Uiterst succesvol NK Junioren voor TalentNED

nieuws van 15 januari 2024 / Schaatsen

De Wikipedia pagina bleek vanochtend al bijgewerkt. Marcel Boogert was er als de kippen bij om “de lijstjes” aan te vullen. Lijstjes waar niet de minste namen op prijken. Piet Kleine, Gerard Kemkers, Falko Zandstra, Ids Postma, Jan Bos, Mark Tuitert, Sven Kramer, Thomas Krol, Patrick Roest en ook Marianne Timmer, Renate Groenewold, Ireen Wüst, Annette Gerritsen, Antoinette de Jong, Jutta Leerdam, Joy Beune en vele andere bekende schaatsers schreven ooit het NK Allround op hun naam. Een illuster rijtje. En in die rijtjes vinden we nu ook de namen van Freek van der Ham, Meike Veen en Pelle Bolsius terug. Dit drietal werd gisteren gekroond tot nationaal kampioen allround bij de junioren. Freek en Meike bij de A-junioren, Pelle bij de B-junioren. En dat was niet het enige succes voor TalentNED, waarover later meer.

Uiterst succesvol NK Junioren voor TalentNED
De medaillewinnaars en kampioenen van het NK Junioren (Foto: TalentNED).

OVERMACHT VAN TALENTNED

Sjors Leek, journalist voor schaatsen.nl wist het weekend van TalentNED met een aantal rake volzinnen te verwoorden: “Freek van der Ham, Michiel de Groot en Mats Bendijk zijn de namen, blauw-zwart de kleuren. De mannen van TalentNED waren niet te missen op het NK voor Junioren. Op de kortste afstanden waren het Bryant Boogert en Niklas Reinders die de eer van de KNSB talententeams hooghielden met titels op de korte afstanden. In het eindklassement konden zij niet op tegen het geweld van de schaatsacademie in Enschede.”

Even later voegt Leek daar nog aan toe: “De titel van Van der Ham betekende het slot van een zeer geslaagd weekend voor de formatie van [Stefano] Donagrandi en [Arjen] Van der Veen. De overmacht van TalentNED bleek namelijk ook bij de junioren B. Pelle Bolsius had vleugels en kon het hele weekend naar eigen zeggen 'alleen maar genieten'. Hij won het klassement bij de mannen dankzij vier sterke optredens, met vooral op de 1500 een tijd die niet onderdeed voor de oudere categorieën.”

Naast Freek en Pelle schitterden ook Mats Bendijk (winst op de 1500m en mass start) en Michiel de Groot (drie podiumplaatsen en 2e in het allroundklassement). En ook Pelle kreeg nog de gouden medaille voor de winst op de mass start om zijn nek gehangen.

CLEAN SWEEP

Ook voor de “clean sweep” van Meike Veen – Meike won alle vier de afstanden – had Leek mooie woorden genoteerd: “Succes in het verleden is geen garantie voor de toekomst. Toch lacht de toekomst Meike Veen tegemoet. De 19-jarige Groningse stak bij het NK Junioren in Thialf dit weekend met kop en schouders boven de concurrentie uit. Het internationale veld is gewaarschuwd.”

Met haar prestaties op de 1000m en 1500m reed Meike tevens de kampioenschapsrecords van Jutta Leerdam uit de boeken en op de 3000m nam ze datzelfde record over van Sanne in ’t Hof. “Het is echt bizar allemaal”, vatte Meike haar prestaties van het weekend samen.

DE STATISTIEKEN

Niet alleen bovengenoemde namen gingen er met de prijzen vandoor. Ook Rosalie van Vliet (twee keer 3e en een keer 2e) en Lieke Hoogendoorn (3e overall) brachten het nodige eremetaal mee terug naar huis. En alsof deze statistieken met 3 allround kampioenen en 9 nationale titels niet al mooi genoeg zijn, werden er door de schaatsers van TalentNED ook nog eens 20 (van de 39) podiumplaatsen bij de A-junioren veroverd en maar liefst 24 persoonlijke records in totaal gereden.

EEN TEAMPRESTATIE

Gevraagd naar een verklaring van het succes noemt Stefano Donagrandi, één van de coaches van het team, de expertise van de gehele staf. “Samen hebben we ervoor gezorgd dat alle puzzelstukjes op de juiste plek belandden.” Arjen van der Veen, Stefano’s collega op het ijs, roemt de sterkte van de ploeg. “Voor mij is het succes te danken aan het feit dat de rijders niet alleen individueel heel goed kunnen schaatsen, maar de afgelopen maanden ook heel goed samengewerkt hebben. Hierdoor ligt het niveau in de trainingen heel hoog. Dat kan alleen als je niet alleen jezelf maar ook je ploeggenoten beter durft te maken. Een echte teamprestatie!”

GESLAAGD WEEKEND

Dus dat we van een geslaagd weekend kunnen spreken is wel duidelijk en daar genieten we ook van. Maar niet te lang, want zoals Leek ook terecht schreef: “Succes in het verleden is geen garantie voor de toekomst.” De blik gaat dan ook snel weer vooruit op zoek naar de volgende stap voor een ieder. Er komen nog een aantal prachtige toernooien aan, zoals het WK Junioren en de NK Sprint & Lange Afstanden. Toernooien waar we hopelijk wederom zo ontzettend mogen gaan genieten van de prestaties, maar ook van de toewijding, het enthousiasme en de inzet van schaatsers, staf, ouders en andere betrokkenen.

Deel dit artikel op