Sijmen en Rosalie zijn Nederlands kampioen allround!

nieuws van 17 januari 2023 / Schaatsen

Afgelopen weekend stond in het teken van het Nederlands kampioenschap allround voor A- en B-junioren. De junioren van Nederland waren voor dit kampioenschap afgereisd naar het hoge noorden. In Sportcentrum Kardinge in Groningen werd twee dagen lang volop geschaatst. Voor TalentNED kwamen maar liefst elf schaatsers in actie en niet zonder resultaat.

Sijmen en Rosalie zijn Nederlands kampioen allround!
Sijmen Egberts werd afgelopen weekend Nederlands kampioen allround bij de A-junioren. Foto: Sietse de Boer / Orange Pictures

Bij de B-junioren stond Rosalie van Vliet namens TalentNED aan de start. Met een persoonlijk record op de 1000m (1:21.33) en vier gewonnen afstanden mocht Rosalie zich met recht allround kampioene van Nederland noemen. Met een puntentotaal van 168.491 was ze in het klassement van de A-junioren zelfs 5e geworden. Een knap resultaat voor de B2-junior.

Rosalie van Vliet werd afgelopen weekend Nederlands kampioen allround bij de B-junioren.
Rosalie van Vliet werd afgelopen weekend Nederlands kampioen allround bij de B-junioren. Foto Sietse de Boer / Orange Pictures

Net als Rosalie werd ook Sijmen Egberts Nederlands kampioen allround. Bij de heren A-junioren was het spannend tot het einde. Sterker nog, pas een kwartier na de laatste rit wist Sijmen het zeker. Na drie afstanden was de achterstand van Sijmen maar liefst 8.23 seconden op de leider in het tussenklassement Tim Prins die de 500m en 1500m had weten te winnen.

Sijmen Egberts op het NK in Groningen.
Sijmen Egberts. Foto Sietse de Boer / Orange Pictures

Hoewel de 3000m een prooi werd voor Sijmen in een baanrecord – nooit werd er sneller gereden in Groningen over 3000m – moest er dus nog behoorlijke achterstand goedgemaakt worden op de afsluitende 5000m. Het werd een prachtige nek aan nek race. Beide mannen werden flink aangemoedigd door de aanwezigen rondom de baan en uiteindelijk won Sijmen het allround klassement met een miniem verschil van 1,69 seconde op de 5000m. Een droomscenario!

Net als Sijmen reed ook eerste jaars A-junior Michiel de Groot een geweldig toernooi. Hij werd met een sterke race 2e op de 5000m en reed tevens een persoonlijk record van 6:51.10. Uiteindelijk werd Michiel knap 4e in het eindklassement.

Michiel de Groot in Groningen.
Michiel de Groot. Foto Sietse de Boer / Orange Pictures

Bij de dames A-junioren was de 15-jarige (en B1-junior) Angel Daleman ongenaakbaar. Met vier sterke optredenens waaronder twee afstandsoverwinningen (1000m en 1500m) won ze het eindklassement vlak voor TalentNED’ers Jade Groenewoud (2e) en Chloé Hoogendoorn (3e). Ook Meike Veen (5e) en Sophie Kraaijeveld (6e) eindigden hoog in het eindklassement. Op de diverse afstanden waren er vele podiumplekken voor Pien Smit (2e 500m, 2e 1000m), Jade Groenewoud (2e 1500m, 1e 3000m), Chloé Hoogendoorn (3e 500m, 3e 1500m, 2e 1000m, 3e 5000m) en Sophie Kraaijeveld (2e 3000m).

Jade Groenewoud (l) en Chloé Hoogendoorn (r) in een rechtstreeks duel.
Jade Groenewoud (l) en Chloé Hoogendoorn (r) in een rechtstreeks duel. Foto Sietze de Boer / Orange Pictures

Coaches Stefano Donagrandi en Wouter van der Ploeg kijken tevreden terug op het toernooi. Wouter: “We hebben een mooi weekend achter de rug. Natuurlijk waren er ook tegenvallers, maar er waren zeker ook een aantal prachtige positieve uitschieters. In mijn ogen het resultaat van mooi teamwork van onze sporters samen met onze staf.”

Pien Smit rijdt zich in de WK selectie.
Pien Smit. Foto Sietse de Boer / Orange Pictures

Gisteravond maakte de selectiecommissie van de KNSB de selectie bekend voor de Junior World Cup (4/5 februari) en WK Junioren (10-12 februari), die beiden verreden zullen worden in Inzell. Namens TalentNED zullen Jade, Pien, Chloé, Stijn en Sijmen afreizen naar Inzell. Daarmee is TalentNED hofleverancier van de Nederlandse junioren langebaan selectie.

De volledige selectie WK Langebaan:

Vrouwen: Angel Daleman, Jade Groenewoud, Pien Hersman, Pien Smit, Chloé Hoogendoorn.

Mannen: Stijn van de Bunt, Sijmen Egberts, Tim Prins, Remco Stam, Jenning de Boo.

Deel dit artikel op