Drie overwinningen Veen, persoonlijke records voor Van der Ham, Bendijk en Bolsius

nieuws van 6 december 2023 / Schaatsen

Afgelopen weekend werd er zowel in Italië als in Nederland geschaatst door een aantal sporters van TalentNED. In Collalbo stond de tweede Junior World Cup op het programma, terwijl in Heerenveen een trainingswedstrijd werd gereden. Bij allebei de wedstrijden haalden de schaatsers van TalentNED verschillende successen.

Drie overwinningen Veen, persoonlijke records voor Van der Ham, Bendijk en Bolsius
Freek van der Ham op het ijs van Collalbo. Foto: ©International Skating Union (ISU)

Op dag 1 van de Junior World Cup behaalden de TalentNED’ers gelijk drie podiumplaatsen, met twee overwinningen. Meike Veen veroverde goud op de 1000m en revancheerde zich voor haar eerdere prestatie. “Vorig weekend baalde ik van mijn 1000m en ik wou dat graag rechtzetten”, vertelt ze. “Ondanks vertraging door hevige sneeuwval bleef ik kalm en herstelde ik in de tweede helft, eindigend met een sterke finish. Het was een bijzondere ervaring in de sneeuw. Ik ben blij dat ik het vandaag heb kunnen rechtzetten!”

Later op de dag won Meike haar tweede gouden medaille op de Mixed Relay, samen met Ties van Seumeren. “Van tevoren wisten we niet goed wat we moesten verwachten van dit onderdeel,” vertelt Meike. “We hebben de ritten van de senioren bekeken en scenario's besproken. Tijdens de trainingen hebben we het aanrijden en duwen geoefend. Bij de start kon ik gelukkig op kop komen en dat hielden we de hele rit vol. De wissels verliepen niet perfect, maar we konden elkaar elke keer duwen zoals afgesproken. Toen Ties over de finish kwam, wisten we dat we hadden gewonnen. Het is geweldig om op een nieuw onderdeel te winnen, en we zijn er super blij mee!”

Meike Veen en Ties van Seumeren, winnaars van de Gender Mixed Relay. Foto: ©International Skating Union (ISU)
Meike Veen en Ties van Seumeren, winnaars van de Gender Mixed Relay. Foto: ©International Skating Union (ISU)

Op de 3000m reed Freek van der Ham net zoals een week geleden naar de derde plaats, nu in een persoonlijk record. “Voor mij lag er best wat druk op deze afstand,” vertelt hij. “Ik wilde mijn 3000m van de vorige World Cup evenaren, liefst nog beter. Voor de rit was ik gespannen, maar bij het startschot kon ik dat loslaten. Ik kon afkijken bij de anderen en concludeerde dat ik harder moest dan vorige week. Ik startte gedurfd, wetende dat ik een persoonlijk record moest rijden voor het podium. De rit ging prima, hoewel technisch niet perfect. Er is ruimte voor verbetering, maar ik ben erg tevreden en opgelucht.” Rosalie van Vliet eindigde als veertiende op dezelfde afstand.

Op dag twee haalde Meike opnieuw goud op de 1500m. “Veel mensen zeiden vooraf dat ik zou winnen en goud moest pakken, wat druk gaf,” vertelt ze. “Ondanks de spanning kon ik me goed focussen op mijn taken. Met dezelfde tegenstander als vorig weekend en beter ijs wist ik dat ik snel moest openen. Dat lukte goed en ik hield het vol. Het was zwaarder dan vorige week, maar ik had weinig verval in de laatste ronde. Na de finish wist ik dat het goud binnen was. Het voelt super om zo af te sluiten met vijf gouden medailles, het moet nog even bezinken.”

Rosalie van Vliet op de mass start. Foto: ©International Skating Union (ISU)
Rosalie van Vliet op de mass start. Foto: ©International Skating Union (ISU)

Freek kwam ook in actie op de 1500m. Hij werd zevende, met een persoonlijk record van ongeveer anderhalve seconde. “De 1500m kon ik vrijer rijden,” vertelt hij. “Dankzij mijn goede prestatie van de dag ervoor kon ik me nu volledig richten op het schaatsen en genieten. In de trainingen voelde ik dat ik genoeg snelheid had voor een sterke 1500m. Mijn opening en eerste ronde waren sneller dan ooit. Ik vocht goed door en ben zeer tevreden met mijn eindtijd en de zevende plek.” Meike reed ook de 500m, waarop ze vijfde werd. Rosalie nam deel aan de Mass Start en eindigde in de finale als twaalfde.

Persoonlijke records in Thialf

Mats Bendijk en Pelle Bolsius kwamen dit weekend in actie op de 1500m tijdens een trainingswedstrijd in Thialf. Na een sterke opening reed Mats een persoonlijk record met een eindtijd van 1:49,03. “Vorige week reed ik nog 1:51,39. Ik wilde deze week heel graag onder de 1:50 rijden, maar ik had niet verwacht dat dat zou lukken,” vertelt Mats. Pelle legde zijn 1500m af in 1:50,50, wat ook goed was voor een persoonlijk record.

Deel dit artikel op