Silje Bader kijkt tevreden terug op het EK Wegwielrennen

nieuws van 26 september 2023

Afgelopen weekend werd het EK Wegwielrennen gehouden op ‘het dak van Drenthe’, ofwel de Col Du Vam. Een wedstrijd dicht bij huis, wat zorgde voor genoeg support bij de wedstrijden van Silje Bader. Zij kwam voor TeamNL uit in de wegrit en de mixed relay.

Silje Bader kijkt tevreden terug op het EK Wegwielrennen
Geweldige support voor Silje van haar teamgenoten van TalentNED!

Op donderdag begon het EK voor Silje met de mixed relay, een gecombineerde wedstrijd waarbij zowel de junioren jongens als meisjes in actie kwamen. Ryan Gal, Sjors Lugthart en Camiel Klignet reden het eerste deel van de ploegentijdrit en na 19,3 km kwamen zij als eerste door. Toen was het aan Masja Keesman, Tessa Kleijn en onze Silje Bader om hun wedstrijd van 19,3 km te fietsen. Ook zij gingen goed van start, maar al snel bleven Masja en Silje met zijn tweeën over. Na een zware wedstrijd was het nét niet genoeg voor een podium plek en eindigden ze op een 4de plaats.

De wegrit waar Silje ook aan deel mocht nemen vond plaats op zondag. De resterende dagen bestonden voornamelijk uit trainen met de Nederlandse selectie en het verkennen van het parcours op de VAM, zodat ze goed voorbereid aan de wedstrijd konden beginnen.

Silje Bader wegwielrennen vam-berg
Silje in actie op het EK Wegwielrennen

Silje Bader: “Persoonlijk vond ik het een mooi parcours. We reden 5 plaatselijke rondes op de Col Du Vam. Ondanks dat het parcours zwaar was, was het geen koers waar alles gelijk openlag, wat voor mij ideaal was. In de tweede ronde kwam ik een beetje lullig ten val. Hierdoor kwam ik moeilijk terug in mijn ritme. Ik schoof weer goed op naar voren, maar mijn focus was weg. We hadden als tactiek om aanvallend te gaan koersen in de hoop dat het een zware koers zou worden. Masja [Keesman] opende met een aanval. We hoopten dat andere teams ook zouden gaan aanvallen, maar het bleef helaas in het peloton vrij rustig. Het was daarom een vrij saaie wedstrijd. In de een-na-laatste ronde brak het peloton. Als team besloten we ons op de sprint te focussen. Ik reed naar voren om Puck [Langenbarg] of Lauren [Molengraaf] in een goede positie te brengen. Lauren reed uiteindelijk naar een 7de plaats. Zelf eindigde ik op plek 32. We reden een goede wedstrijd met het team, maar we konden concluderen dat het niet helemaal onze dag was.”

Het was naast het EK nog een speciale dag voor Silje: ze was zondag namelijk ook nog jarig. Voordat de wedstrijd begon is er nog door het hele peloton voor haar gezongen. “Het EK was dit jaar vrij dicht bij huis, wat erg leuk was. Er stonden voor mij veel bekenden langs de weg. Zo was heel team TalentNED er, waar ik enorm van heb genoten. Na de wedstrijd was het echt een feestje.”

Deel dit artikel op

Media