Frits Biesterbos nét geen Nederlands kampioen

nieuws van 17 juli 2023 / Mountainbiken

Wat was het spannend.. en wat was hij dichtbij.. Enigszins beduusd en nog bijkomend van de inspanning troffen we Frits afgelopen zaterdag vlak na de finish van het NK. Frits streed net als zijn teamgenoten om de nationale titel mountainbiken in het Overijsselse Oldebroek. Het werd een prachtige dag vol goede prestaties en twee podiumplaatsen voor TalentNED.

Frits Biesterbos nét geen Nederlands kampioen
Frits Biesterbos wint het zilver op het NK in Oldebroek (2023). Foto: TalentNED

De dag begon voor TalentNED met de wedstrijd van de junior vrouwen. Elena Poppelaars stond nieuwsgierig aan de start. Nieuwsgierig naar haar vorm, ze was immers pas net hersteld van een breuk in haar wijsvinger, maar ook nieuwsgierig naar haar concurrenten. Lauren Molengraaf, het multi-talent die het crossen, mountainbiken en de weg combineert, bleek een maatje te groot. Achter Lauren maakte Elena er met Julia van der Meulen een prachtige strijd van die in een sprint a deux werd beslecht in het voordeel van Julia. Een mooie derde plaats was het gevolg voor Elena, wat een beetje dubbel voelde. Want wie had een paar weken geleden gedacht dat ze aan dit NK zou kunnen meedoen? En toch had ze maar wat graag die laatste sprint gewonnen.

Elena Poppelaars wordt derde op het NK mountainbiken in Oldebroek
Elena Poppelaars wordt derde op het NK mountainbiken in Oldebroek. Foto: TalentNED
Elena Poppelaars in actie op het NK mountainbiken
Elena Poppelaars in actie op het NK mountainbiken. Foto: TalentNED

Kort na de finish van Elena, was het de beurt aan Frits Biesterbos, die reed in een gecombineerd veld van belofte en elite renners. In afwezigheid van Matthieu van der Poel en Milan Vader werd de strijd om de Nederlandse titel hoofdzakelijk uitgevochten door een sterke Nederlandse lichting onder-23 renners. Voor TalentNED belofte-renner Nick Klijn kwam deze wedstrijd helaas nog te vroeg in verband met de nasleep van een hersenschudding (Nick is al wel weer aan het trainen). Dan de wedstrijd in Oldebroek. Helaas moest voormalig TalentNED’er Chris van Dijk de strijd al snel staken wegens mechanisch malleur. Hij moest toezien hoe er al snel in de wedstrijd een kopgroep geformeerd werd bestaande uit belofte-renners Tom Schellekens, Rens Teunissen van Manen, Morris Gruiters, TalentNED’er Frits Biesterbos en elite-renner Stan Godrie. Het werd stuivertje wisselen op het snelle parcours in Oldebroek. In de slotronde reed Frits nog even aan kop, maar wist Morris Gruiters hem kort voor de finish toch nog te passeren. Wie als eerste bij de laatste bocht zou zijn, zou ook hoogst waarschijnlijk de beslissende sprint naar de finish winnen. Frits finishte kort achter Morris als tweede in de wetenschap dat er wellicht nog iets meer in had gezeten. Desondanks kan Frits natuurlijk terugkijken op een prachtige wedstrijd en dito resultaat: 2e van Nederland! Fantastisch!

Frits Biesterbos in de kopgroep op het NK mountainbiken in Oldebroek
Frits Biesterbos in de kopgroep op het NK mountainbiken in Oldebroek. Foto: TalentNED
Frits Biesterbos verliest nipt de sprint om de 1e plaats
Frits Biesterbos verliest nipt de sprint om de 1e plaats van Morris Gruiters. Foto: TalentNED

Het laatste kunstje van de dag was voor de junior heren. Namens TalentNED stonden Brent van Geest en Louis van Zeeland aan de start. Waar een hele sterke junior lichting van vier al snel weg reden van de rest van het veld, reden Brent en Louis hierachter een sterke en knappe wedstrijd. Louis liep een flinke achterstand op in de eerste ronde door een lekke band, maar wist zich alsnog knap terug te knokken in de wedstrijd, vele renners in te halen en alsnog als negende te finishen. Achter de ontketende Guus van den Eijnden, Freek Bouten, Keije Solen en Jelte Jochems, mannen die zich ook internationaal flink laten gelden in het mountainbiken en veldrijden, reed Brent van Geest naar een zeer verdienstelijke 5e plaats. Een tevreden gevoel overheerste, maar ook het “ik wil die kopgroep kunnen volgen” zong rond in het hoofd van Brent.. en dat is alleen maar goed. Op weg naar de top moet je uiteindelijk iedereen verslaan, nationaal én internationaal.

Louis van Zeeland op het NK mountainbiken in Oldebroek
Louis van Zeeland op het NK mountainbiken in Oldebroek
Brent van Geest vliegt over het parcours van het NK mountainbiken 2023
Brent van Geest vliegt over het parcours van het NK mountainbiken. Foto: TalentNED

Deel dit artikel op