Loodzware week in Griekenland wordt beloond met UCI punten

nieuws van 6 maart 2024 / Mountainbiken

Ga er maar aan staan. Drie wedstrijden in vier dagen! Of in het geval van Frits Biesterbos zelfs vier wedstrijden in vijf dagen. Waar één wedstrijd met daar omheen de nodige rust voor een optimale voorbereiding en herstel de norm is, was dat afgelopen week dus even anders. “Ik ben kapot”, wist Brent van Geest te vertellen, nadat hij weer terug was in Enschede. Maar zijn ogen straalden, want ook hij wist, het is niet voor niks geweest.

Loodzware week in Griekenland wordt beloond met UCI punten
Frits wordt 3e bij de onder-23 HC wedstrijd. Foto: TalentNED.

De mountainbikers van TalentNED waren vorige week afgereisd met maar één doel, zoveel mogelijk UCI punten mee terug in de koffer naar Nederland nemen. In het mountainbiken wordt de startvolgorde bepaald op basis van het aantal punten dat een renner op dat moment heeft. Start je achteraan het veld, dan is de kans op punten – laat staan een podiumplaats – minimaal. En wil je jezelf in de kijker rijden bij één van de factory teams, dan is het zaak om ereplaatsen en punten bij elkaar te rijden. Wil je uitzicht hebben op een goede klassering op een EK of WK? Je raadt het al. UCI punten.

Op het eiland Salamina, dichtbij Athene, werden op woensdag en donderdag twee C1 wedstrijden georganiseerd. Vervolgens stond er in het weekend nog een HC en Junior Series wedstrijd op het programma. Waar andere renners ervoor kozen om de eerste wedstrijden in Spanje te rijden (Nucia, Chelva, Banyoles) was er dus ook een mogelijkheid om te kiezen voor een “raceweek” in Griekenland.

Maar liefst 3000km moest er overbrugd worden met de TalentNED bus, maar daar draaiden fysiotherapeut Aafje van Baal en haar vader Boudewijn hun hand niet voor om. Samen reden ze naar het zuiden van Italië om daar de boot te pakken naar Griekenland. Om vervolgens de rest van de week het team te assisteren in allerhande hand-en-spandiensten. En as we speak is Boudewijn samen met een goede vriend op de terugweg naar Nederland. Vanuit Enschede alvast een dik verdiende dank jullie wel! En het is niet voor niets geweest, al die moeite, tijd en energie die in deze reis is gestoken.

Vanaf het eerste moment zat de sfeer er goed in. Het team zou immers een bijzondere week tegemoet gaan. Dat gevoel werd even wreed verstoord, toen Nick Klijn in de verkenning van het parcours onderuit ging en pardoes zijn sleutelbeen brak. Geen wedstrijden voor hem en dus geen UCI punten, maar een herstelperiode en weer opnieuw in vorm komen. Een bittere pil voor Nick, die het weliswaar goed oppakte en later in de week alweer op de hometrainer zat in het Griekse zonnetje. Dat is altijd nog beter dan in de Nederlandse regen.

Louis (l) en Brent (r) voor de start van de wedstrijd in Griekenland.
Louis (l) en Brent (r) voor de start van de wedstrijd in Griekenland. Foto: TalentNED

Na die tegenvaller moest de knop om. Brent en Louis mochten bij de junioren het spits afbijten op woensdagochtend. Brent finishte knap als 3e. Louis reed lang op de 6e plaats rond, maar reed lek in de laatste ronde. Ontzettend balen natuurlijk. Een dag later reed Brent wederom knap naar de 4e plaats. Louis had een mindere dag en eindigde als 14e. Snel door naar de Junior Series op zaterdag. Hoewel de vermoeidheid hen inmiddels wel parten speelde en er voor deze wedstrijd, waar nog meer punten te verdienen waren dan eerder in de week, nog een aantal sterke junioren waren “ingevlogen”, wisten beiden toch een goede klassering te rijden. Brent werd 11e en Louis 17e. Brent kon deze trip in totaal 50 punten bijschrijven, waarmee hij momenteel op de 54e plaats staat op de wereldranglijst. Louis verdiende 9 punten en steeg daarmee maar liefst 49 plaatsen en staat nu 149e.

Door naar de junior dames, waar Elena op woensdag en donderdag bij de C1 wedstrijden twee maal een 3e plaats behaalde, goed voor 32 punten in totaal. Op zaterdag reed Elena wederom voor een goede klassering, totdat ze een lekke voorband kreeg. Ondanks dat reed ze alsnog naar de 5e plaats, wat haar maar liefst 40 punten opleverde. Met 72 UCI punten erbij stijgt Elena van de 44e naar de 29e plaats.

Elena in actie in Griekenland. Foto: TalentNED.
Elena in actie in Griekenland. Foto: TalentNED.

4e jaars belofte, Frits Biesterbos, had het zwaarder te verduren dan onze junioren. Niet alleen reed hij 4 wedstrijden in 5 dagen, hij moest het in drie van de vier wedstrijden opnemen tegen een sterk elite veld met daarin een flink aantal wereldtoppers. Ondanks dat reed hij een sterke week. Op woensdag (19e) en donderdag (16e) reed hij weliswaar goed, maar viel hij nét buiten de punten. Op zaterdag stond de HC onder-23 wedstrijd op het programma. In die wedstrijd reed Frits lange tijd in de kopgroep van vier. In deze wedstrijd werd Frits 3e en dat leverde hem 30 UCI punten op. Een dag later bij de HC elite wedstrijd werd hij knap 15e en kon hij daarmee nog eens 12 punten bijschrijven. Met 42 punten in totaal steeg hij naar de 175e plaats op de wereldranglijst en – niet onbelangrijk – 40e belofterenner. Dat is weer belangrijk om deel te mogen nemen aan de short races die rondom de wereldbekers georganiseerd worden en waar ook weer punten verdiend kunnen worden.

UCI punten behalen was – maar dat was inmiddels wel duidelijk – het grote doel van deze week en dat is voor een belangrijk deel gelukt. En dat betekent dat we uitkijken naar de rest van het seizoen in de hoop op nog meer succes voor onze mountainbikers. En hopelijk is Nick ook snel weer wedstrijdfit, zeker met het oog op het belangrijke wedstrijdblok in mei en juni. Als team zullen we de eerstvolgende wedstrijd rijden in het kader van de 3 Nations Cup in Oldenzaal, een “thuiswedstrijd” dus!

Deel dit artikel op