Krommenhoek onder de 6.30, dik PR voor Van der Ham

nieuws van 26 september 2023 / Schaatsen

Afgelopen weekend stonden er weer trainingswedstrijden in Thialf op het programma voor onze schaatsers. Er sneuvelden weer diverse persoonlijke records, waaronder die van Jasper Krommenhoek en Freek van der Ham op de 5000 meter. Beide mannen doen uitgebreid verslag van hun race.

Krommenhoek onder de 6.30, dik PR voor Van der Ham
Jasper Krommenhoek op de training. Foto: Douwe Bijlsma (Orange Pictures)

Jasper Krommenhoek reed voor het eerst in zijn carrière onder de 6.30. “Het was mooi om deze grens te doorbreken”, vertelt hij over zijn race. “Vorig jaar reed ik 6.33 op het NK [Allround] senioren, dat was al een mooie tijd, maar 6.27 is natuurlijk een nog mooiere tijd. Nu had ik het echt benaderd als een trainingswedstrijd, dus ik ben ook benieuwd wat ik zou rijden als ik er volledig naartoe zou werken. Technisch gezien had de race ook nog wel weer wat beter gekund.”

Voor aanvang van de race was het plan heel duidelijk voor Jasper. “Het plan was om hetzelfde te doen als in de trainingen: de eerste 5-6 ronden de bochten wel uit versnellen, maar op de rechte stukken ontspannen te schaatsen om vervolgens in de laatste ronden wel te proberen wat meer de afzet te vinden en goed op druk te schaatsen. Ik begon met een rondje 30,0 en moest dat proberen vast te houden, wat best wel goed ging.”

“Voor nu is er even een rustigere periode, wat betreft het rijden van wedstijden. Over twee weken heb ik een 3 kilometer trainingswedstrijd in Heerenveen op de planning staan, wat ook in het teken staat van de voorbereiding op de eerste belangrijke wedstrijd van het seizoen, namelijk de eerste Holland Cup in Deventer”, sloot Jasper af.

Freek van der Ham reed maar liefst 23 seconden van zijn PR af en dook voor het eerst in zijn carrière onder de 7 minuten. “Deze verbetering bevestigt dat ik op de goede weg zit. Het plan wat ik met de coaches (Stefano Donagrandi en Arjen van der Veen, red.) had gemaakt was om op de Holland Cup limiet, dus ongeveer 6.34, in te zetten. Alleen merkte ik dat ik niet hele goede benen had door een wat rommelige voorbereiding. Dus toen dacht ik ‘ik weet niet of ik dat ga halen, maar laat ik in ieder geval goed doorschaatsen.’ Dus uiteindelijk heb ik dat plan wel een beetje overboord gegooid.”

Freek van der ham TalentNeD schaatsen talent talentontwikkeling
Freek van der Ham op de training. Foto: Douwe Bijlsma (Orange Pictures)

Ondanks dat Freek zijn raceplan niet helemaal kon uitvoeren was hij wel tevreden met zijn prestatie die hem hoogstwaarschijnlijk een startplek op de Holland Cup gaat opleveren. “Lichamelijk gezien was het niet een goede race, maar technisch gezien wel. Met deze tijd zit ik wel zo dicht op die limiet tijd dat ik de wedstrijd waarschijnlijk wel mag rijden (als niet genoeg mensen de limiet halen óf als mensen die de limiet hebben gereden zich afmelden, wordt het startveld aangevuld met de snelste schaatsers die niet de limiet hadden gehaald, red.), maar niks is nog zeker. Nu gaat in ieder geval de focus op komend weekend, waarin ik een 3 kilometer volle bak ga rijden. De vorige die ik reed was als voorbereiding op de 5 kilometer, dus nu kan ik echt gaan kijken hoe ik ervoor sta op de 3 kilometer.”

Deel dit artikel op