In drie jaar tijd een sterk mountainbike programma uit de grond gestampt

nieuws van 21 oktober 2022 / Mountainbiken

Het mountainbike team van TalentNED bestaat inmiddels drie jaar. Olaf Noorbergen, hoofdcoach van het mountainbike team, blikt terug op de uitdagingen waar de ploeg in deze periode mee te maken kreeg en hoe er stap voor stap een hoogwaardig mountainbike programma werd neergezet.

In drie jaar tijd een sterk mountainbike programma uit de grond gestampt
Chris van Dijk en Paul Snip op het podium van het NK. Foto: TalentNED

“In 2020 direct na de jaarwisseling ben ik samen met Bas de Bever aan de slag gegaan met de eerste talentenploeg van TalentNED. Op dat moment had TalentNED nog een professionele schaatsploeg. Van de nieuwe mountainbike ploeg was Bas destijds de hoofdcoach en ik de trainer. We zijn destijds met het team begonnen in een gezamenlijke setting op talentenpark Watersley in Sittard. In februari van dat jaar zijn we ruim twee weken op kamp in Spanje geweest, waar we in Banyoles de eerste wedstrijd succesvol hebben afgewerkt.”

“TalentNED is ontstaan met een aantal nieuwe en unieke ideeën rondom talentontwikkeling. De vraag bij de start van het mountainbikeprogramma was hoe we deze ideeën het beste zouden kunnen toepassen in de praktijk. Alles was nog nieuw voor ons.”

Olaf moedigt Silje Bader aan in Zadov. Foto: TalentNED
Olaf moedigt Silje Bader aan in Zadov. Foto: TalentNED

Op zoek naar balans

“Tijdens de zoektocht naar het antwoord op deze vraag kwamen we tot een aantal belangrijke inzichten vanuit de praktijk. Goed ontwikkelen begint bijvoorbeeld bij een gezonde balans tussen trainen in Sittard en thuis tot rust komen bij je ouders. Vanuit enthousiasme gedreven was die balans weleens een beetje zoek.”

“Daarnaast hebben we in die tijd het belang van presteren onderschat. Leren van fouten is onmisbaar voor je groei en iets dat we met de voltallige staf willen aanmoedigen. Maar als sporter wil je gewoon op regelmatige basis een bevestiging zien in de resultaten. Ook dit is een belangrijk onderdeel van ontwikkeling, die we in die tijd toch wel wat hebben onderschat.”

Frits Biesterbos wordt aangemoedigd door mechanieker Gerben Witten. Foto: TalentNED
Frits Biesterbos wordt aangemoedigd door mechanieker Gerben Witten. Foto: TalentNED

Een belangrijke stap in de goede richting

“In de loop van 2021, het tweede seizoen van het mountainbike team, ging het steeds beter. Het team verhuisde van Sittard naar de TalentNED Academy in Enschede. Doordat alle stafleden van TalentNED (ook van de andere sporten) elkaar treffen in de Academy, begon de communicatie tussen deze stafleden veel beter te verlopen.”

“Aan het einde van het tweede seizoen kreeg ik te horen dat Bas TalentNED ging verlaten en ik hoofdcoach zou worden. Bas heeft een grote rol gespeeld in mijn ontwikkeling als coach. In de eerste twee seizoenen heeft hij me geleerd dat een doordacht trainingsprogramma eigenlijk niet zoveel betekenis heeft zonder een sterke sporter-coach relatie. Dit klinkt als een inkoppertje, maar in de praktijk blijft dit een cruciaal onderdeel voor succes.”

De TalentNED Academy. Foto: TalentNED
De TalentNED Academy. Foto: TalentNED

Een succesvol seizoen

“Het bleef beter en beter gaan, het programma groeide en 2022 werd een succesvol seizoen. Ons jaarplan bevatte een logische indeling van voorbereidingsfases, met hierin trainingskampen en een hoogtestage, en wedstrijdfases waarin de sporter klaar is om zijn of haar persoonlijke doelen te halen. Er werden diverse top 15 plaatsen in Europese wedstrijden en podiumplaatsen in 3 Nations Cups behaald.”

“Daarnaast hebben Paul Snip en Niek Hoornsman in de loop van het seizoen de overstap gemaakt naar de weg. Ook zij rijden steeds vaker in de top 30 van grote internationale beloftekoersen. Alle renners die na dit seizoen uitstromen hebben daarmee perspectief op een profcontract wanneer ze de huidige ontwikkelingslijn weten door te trekken.”

Fysiotherapeute Aafje van Baal geeft bidon aan Frits Biesterbos. Foto: TalentNED
Fysiotherapeute Aafje van Baal geeft bidon aan Frits Biesterbos. Foto: TalentNED

Verbeterde randvoorwaarden en samenwerking

“Voor de start van het seizoen heb ik een aantal randvoorwaarden strakker georganiseerd, zodat we met minder zorgen op onze doelen konden focussen. Zo is onze bus, waarmee we naar trainingskampen en wedstrijden gaan, volledig ingericht en voorzien van complete voorraad aan reservemateriaal. Dit voorkomt stress wanneer er iets kapot gaat.”

“Ook is de communicatie tussen renners, mij en sporttechnische staf verder ontwikkeld. Behoeftes in het team werden hierdoor beter opgepakt, waardoor we dit seizoen naast onze bestaande partners zoals Cannondale, Bioracer, Garmin en Shimano een aantal nieuwe partners konden verwelkomen zoals Maxxis, 9th Wave en ABUS.”

Foto: TalentNED
Foto: TalentNED

Open communicatie

“Een seizoen verloopt echter nooit zonder tegenslagen. Als mountainbiker worstel je soms om gemotiveerd te blijven in de winter, gewend te raken aan een nieuw team, persoonlijke doelen in wedstrijden of trainingen te halen of met iets anders op persoonlijk vlak. Dit overkomt iedereen op elk niveau, niks raars dus.”

“Open communicatie met de staf is hierin cruciaal, maar niet altijd makkelijk voor een jonge sporter. In eerste instantie heb je vaak het gevoel dat dit zwak overkomt of dat je faalt. In de werkelijkheid werkt dit juist andersom. Je kwetsbaar opstellen is een moedig signaal, waar de staf heel veel aan heeft om je verder te helpen. Ook hierin heeft het team zich verder ontwikkeld. Mooi ook om deze positieve lijn te zien en aan mij de taak om deze door te trekken.”

Foto: TalentNED
Foto: TalentNED

Een compleet sport- én studieprogramma

“Al met al kan ik stellen dat we na drie jaar tijd een volledig programma hebben staan met aandacht voor zowel de sportieve als persoonlijke ontwikkeling. Ook de studie kan optimaal worden gecombineerd met topsport. Ontwikkeling op maatschappelijk vlak staat hoog in het vaandel bij TalentNED. Door duidelijke afstemming met mentoren worden schoolroosters zo goed mogelijk afgestemd op wedstrijden, kampen en dagelijkse trainingen. Het doel is dat de sporter ervaart dat sport en studie elkaar versterken wanneer dit mooi in elkaar overloopt.”

“Ik kijk dan ook met de nodige trots terug op de afgelopen jaren, waarin we na een aantal lastige uitdagingen met elkaar een sterk mountainbike programma hebben neergezet.”

Olaf Noorbergen. Foto: TalentNED
Olaf Noorbergen. Foto: TalentNED

Deel dit artikel op

Media