Succes TalentNED op het WK junioren in Inzell

nieuws van 15 februari 2023 / Schaatsen

Afgelopen weekend kwamen een aantal schaatsers van TalentNED in actie tijdens het WK junioren in Inzell, Duitsland. Er werden in de Max Aicher Arena mooie prestaties door TeamNL behaald. De schaatsers van TalentNED gingen met maar liefst acht medailles terug naar Enschede! Collega-schaatser en teamgenoot Chris Fredriks doet verslag!

Succes TalentNED op het WK junioren in Inzell
Goud voor Angel Daleman, Jade Groenewoud, Chloé Hoogendoorn op de team pursuit. Foto: Lars Hagen / Orange Pictures

DAG 1

Op de kortste afstand mochten Pien Smit en Chloé Hoogendoorn aftrappen. Pien Smit reed een tijd van 39.75 op de 500 meter waarmee zij op de 9e plek eindigde. Chloé werd 6e in een tijd van 39.45.

Op de 1500 meter, de tweede afstand van het toernooi, werd Jade Groenewoud 2e in een tijd van 2:00.04. Haar Nederlandse teamgenoot en concurrente Angel Daleman won de afstand. Chloé werd 8e in een tijd van 2:02.78. In het allround klassement stonden Chloé en Jade met de gereden tijden na 2 afstanden respectievelijk derde en vierde.

Pien Smit talentned talentontwikkeling schaatsen
Pien Smit op de 500m. Foto: Lars Hagen / Orange Pictures

Bij de mannen reden Stijn van de Bunt en Sijmen Egberts het allround toernooi. Op de 500 meter startte Stijn in een tijd van 38.44 (48e), terwijl Sijmen begon met een tijd net boven zijn PR in 37.59 (38e). Met een tijd van 1:49.12 eindigde Sijmen vervolgens op een 9e plek op de 1500 meter. Stijn eindigde op dezelfde afstand met 1:51.76 op een 21e plek. De 500 en de 1500 meter werden gewonnen door het Amerikaanse supertalent uit Milwaukee Jordan Stolz.

Sijmen Egberts talentned talentontwikkeling schaatsen
Sijmen Egberts in actie op het WK Junioren. Foto: Lars Hagen / Orange Pictures

DAG 2

Op de tweede dag van het toernooi eindigde Chloé op de derde afstand net buiten het podium. Ze finishte met de 4e tijd. Jade eindigde op de 6e plek op de 1000 meter. De derde deelneemster van TalentNED, Pien Smit, eindigde op de 10e plaats. Deze afstand werd met overmacht gepakt door de jonge Nederlandse Angel Daleman in 1:16.29.

Chloé Hoogendoorn talentned talentontwikkeling schaatsen
Chloé Hoogendoorn op het WK Junioren. Foto: Lars Hagen / Orange Pictures

Op de 3000 meter wist Jade wederom een 2e plaats te bemachtigen. Deze keer moest zij haar meerdere erkennen in de ontketende Momoka Horikawa uit Japan. Chloé reed een verdienstelijke 3000 meter, waarop zij 7e werd in een mooi PR van 4:15.68.

Jade Groenwoud eindigde na vier afstanden als 3e in het allround eindklassement en Chloé als 4e. Winnares was landgenote Angel Daleman.

Jade Groenewoud talentned talentontwikkeling schaatsen
Jade Groenewoud op het WK Junioren. Foto Lars Hagen / Orange Pictures

Op de 1000 meter eindigde Sijmen Egberts op de 15e plaats in een sterk PR van 1.11.96. Stijn van de Bunt zette de klok stil in 1.14.46 en eindigde daarmee op de 38e plaats. Deze afstand werd alweer gewonnen door de rappe Amerikaan Jordan Stolz.

Op de 5000 meter strandde Stijn op de 28e plaats in 6:52.03, terwijl Sijmen in 6:38.01 op de 10e plaats eindigde. Het grote Noorse talent Sigurd Henriksen ging er overtuigend met de winst vandoor. De superstayer won in een tijd van 6:15.30, maar liefst 9 seconden sneller dan de nummer twee Remco Stam uit Nederland.

Stijn van de Bunt talentned talentontwikkeling schaatsen
Stijn van de Bunt in actie op het WK Junioren. Foto: Lars Hagen / Orange Pictures

DE SLOTDAG

Op de laatste dag van het WK waren er nog een aantal prijzen die verdeeld moesten worden. De team onderdelen stonden op de planning. Op de teamsprint wist Pien Smit samen met Angel Daleman en Pien Hersman goud te behalen. Dit was toch een opsteker vertelt Pien: "De individuele afstanden gingen helaas minder en dan is het fijn dat ik toch met een gouden plak naar huis ben gegaan’’.

TalentNED talentontwikkeling schaatsen Pien Pien Angel
Angel Daleman, Pien Smit en Pien Hersman winnen goud op de teamsprint. Foto: ISU

Voor Jade en Chloé stond de team pursuit nog op het programma. Beide TalentNED-dames werden, samen met Angel Daleman, met overmacht wereldkampioen. Op de streep bedroeg het tijdsverschil 9 seconden op de nummer twee.

Jade Groenewoud kijkt met gemengde gevoelens terug op het WK. De wereldkampioene van een jaar eerder eindigde nu op de derde plek. ‘’Ik baal een beetje van de individuele afstanden, maar de teamonderdelen gingen heel goed dus dat is mooi. Ik reed prima individuele ritten, maar op een WK verwacht je toch iets meer. Helaas kwam dat er niet uit.’’

Jade Groenewoud talentontwikkeling talent talentned schaatsen
Jade Groenewoud. Foto: Lars Hagen / Orange Pictures

Chloé Hoogendoorn moest zich na de team pursuit nog opmaken voor de mass start, waar ze op 0.3 seconden geklopt werd door landgenote Angel Daleman. Nog een zilveren medaille dus. ‘’Ik had op iets meer gehoopt”, vertelt Chloé. “Ik heb een verdienstelijk WK gereden, maar ik had toch iets beter willen presteren op de losse afstanden. Mijn PR op de 3000 meter geeft wel een goed gevoel.’’

Chloé Hoogendoorn talentontwikkeling talent talentned schaatsen
Chloé Hoogendoorn. Foto: Lars Hagen / Orange Pictures

Voor Sijmen Egberts stonden de team pursuit en de team sprint nog op het programma. Als gelegenheidsrijder mocht Sijmen starten op de team sprint. En met succes, want hij eindigde samen met Tim Prins en Jenning de Boo op de 2e plaats. Ook op de team pursuit vielen de Nederlandse mannen in de prijzen. Ditmaal was er goud voor Sijmen Egberts, Tim Prins en Remco Stam. De mannen in het oranje wisten de sterke Noren, onder leiding van Sigurd Henriksen, voor te blijven. Ook de Japanners en de Amerikanen, met Jordan Stolz, kwamen er niet aan te pas. Sijmen mag zich daarmee naast Pien, Chloé en Jade ook wereldkampioen noemen.

Sijmen Egberts talentontwikkeling talent talentned schaatsen
Sijmen Egberts met Jenning de Boo en Tim Prins in actie op de teamsprint. Foto: ISU

Normaal een vaste waarde in de ploegachtervolging, maar deze keer kon Stijn niet van start gaan. Na een recente liesblessure stond hij helaas niet fit genoeg aan de start van het WK. Het hele toernooi verliep derhalve ver onder de standaard van Stijn. ‘’Ik reed onder mijn kunnen. Het is gewoon jammer dat het zo is gelopen. Je laatste kans op het WK junioren wil je natuurlijk op je best zijn. De blessure heeft flink roet in het eten gegooid.’’

Stijn van de Bunt talentontwikkeling talent talentned schaatsen
Stijn van de Bunt. Foto: Lars Hagen / Orange Pictures

Sijmen Egberts heeft eveneens gemengde gevoelens. ’’Ik hoopte op een kleine uitschieter op één van de afstanden, want ik weet dat er meer in zit. Dat maakt het oprecht jammer. De twee medailles op de team onderdelen zijn twee mooie lichtpuntjes. Ik heb wel gewoon een goed toernooi gereden’’, vertelt Sijmen.

Tim Prins Remco Stam Sijmen Egberts talentontwikkeling talent talentned schaatsen
Tim Prins, Remco Stam en Sijmen Egberts winnen de team pursuit. Foto: ISU

Deel dit artikel op