TalentNED MTB kalender 2022 bekend

nieuws van 14 januari 2022 / Mountainbiken

De kalender voor het mountainbike team van 2022 is bekend. Wederom zijn er veel buitenlandse wedstrijden op verschillende Europese locaties gepland. Hoofdcoach Olaf Noorbergen geeft een toelichting op de gemaakte keuzes.

TalentNED MTB kalender 2022 bekend
Foto: Frank Snip

Olaf Noorbergen: "Ook dit jaar hebben we weer een prachtige wedstrijdkalender gemaakt. Als ik een nieuw jaarplan bouw, dan kijk ik eerst naar de gehele wedstrijdkalender. Ieder lente- en zomerweekend worden er op meerdere locaties in Europa wedstrijden georganiseerd. Er is dus veel keuze. Echter willen we bij TalentNED niet wekelijks koersen, maar juist ook trainingsblokken blijven inbouwen in deze periode. Deze combinatie van trainen en racen biedt het talent de ruimte zich maximaal door te ontwikkelen.”

Talentontwikkeling, TalentNED, schaatsen, mountainbiken, wielrennen, Gerard Kemkers, Ireen Wust, topsport, enschede, infestos, twente, TalentNED Academy
Foto: Frank Snip. Opmaak: TalentNED


"Om die reden staan er drie wedstrijdfases gepland voor 2022 van 4 tot 6 weken. In de eerste wedstrijdfase (februari/maart) rijden we wedstrijden in Spanje, Frankrijk en Zwitserland. In de tweede wedstrijdfase (juni/juli) staan onder andere het EK in Portugal, de Wereldbeker in Lenzerheide en het NK in Spaarnwoude gepland. Voor deze tweede wedstrijdfase gaan we tweeëneenhalve week op hoogtestage in Andorra met de Belofte-rijders. Niet alleen om beter te presteren tijdens deze tweede wedstrijdfase, maar ook om deze leeftijdsgroep voor het eerst kennis te laten maken met de effecten van het verblijf op hoogte.

"De derde en laatste wedstrijdfase staat gepland in augustus en september. We rijden dan wedstrijden in Basel (Zwitserland), Zoetermeer en Levens (Frankrijk). Tevens staat in die periode het WK gepland in Les Gets. Net als bij het EK bepaalt de bondscoach of een renner voldoende potentie heeft laten zien om geselecteerd te worden. Voor onze mountainbikers is een selectie voor het EK en WK natuurlijk een groot doel, om hier vervolgens te pieken.."

"We gaan niet alleen op hoogtestage om beter te presteren, maar ook om voor het eerst kennis te maken met de effecten van het verblijf op hoogte."

"Zoals eerder genoemd bouwen we in de aanloop naar onze wedstrijdfases trainingsblokken in. Binnen deze trainingsblokken willen we onze basisconditie, vermogens en motoriek verder ontwikkelen. Hiervoor trainen we veel op duur, intervals en kracht. Ook rijden we nog steeds wedstrijden in deze periode, maar de focus ligt dan meer op de trainingsopbouw dan op het pieken. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de rijders nog steeds willen winnen als ze aan de start staan!"

"Naast ons eigen programma willen we ook andere mountainbikers enthousiasmeren om deze mooie wedstrijdsport te beoefenen. Daarom gaan we regionale clinics organiseren om de jongere jeugd te laten zien dat een mountainbike droom werkelijkheid kan worden. Ook plannen we in de omgeving van Apeldoorn maandelijks duurritten met andere rijders. Iedereen is welkom om aan te sluiten! Zo worden we tenslotte op een gezellige manier samen sterker.
Deel dit artikel op