdekte baan van Tomaszów Mazowiecki. Jos de Vos en Thomas Geerdinck zullen op 23 en 24 november in actie komen op de tweede RABO Holland Cup in Eindhoven. Gerben Jorritsma zal aankomende zaterdag 23 november een 500 meter rijden in Thialf. Lotte van Beek en Louis Hollaar werken hard aan hun herstel en hopen hun opwachting te maken tijdens het NK Afstanden in december.

 

 

Lees meer

Een mooi begin van seizoen 2019-2020!

Nieuws

Een mooi begin van seizoen 2019-2020!

Op 1, 2 en 3 november 2019 vond het World Cup Kwalificatie Toernooi (WCKT) plaats in Thialf. De schaatsers streden hier voor startplekken voor de eerste vier World Cups die gehouden worden in Minsk (Wit-Rusland), Tomaszów Mazowiecki (Polen), Nur-Sultan (Kazachstan) en Nagano (Japan). De beste vijf rijders per afstand plaatsten zich voor de World Cup. Helaas is Louis Hollaar vlak voor het WCKT geblesseerd geraakt en kon daardoor niet deelnemen aan het toernooi.

Op de eerste dag slaagden de schaatsers van TalentNED er in om twee World Cup tickets te bemachtigen. Ireen Wüst behaalde de derde plek op de 1.500 meter in een tijd van 1.55,09 en Marcel Bosker de vierde plek op de 5.000 meter in een tijd van 6:18.41. Verder reed Thomas Geerdinck op de 1.500 meter een persoonlijk record met 1:46.74. Wegens lichamelijke problemen moest Lotte van Beek zich na de eerste wedstrijd afmelden voor de race van zondag.

Esmée Visser zette zaterdag een razendsnelle tijd neer op de 3.000 meter (4:00.27) en behaalde de eerste plek. Thomas Geerdinck wist weer een persoonlijke record binnen te slepen op de 1.500 meter met 1:46.74. Hij eindigde hiermee op de negende plek. Marcel Bosker sloeg ook toe op de 1.500 meter en behaalde de vierde plek (1:45.80).

Op de slotdag van het toernooi sleepten de schaatsers van TalentNED nog drie World Cup tickets binnen. Esmée Visser reed een sterke 5.000 meter en behaalde daarmee de eerste plek in een tijd van 6:52.75. Marcel Bosker zette met een tijd van 13:07.01 een persoonlijke record neer en werd hiermee vierde op de 10.000 meter. Ireen Wüst haalde het laatste ticket binnen op de 1.000 meter. Ze reed een tijd van 1:14.77 en werd daarmee tweede.

Kortom een mooi begin van seizoen 2019-2020 met zeven startbewijzen voor team TalentNED voor de eerste World Cup reeks. De eerstvolgende wedstrijden op het programma zijn de 1e World Cup in Minsk (15 t/m 17 november) en de 2e RABO Holland Cup in Eindhoven (23 t/m 24 november).

Lees meer