Records sneuvelen tijdens trainingskamp in Limburg

nieuws van 24 februari 2023

Na een goede winter met twee trainingskampen in Calpe (december en januari) is de wielerploeg van TalentNED afgelopen week naar het zuidelijkste deel van Limburg afgereisd. Het thema van het kamp was het verleggen van grenzen, met name op de kortere tijdsintervallen. Er werden dan ook de nodige records verbroken deze week! Marketing en communicatie stagiaire Juliette van Egmond volgde de ploeg tijdens hun verblijf op de Schaapskooi in Epen en doet verslag!

Records sneuvelen tijdens trainingskamp in Limburg
Het wielerteam van TalentNED met (vlnr) Fien Winters, Anouk Bijl, Julia Lindhout, Elise Timmerman en Silje Bader. Foto: TalentNED.

Na nog even naar school geweest te zijn, was het maandagmiddag zo ver. Tijd om te vertrekken naar de Schaapskooi in Epen. De ploeg kon bij aankomst meteen aanschuiven voor het avondeten. Om alles uit jezelf te kunnen halen stonden zaken als goed trainen, eten en rusten dit kamp nog meer centraal dan anders. Na een winterperiode waarin met name lange fietsritten gepland stonden om de omvang te trainen, waren de trainingen deze week gericht op intensiteit. Korte intensieve inspanningen dus, variërend van korte sprints van 15 seconden tot aan een FTP test van 20 minuten.

Op de eerste trainingsdag, een dag na de reisdag, stond het meermaals beklimmen van de Camerig op het programma. Met een lengte van 4,4 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 4% is het een van de mooiere beklimmingen die het Nederlandse landschap kent.

wielrennen talentned wielerploeg wielerteam talentontwikkeling
Anouk Bijl op de Eyserbosweg. Foto: TalentNED

De opdracht van de training was om drie keer zo snel mogelijk naar boven te fietsen, zowel individueel als in koersverband. Vol goede moed begonnen de rensters aan de klim. Eerlijk gezegd vielen de tijden een beetje tegen, maar voor deze tijd van het jaar en na een periode waarin veel op omvang getraind is, wel verklaarbaar. Na de training was het tijd om terug te keren, snel wat eiwitten en koolhydraten naar binnen te werken en nog even te ontspannen voordat de volgende training, de krachttraining, zou beginnen.

Elke dag bestond uit twee trainingen: een fietstraining in de ochtend en een kracht- of core sessie in de middag. Waar het in het begin van hun TalentNED-tijd voor de wielermeiden nog wel wennen was om wekelijks krachttraining te doen, werd deze training uitgevoerd alsof ze dit al jaren doen. De gewichten werden uit de bus gehaald en de matjes werden klaargelegd. Iedereen wist wat ze
moesten doen en de training werd goed uitgevoerd.

wielrennen talentned wielerploeg wielerteam talentontwikkeling
Julia Lindhoudt op één van de klimmetjes. Foto: TalentNED

Op woensdag stond er een klimtraining op het programma, 65 km met ruim 1000 hoogtemeters. Voor het begin van de training lag er bij het ontbijt voor elk van de meiden een briefje klaar, met daarop “secret mission” geschreven. Deze geheime opdracht moesten de rensters tijdens de training uitvoeren. Dit met als doel om ieder individu in de training maximaal uit te dagen.

Stipt om 11 uur stond iedereen klaar om te vertrekken en reden ze wederom richting de Camerig waar de eerste klim begint. Hierna volgen de Wolfhaag, het Drielandenpunt, de Botterweck, de Eyserbosweg, de Cauberg, de Keutenberg en de Landsraderweg. Tijdens de training slagen de meesten erin hun opdracht goed uit te voeren. Achteraf vinden ze het wel wat lastiger de opdrachten van de anderen te raden. Hoe dan ook is iedereen flink moe van de training.

wielrennen talentned wielerploeg wielerteam talentontwikkeling
Fien Winters in volledige focus. Foto: TalentNED

In de middag is het tijd voor een core training, die pittig valt bij de meiden. Na een heftige training, zoals die van een paar uur er voor, valt het niet mee de oefeningen goed uit te voeren. Na de training wordt er een gezonde sportmaaltijd maaltijd gekookt om goed te herstellen en is het tijd voor wat ontspanning. In de avond staat er nog een fotosessie op de planning en hijsen de rensters zich nog een keer in hun wielerkleding.

Donderdag is de laatste echte training voordat zaterdag de Functional Threshold Power (FTP) test is, of te wel de 20 minuten test. Deze test doet het team met enige regelmaat om te meten hoeveel vooruitgang er wordt geboekt.

wielrennen talentned wielerploeg wielerteam talentontwikkeling
Elise Timmerman. Foto: TalentNED

Maar eerst de donderdag. Er staat een training van ruim 45 kilometer en wederom zo’n 1000 hoogtemeters op de planning. Eerst wordt de Gulperberg vier keer beklommen in een zo snel mogelijke tijd. Deze berg mag dan misschien met 500 meter niet tot een lange klim behoren, maar is wel behoorlijk steil. Dit was goed te merken bij de rensters, die met volle overtuiging begonnen aan de klim. Het was zwaar maar ze hebben bijna allemaal hun grenzen verlegd. Ook sneuvelden er een aantal 1-minuten (wattage)records. Tijd voor het tweede, en ook laatste deel, van de training. De Eyserbosweg kennen ze nog van de dag ervoor, waardoor de meiden precies weten hoe ze deze moeten aanpakken. In wedstrijdjes van twee tegen twee beginnen ze aan deze klim, die ze ook vier keer zullen oprijden.

Vrijdag is een geplande hersteldag waarin er rustig wordt uitgefietst en er op zoek wordt gegaan naar een kop koffie en een gezonde snack. Er zitten wat heuvels in de route, maar deze worden rustig omhoog gefietst. Ondertussen zijn de fysiotherapeut en mechanieker ook aangesloten bij het kamp en kunnen zowel de rensters als de fietsen dus helemaal klaar gemaakt worden voor de FTP-test van de dag erna.

wielrennen talentned wielerploeg wielerteam talentontwikkeling
Silje Bader op de Camerig. Foto: TalentNED

De FTP-test staat op zaterdag gepland. De rensters zijn er klaar voor en halen alles uit zichzelf om zo goed mogelijk te presteren. Voldaan en gesloopt komen ze terug in de accommodatie, waarna ze zich klaarmaken voor de tweede core training van de week. Je kan merken dat de meiden hard getraind hebben en hun krachten niet gespaard hebben. Na de workout is het tijd om te koken en te eten. Een stevige maaltijd met veel koolhydraten, eiwitten en mineralen, om het herstel maximaal te ondersteunen.

Op zondag staat er nog een korte sprinttraining op het programma en daarna is het tijd om weer terug te keren naar Enschede. Het team kan terugkijken op een geslaagd trainingskamp, waar ze stuk voor stuk hun grenzen hebben verlegd en zichzelf goed ontwikkeld hebben. De meiden zijn enthousiast en laten duidelijk blijken dat ze niet kunnen wachten tot het wedstrijdseizoen zal starten. Aankomend weekend mogen ze hun benen al even testen in een trainingskoers in Maassluis. Op 12 maart start het seizoen dan echt, met een tijdrit in Hoogeveen.

wielrennen talentned wielerploeg wielerteam talentontwikkeling
Anouk Bijl (l) en Silje Bader (r) op de Camerig. Foto: TalentNED

Deel dit artikel op