Knappe tiende plaats Lieke Hoogendoorn bij Gruno Bokaal

nieuws van 21 november 2023 / Schaatsen

Afgelopen weekend reden Jasper Krommenhoek en Lieke Hoogendoorn de Gruno Bokaal op het ijs van Kardinge, Groningen. Jasper vergooide een goed klassement, toen hij ondanks een goede race op de 5000m een blokje aantikte (en dus werd gediskwalificeerd). Lieke reed een goed weekend die eindigde met een geslaagde eerste ervaring op de langste afstand. Ze blikt terug op haar races.

Knappe tiende plaats Lieke Hoogendoorn bij Gruno Bokaal
Lieke Hoogendoorn in actie op de Gruno Bokaal (foto: Orange Pictures)

Op dag 1 stonden de 500m en de 3000m op het programma. Lieke: “Vorig raceweekend, tijdens de Residentie Cup, reed ik een goede 500m. Dat gaf veel vertrouwen voor dit weekend. En nu ging de 500m ook heel erg goed. Ik zat maar twee tienden van mijn persoonlijk record af die ik in Heerenveen had gereden, dus dat is wel fijn. De 3000m ging ook goed. Tijdens de Residentie Cup liep deze afstand op technisch vlak niet zo lekker, maar nu wist ik hem wel goed te rijden. Het eerste rondje was iets sneller dan ik van plan was. Het plan was om de race vlak te rijden en ik begon met een rondje 32. Daarna had ik eigenlijk het tweede rondje even hard moeten rijden als de eerste, maar toen stond er een 33,5 op het scorebord. Dat verval was eigenlijk te groot, maar ik wist hem wel goed door te trekken.”

De tweede dag stond in het teken van de 1500m en 5000m. Laatstgenoemde afstand wordt alleen gereden door de top 12 van het klassement. Lieke: “De 1500m vind ik een lastige afstand om te rijden. Maar nu vloog ik er gewoon in en focuste ik me op het tweede rondje. Het plan was om in het laatste rondje alles eruit te gooien, maar ik had wel last van veel verval (van 32,8 naar 35,0, een verval van 2,2 seconden, red.). Het was wel mijn snelste slotronde van dit seizoen. Dus ging die afstand best heel erg goed. Het is wel balen dat ik drie honderdsten boven mijn persoonlijk record uitkwam. Gelukkig was het wel mijn beste tijd van dit seizoen, dus daar ben ik wel heel blij mee. En om ook nog eens zo’n prestatie neer te zetten op Groningen, met niet al te beste omstandigheden, is mooi meegenomen.”

Lieke Hoogendoorn (foto: Orange Pictures)
Lieke Hoogendoorn (foto: Orange Pictures)

Door haar goede prestaties op de eerste drie afstanden, mocht Lieke van start gaan op de 5000m. Een afstand die ze nog nooit eerder heeft gereden. Lieke: “Ik had niet verwacht dat ik me zou plaatsen voor de 5000m, dus daar was ik sowieso heel blij mee. Met Stefano [Donagrandi] had ik afgesproken om met 35’ers de race te beginnen en hem daarna vlak te houden. Ik begon met een rondje 34,5 die ik daarna opvolgde met 36,5. Deze rondetijden wist ik relatief vlak te houden totdat ik de race finishte met een paar 38’ers. Voor de rest wilde ik genieten van deze 5000m, ondanks dat het heel zwaar was. Ik vond het leuk om deze afstand te rijden.”

Het weekend sloot Lieke af met een tiende plaats in het eindklassement. Lieke: “Ik had het niet verwacht dat ik zo hoog zou eindigen. Ik ging überhaupt zonder verwachtingen dit weekend in, omdat dit niet een belangrijk raceweekend was voor mij. Het was vooral een wedstrijd om ervaring op te doen. Maar ondanks dat had ik niet verwacht dat ik tiende zou worden.”

Deel dit artikel op