MTB team neemt podiumplaatsen en UCI punten mee terug uit Slovenië

nieuws van 27 maart 2023 / Mountainbiken

Ruim 1200 kilometer moest ervoor gereisd worden. Vlak over de grens met Italië, ligt het dorpje Vrtojba. Daar reden de mountainbikers van TalentNED afgelopen weekend een UCI C1 wedstrijd. De reis bleek, ondanks de lange rit, de moeite waard! Vier van de vijf renners hielden felbegeerde UCI punten over, hetgeen hen in de rest van het seizoen weer kan helpen door verder van voren te mogen starten in wedstrijden. Tevens werden er twee top-5 prestaties neergezet. Elena werd 2e bij de junior dames en Louis werd 4e bij de junior heren!

MTB team neemt podiumplaatsen en UCI punten mee terug uit Slovenië
Louis van Zeeland in actie in Slovenië. Foto: TalentNED

Het was een weekend waarin regelmatig naar de weersverwachting gekeken werd. Hoofdcoach Olaf Noorbergen: “Het was de vraag of het zou gaan regenen. We hadden het parcours in droge en natte condities verkend, dus dat was mooi. Zodoende waren we op beide scenario’s goed voorbereid. Het werd een goed weekend, waarin we in de breedte hebben weten te presteren.

WAT ALS... VOOR ELENA

Achteraf had er misschien nog meer ingezeten voor Elena Poppelaars, die als 2e junior dame finishte. Ze had niet goed meegekregen dat ze “maar” drie rondes hoefde te rijden en reed uiteindelijk nóg een ronde door. “Bij de start zat ik er goed bij, al blies ik mezelf wel een beetje op. Ik reed al snel aan kop en heb dat best lang volgehouden. Ook heb ik lang bij de uiteindelijke winnares in het wiel gezeten, maar uiteindelijk moest ik haar toch laten gaan. Na de 2e ronde zat ik nog steeds bij haar, dus als ik toen had geweten dat ik nog maar één rondje hoefde…. Hoe dan ook ben ik tevreden met een mooi resultaat. Ik kan weer 18 UCI punten bijschrijven. Ik heb er 26 in totaal nu. Ik hoef nu in ieder geval niet meer van de achterste rij te starten bij wedstrijden!

Elena Poppelaars MTB mountainbiken talentned talentontwikkeling
Elena wordt 2e in Slovenië.

4E PLAATS VOOR LOUIS, MINDERE DAG VOOR BRENT

Louis van Zeeland reed een hele goede wedstrijd. De mountainbiker oogde het hele weekend al sterk. Hij ging goed van start en wist bij de top-5 te blijven. Dankzij een goede focus en een technisch sterke race, wist hij op de 4e plaats te eindigen. Brent van Geest beleefde een mindere dag. Hoewel hij na de startronde en de startklim zich op de 1e plaats terugvond, zakte hij door een losgeraakte ketting een aantal plaatsen terug. Vervolgens maakte hij net wat te veel foutjes en bleek hij na de klim niet goed te kunnen herstellen, mede doordat hij zich niet geheel fit voelde. Brent zakte verder terug en finishte uiteindelijk als 14e. Helaas kreeg alleen de top 10 UCI punten toegekend.

LANGE TIJD IN HET WIEL BIJ DE NEDERLANDS KAMPIOEN

Frits Biesterbos had een goede start. Hij reed even bij de kopgroep die bestond uit een man of acht. Daarna reden er drie wereldtoppers uit die groep weg. Daarachter bleef Frits over met de mondiale subtop. Frits reed een tijd lang in het wiel van David Nordemann, in 2022 nog Nederlands kampioen bij de elite. Het zegt veel over de vorm waarin de 3e jaars belofte renner in verkeerd. Doordat er achter hen een behoorlijk gat was gevallen, kon Frits het zich permitteren om flink “in het rood” te rijden. Uiteindelijk reed Nordemann toch bij hem weg, maar dat was geen schande voor Frits. Uiteindelijk finishte hij als achtste (en 2e bij de belofte categorie).

Nick Klijn MTB mountainbiken talentned talentontwikkeling
Nick Klijn in actie in Slovenië

Ook Nick Klijn bleek goed in vorm te zijn. “Zowel fysiek als mentaal ging het lekker. De benen waren echt heel goed. Helaas kreeg ik na 1,5 ronde last van mijn onderrug. Zodra ik kracht zette, blokkeerde ik gewoon. Dus ik moest echt strijden om tempo te houden en de finish te halen. Op een gegeven moment kreeg ik door hoe ik de klachten wat kon verlichten en kon ik zodoende nog vier tegenstanders inhalen. Daardoor werd ik uiteindelijk twaalfde en reed ik alsnog in de punten. Zes puntjes, dat scheelt 200 plekken op de UCI ranking.”

De mountainbikers gaan zich nu voorbereiden op het Paasweekend. Dan rijden ze op 1e Paasdag een 3 Nations Cup wedstrijd in Oldenzaal.

Deel dit artikel op