PR’s voor Sil van der Veen en Isa Leroy

nieuws van 4 oktober 2023 / Schaatsen

Afgelopen weekend kwamen diverse schaatsers van TalentNED in actie. Sil van der Veen en Isa Leroy reden een PR. Sil op de 3000m in een race die op diverse vlakken nog beter had gekund. Isa reed voor het eerst onder de 41 seconden. Beiden doen hun verhaal over de wedstrijd.

PR’s voor Sil van der Veen en Isa Leroy
Sil van der Veen (foto: Douwe Bijlsma / Orange Pictures)

Sil reed op de 3 kilometer vier seconden van zijn persoonlijke record af, ondanks dat de race niet helemaal volgens plan verliep. "Het plan was om snel te starten, maar dat lukte niet helemaal met een opening van 20,4", vertelt Sil. "Wel lukte het me om goed door te trekken na de opening. Eigenlijk wilde ik met rondjes 30,0 beginnen, maar ik begon met drie 29'ers. Helaas kon ik dit niet vasthouden en kwam in de laatste drie rondjes de verzuring er aardig in, maar de 3:54,73 was nog steeds een goede tijd." Op technisch gebied waren er ook puntjes die nog beter konden. "Deze rit reed ik een beetje te gehaast", legt Sil uit. "Ondanks dat ik goed op ritme reed, reed ik toch in een te hoog slagritme. Dat werkt wel effectief op een trage baan, maar op een snelle baan als Thialf wil je toch liever met een langere slag rijden."

Isa Leroy talentned talentontwikkeling schaatsen
Isa Leroy (foto: Douwe Bijlsma / Orange Pictures)

Isa reed voor het eerst in haar carrière een tijd onder de 41 seconden op de 500 meter. "Ik had als doel om dit seizoen onder de 41 seconden te rijden en dat is gelukt", vertelt ze. Het raceplan was van tevoren glashelder voor Isa. "Ik had in het huisje in Sneek voor mezelf al een plan uitgeschreven en naar Stefano [Donagrandi] gestuurd. Toen hebben we dat plan in de auto onderweg naar Thialf besproken. De 500 meter is kort, het is gewoon gaan. Ik moest vooral de bochten goed insnijden en mijn armen mee zwaaien. Daarnaast moest ik ook rustig blijven bij de start. Niet te gretig zijn, zodat ik op het startschot weg kan en niet gediskwalificeerd zou worden zoals drie weken geleden. Van die diskwalificatie heb ik geleerd. Het plan kon ik goed uitvoeren en dat resulteerde in een mooie tijd (40,96).”

Over 2 weken staat de eerste Holland Cup op het programma. Verschillende schaatsers van TalentNED hopen deze wedstrijd te mogen rijden, ook al heeft niet iedereen de vereiste limieten gehaald. Het deelnemersveld wordt namelijk nog aangevuld met schaatsers die de limieten niet gereden hebben.

Deel dit artikel op