"Niet eerder een ploeg zulke stappen vooruit zien maken"

nieuws van 12 oktober 2022

Het seizoen zit er op voor de wielerploeg van TalentNED. Er werd gestart met een groep rensters, die allemaal in 2005 geboren zijn. Het werd een jaar waarin veel geleerd werd. De rensters maakten een flinke groei door als 1e jaars junioren. In 2023 willen ze zich in het peloton laten gelden als 2e jaars junioren, maar het is nu eerst tijd voor (relatieve) rust en reflectie. Vanaf november wordt er vervolgens weer aan een stevig fundament gebouwd richting het nieuwe wielerseizoen. Tijd voor een terugblik met trainer-coach Stefan van Klink, die zelf ook zijn eerste volledige jaar bij TalentNED erop heeft zitten.

"Niet eerder een ploeg zulke stappen vooruit zien maken"
Foto: TalentNED

“We hebben een jaar achter de rug waarin zowel staf als rensters veel geleerd hebben. Het opstarten van een nieuwe wielerploeg brengt altijd de nodige uitdagingen met zich mee en we zijn dit jaar veel van die uitdagingen tegen gekomen. De start was zeker niet vlekkeloos, maar we hebben dit jaar enorme stappen voorwaarts gezet.”

“Het team dat volledig bestaat uit 1e jaars junioren moest in de winterperiode eerst leren leven als een topsporter. De rensters leerden hoe het is om veel te trainen en wat ervoor nodig is om die trainingen effect te laten hebben. Vooral op het vlak van herstel, voeding en een mindset werd er in die eerste maanden veel winst geboekt.”

NK Wielrennen op de VAM Berg. Foto: TalentNED
Foto: TalentNED

“De eerste maanden van het wedstrijdseizoen waren daardoor ook lastig. We zaten nog volop in de aanpassingsperiode, wat ervoor zorgde dat de prestaties in de eerste wielerkoersen behoorlijk tegenvielen. Reken daar een flinke golf aan coronabesmettingen bij en menig volger van het wielrennen kan wel een beeld vormen hoe het toen ging.”

“Achteraf gezien is het goed geweest dat we daar even flink tegen de lamp zijn gelopen. De eerste Nations Cup wedstrijden waren duidelijk niet goed genoeg. De eerste Nations Cup wedstrijden - Omloop van Borsele en Tour de Gevaudan - waren wedstrijden om flink lering uit te trekken. Dat we daar hebben kunnen zien dat er nog veel te winst te boeken viel werd een geweldige motivator om keihard aan het werk te gaan.”

Tijdrijden, Elise Timmerman, TalentNED
Foto: TalentNED

“De tweede helft van het seizoen hebben we enorme stappen kunnen zetten met het team. Voor de rensters begon steeds duidelijker te worden wat het inhoud om topsporter te zijn. Het lukte beter om goed te herstellen van de trainingen en zo van iedere training beter te worden.”

“Zowel fysiek als mentaal werden er in de tweede helft van het seizoen echt stappen gemaakt. Dat zorgde er vervolgens ook voor dat het in de koers beter ging. De Tour de Lasalle was daarbij een belangrijk omslagpunt. Hier boekten we de eerste overwinning van de ploeg. Een overwinning die met goed teamwork behaald is.”

Winst in Tour de Lasalle. TalentNED
Foto: Ilse Kootkar

“Dat goede gevoel namen we mee de zomer in. Met Bizkaikoloreak en de Watersley Ladies Challenge stonden er twee belangrijke tests op het programma. We wisten van te voren dat we het hier duidelijk beter moesten doen dan in de eerdere Nations Cup wedstrijden. De progressie die de meiden hier lieten zien was enorm. Met name in Spanje herkende ik de ploeg nauwelijks nog. De ploeg, die het in het voorseizoen nog zo zwaar had, was duidelijk gegroeid. Met Silje Bader pakten we de winst in het sprintklassement en met name Anouk Bijl had een doorbraak in de heuvels.”

“Het seizoen sloten we af met het NCK ploegentijdrit, waar de meiden zowel mijn verwachtingen als die van henzelf wisten te overtreffen. De hele ploeg had daar een goede dag en als team wisten ze een prestatie neer te zetten waar ze echt trots op mogen zijn.”

NCK Tijdrijden. Foto: TalentNED
Foto: Norah Knoef

“Al met al hebben we een bewogen seizoen achter de rug, waarin we na een zeer magere start uiteindelijk een prachtige inhaalslag maakten. Niet eerder heb ik een ploeg als geheel zulke stappen vooruit zien maken.”

“Ik kijk daardoor nu al enorm uit naar volgend seizoen. We hebben eerst een winter voor ons waarin we hard kunnen gaan werken om weer de volgende stap te kunnen zetten. Als dat lukt staat ons volgend jaar een heel mooi seizoen te wachten.”

Baskenland met de wielerploeg. Foto: TalentNED
Foto: TalentNED

Deel dit artikel op