Doorbraak op wereldbekerniveau voor Frits Biesterbos

nieuws van 29 mei 2024 / Mountainbiken

De afgelopen 5 jaar hebben we flink gebouwd aan ons mountainbikeprogramma. Dit jaar werd de doelstelling nog concreter gemaakt, dan in de jaren ervoor. Aansluiting vinden bij de Europese top. Afgelopen weekend werd die aansluiting gevonden door Frits Biesterbos. Eerst in de short track race waar hij 7e werd. Dankzij deze goede prestatie mocht hij een dag later “front row” starten en reed hij zeer knap naar een 8e plaats in de onder-23 crosscountry wedstrijd. Een geweldig resultaat voor de 4e jaars belofte.

Frits Biesterbos in actie op het EK in Roemenië. Foto: UEC

De plaats van handeling? Nové Město na Moravě, Tsjechië. De mondiale top was afgereisd voor de 3e wereldbeker van het jaar. Dat gold ook voor de Nederlandse mountainbikeselectie, met daarin TalentNED’ers Brent van Geest, Elena Poppelaars, Nick Klijn en Frits Biesterbos. Laatst genoemde mocht dankzij een hoge notering op de wereldranking starten in de short track race, die op haar beurt weer de startvolgorde voor de crosscountry wedstrijd op zaterdag bepaalde.

Door diverse afmeldingen vond Frits zich nét aan de juiste kant van de streep. Soms moet je een beetje geluk hebben. Als 39e startte Frits aan de short track race. Hij reed zich in een aantal rondes knap naar voren en wist zo op de 7e plaats te finishen. Dat betekende op de eerste rij starten een dag later in de crosscountry wedstrijd, dat was al een unicum.

Een dag later was Frits meteen goed weg bij de start en kwam als 2e door bij de eerste bocht. Vervolgens bleef hij goed van voren rijden en wist hij met de kop van de wedstrijd mee te rijden. Even moest hij een gaatje laten en kwam in een groepje terecht dat zo rond de 9e plaats reed. Frits wist zich knap te handhaven in dat groepje waar ook Nederlander Rens Teunissen van Manen reed. Uiteindelijk finishte Frits als 8e, doordat andere renners het hoge tempo niet vol wisten te houden aan de kop van de wedstrijd. Steady as a rock dus!

In diezelfde onder-23 wedstrijd reed ook Nick een prima wedstrijd. Hoewel als 145e gestart, wist hij al snel op te schuiven naar een plek rond de 85e plaats. Toen reed Nick helaas lek, waardoor hij weer wat plekken verloor. Toen hij eenmaal weer op stoom was geraakt, werd hij door de 80% regel uit de wedstrijd gehaald. Aan de ene kant een tegenvaller, aan de andere kant waren “de benen” wel goed in orde en dus kan Nick toch positief terugkijken op deze wedstrijd.

Ook junioren Elena Poppelaars en Brent van Geest kwamen in actie. Laatst genoemde had een moeizame start, doordat hij in aanraking kwam met het stuur van een andere renner en vervolgens zijn steekas losraakte. Lang verhaal kort, Brent finishte als 43e. Elena Poppelaars had een mindere start en vond zich terug op een 20e plaats. Vervolgens wist ze knap op te schuiven naar een 12e plaats en laat ook Elena zien de aansluiting bij de Europese top gevonden te hebben. Mooi werk Elena!!

Het succes van Nove Mesto smaakt natuurlijk naar meer. In de eerste plaats komend weekend, wanneer een aantal van onze mountainbikers in actie zullen komen in Wijster, op de VAM-berg. Vervolgens werkt Frits toe naar meer succes in de wereldbekers van Val di Sole (Italië), Crans Montana (Zwitserland) en Les Gets (Frankrijk).