Vijf afstands-overwinningen Residentie Cup

nieuws van 14 november 2023 / Schaatsen

Afgelopen weekend stonden de TalentNED schaatsers aan de start van de Residentie Cup en de Landelijke selectie 3000m. Deze wedstrijden golden als kwalificatiemogelijkheid voor de eerste Junior World Cups, die verreden zullen worden in Italië, en voor het NK Allround Junioren. Op de zaterdag reden zowel de A- als B-junioren de 500m en 1500m op de Uithof in Den Haag. De zondag stond in het teken van de 3000m, die door de A-junioren gereden werd in Den Haag en door de B-junioren in Alkmaar.

Vijf afstands-overwinningen Residentie Cup
Freek van der Ham wint twee afstanden op de Residentie Cup in Den Haag. Foto: Emma Meijerink / TalentNED

Op de zaterdag reden beide junioren categorieën de 500m en 1500m. Op de 500m bij de mannen A-junioren was Ward Dielissen de hoogst geklasseerde van de TalentNED-formatie. Hij miste op twee honderdsten de eerste plaats. Bij de vrouwen was Meike Veen de succesvolste van de groep met een derde plaats. Op de 1500m voor de A-junioren pakten Meike bij de vrouwen en Freek van der Ham bij de mannen de overwinning.

“Ik was gefrustreerd na mijn 500m, waar ik de start van mijn rit miste en daardoor een diskwalificatie achter mijn naam kreeg”, vertelt Freek. “Daardoor was de spanning enorm hoog voor mij op de 1500m. Ik wist dat ik nu een hele goede race moest neerzetten om kans te maken op een plekje in de Junior World Cup selectie. Ook heb ik geen vlekkeloze zomer gedraaid door veel onzekerheid rondom een blessure en het wennen aan een nieuw team. Dit resulteerde in nog meer spanning voor deze rit, dus toen ik had gewonnen kwam alles er wel even uit.”

Door deze overwinning van beide schaatsers zijn ze nu zeker van plaatsing voor de Junior World Cups. Rosalie van Vliet en Mats Bendijk haalden ook het podium op de schaatsmijl door respectievelijk als tweede en derde te finishen. Het Residentie Cup klassement (500-1500) werd bij de vrouwen gewonnen door Meike. Rosalie stond ook op het podium met de derde plaats. Bij de mannen was Floris van Velsen de beste TalentNED-er op de negende plek.

De zondag stond in het teken van de 3000m. Bij de B-junioren was Pelle Bolsius bij de mannen de snelste, tevens ook in een baanrecord voor deze categorie. “Het voelt heel goed om de eerste belangrijke 3000m van het seizoen te winnen. En om dat ook nog eens te doen in een baanrecord en na een mindere zaterdag is dat wel een fijne opsteker”, vertelt hij. “Het plan wat ik had gemaakt met Gerard [Kemkers] en Arjen [van der Veen] was om de eerste drie rondjes zo vlak mogelijk te rijden en niet al te hard van start te gaan."

Ward Dielissen pakt nét niet de winst op de 500m in Den Haag.
Ward Dielissen pakt nét niet de winst op de 500m in Den Haag. Foto: Emma Meijerink

Pelle vervolgd: “Dat tweede lukte niet helemaal. Ik ging er alsnog aardig hard in met een opening van 18,8 en een eerste rondje van 29,9. Het voelde voor de rest wel makkelijk aan, maar het ijs was helemaal wit aangeslagen. De omstandigheden waren daardoor niet best. Uiteindelijk was het echt doorbeuken naar de finish.”

Door deze overwinning op de 3000m steeg Pelle van de vierde naar de eerste plek in het klassement van de Selectiewedstrijd (500-1500-3000). In het klassement van de Residentie Cup finishte hij op de vierde plaats.

Ook de A-junioren hadden een succesvolle zondagavond. Bij de vrouwen stond Rosalie op de hoogste trede van het podium, die hiermee ook zeker is van plaatsing voor de Junior World Cups. “Mijn plan van tevoren was om het tempo zo lang mogelijk vast te houden en de rondetijden vlak te houden”, vertelde ze over haar race. “Het raceplan kon ik helemaal naar wens uitvoeren. Ik begon met een rondje in de 33 seconden, daarna reed ik een 34’er en vervolgens reed ik de rit heel vlak door met vier rondjes in de 35. Daarnaast werd ik ook heel goed aangemoedigd door mijn coaches, teamgenoten en de staf. Dat was een fijne stimulans in mijn race.”

Mats Bendijk in actie op de Uithof in Den Haag tijdens de Residentiecup. Foto: Emma Meijerink / TalentNED
Mats Bendijk in actie op de Uithof in Den Haag tijdens de Residentie Cup. Foto: Emma Meijerink / TalentNED

Meike finishte de 3000m op de vierde plaats en wist hiermee voldoende voorsprong te houden op Rosalie om het klassement van de Selectiewedstrijd te winnen. Bij de mannen was er spraken van een TalentNED 1-2’tje. Freek won de 3000m met een klein verschil van drie tienden naar Michiel de Groot. “De 3000m ging ik een stuk ontspannener in dan de 1500m, omdat ik al zeker was van de Junior World Cups”, vertelde Freek over de wedstrijd. “Ik zat op te letten op mijn concurrenten en die hadden het allemaal heel moeilijk. De omstandigheden waren heel zwaar door het werkijs, dus daar hield ik ook rekening mee.”

Freek vervolgd: “Tijdens de rit voelde ik al dat de rondjes makkelijk kwamen, maar op het einde merkte ik dat ik het getergd zijn van de 1500m miste. Daardoor liepen de rondentijden best wel op, waardoor het nog heel spannend werd of ik hem wel zou winnen. Uiteindelijk heb ik wel een prima rit gereden en heb ik gereden wat ik kon.”

Deel dit artikel op