Olympisch debuut oud-TalentNED schaatser Merel Conijn

nieuws van 15 februari 2022

Mede dankzij haar goede prestaties op het Olympisch Kwalificatie Toernooi en de winst op het NK Allround beloonde de KNSB Merel Conijn met een plek als één van de vier reserverijders tijdens de Olympische Spelen in Peking.

Wij zijn uiteraard enorm trots dat Merel al zo snel na haar succesvolle jaar bij TalentNED (seizoen 2020-2021) en de overstap naar het professionele team van Worldstream voor het eerst in haar schaatscarrière deel uitmaakte van TeamNL op de Olympische Spelen.
Reden voor ons om Merel te vragen naar haar ervaringen.

Olympisch debuut oud-TalentNED schaatser Merel Conijn

OPLUCHTING EN BLIJDSCHAP

De eerste reactie van Merel toen ze hoorde dat ze mee mocht naar Peking was enorme opluchting en blijdschap. “Er gingen al even geruchten dat ik wellicht bij de vier reserves zou horen, dus toen het eenmaal bekend werd gaf mij dat veel rust. Uiteraard was ik ontzettend blij dat ik dit zou mogen meemaken, maar ik wist ook dat ik mij niet teveel moest laten afleiden en de focus op het WK allround in Hamar moest houden. Daarvoor had ik me inmiddels ook geplaatst en werd daarmee per direct mijn nieuwe hoofddoel.”

Tijdens haar voorbereiding heeft ze dan ook zoveel mogelijk het schema en ritme voor het WK aangehouden. “Ik ben naar Peking gegaan voor de ervaring en ging er niet vanuit dat ik zou mogen rijden, je staat echt stand-by. Je gunt de deelnemers ook om hun Olympische droom te kunnen waarmaken, dus als ik wel zou mogen rijden had dat best een dubbel gevoel opgeleverd.”

De reserve rijders verbleven in tegenstelling tot de deelnemers, net buiten het Olympisch dorp, samen met enkele stafleden, fysio’s en andere reservesporters. “De sfeer onderling was erg relaxt en ook best gezellig”. Als reserveschaatser voel je niet echt de druk van presteren en kun je misschien beter alles in je opnemen.” Ik ben twee keer in het Olympisch dorp geweest en je voelt direct dat daar een optimale focus heerst met atleten die vlak voor een Olympisch optreden staan.”

Ongeveer anderhalve week is Merel in Peking geweest, waar ze de trainingen met team NL heeft afgewerkt. “Ik heb natuurlijk verder weinig meegekregen, maar alles rondom ons verblijf was heel netjes, geordend en indrukwekkend. Vooral het besef dat je daar bent met zoveel nationaliteiten en zo veel verschillende sporten, heeft echt indruk op mij gemaakt.”

LEERZAME ERVARING

Dat deze hele ervaring enorm leerzaam is geweest, kan Merel alleen maar beamen. “Alles vanaf de voorbereiding, het feit dat ik voor het eerst naar een evenement buiten Europa ging, het verblijf en alle mensen die je ontmoet, is iets wat ik niet snel ga vergeten. Je kunt je er eigenlijk moeilijk een voorstelling van maken, totdat je het zelf meemaakt. Het benaderen van de sport vanuit veel verschillende landen is mega leerzaam en om met zoveel nationaliteiten kennis te hebben gemaakt, heeft mij echt geraakt. Uiteindelijk kom je natuurlijk allemaal met hetzelfde doel en vervagen daardoor alle grenzen.”

Hoe kijk je vooruit naar de volgende vier jaar? “Ik ben nu nog meer gebrand om zelf echt deel uit te mogen maken van TeamNL en hopelijk gaan al deze ervaringen mij helpen om mij over vier jaar te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Italië.”

Tot slot wil Merel TalentNED nog bedanken. “Heel mijn weg hier naartoe is zo snel gegaan en mijn ontwikkeling bij TalentNED heeft daar zeker aan bijgedragen. Mijn advies voor alle huidige talenten is: blijf bij jezelf, grijp je kansen en doe vooral wat goed voelt!”

Foto: Vincent Riemersma

Deel dit artikel op