Voormalig gouden medaillewinnaar en schaatscoach Stefano Donagrandi maakt overstap naar TalentNED

nieuws van 22 april 2022 / Schaatsen

Na het vertrek van Robin Derks (Team Reggeborgh) zocht TalentNED een ervaren schaatscoach met gevoel voor de schaatstechniek om samen met Wouter van der Ploeg een sterk duo te vormen. Met de komst van Stefano Donagrandi (44) is dat gelukt. Donagrandi kan meteen aan de slag, want dit weekend staat het eerste trainingskamp van de nieuwe schaatsploeg op het programma.

Voormalig gouden medaillewinnaar en schaatscoach Stefano Donagrandi maakt overstap naar TalentNED
Stefano Donagrandi. Foto: TalentNED

Donagrandi, met zijn vrouw en zoontje woonachtig in Zuiderwoude, is inmiddels ruim tien jaar actief als schaatscoach, eerst in Italië als onderdeel van de coachingstaf van de Italiaanse schaatsploeg en later in Nederland bij Team Corendon. Meer recent was hij hoofdcoach van RTC Midden, wat later werd omgedoopt tot KTT Midden-Oost. Daar werkte hij onder andere met Beau Snellink, Stijn van de Bunt, Stein de Wit en Rosalie van Vliet, die later hun weg vervolgden naar TalentNED. De voormalig shorttracker en langebaan schaatser uit Bormio, had een mooie schaatscarrière met als hoogtepunt het Olympisch goud op de ploegenachtervolging in 2006 in Turijn samen met Fabris, Anesi en Sanfratello.

Directeur Gerard Kemkers is blij met de komst van Donagrandi: “We zochten iemand die de coachingsstaf kon versterken. Iemand met ervaring en gevoel voor de schaatsbeweging. Dat heeft Stefano zonder meer. We denken dat we met Wouter van der Ploeg en Stefano een sterk complementair duo in huis hebben om onze schaatsers te helpen de stap te maken naar één van de topteams. Dat is de afgelopen twee jaar goed gelukt met in totaal 10 schaatsers die hun schaatscarrière wisten te vervolgen bij één van de topteams. Hoewel het een uitdaging is om dit track record vast te houden, gaan we er wel voor. We leggen de lat hoog en willen daarin een voorbeeld zijn voor onze sporters. Naast een succesvolle uitstroom willen we dat onze sporters ook op persoonlijk vlak stappen maken. TalentNED is meer dan alleen een topsportprogramma. Ik verwacht dat Stefano op meerdere vlakken zijn waarde zal bewijzen.”

Donagrandi kan zich vinden in de woorden van Kemkers: “Mijn plek is veel meer bij de talenten dan bij de topschaatsers. Ik heb gemerkt dat ik het leuker vind om van grove stenen diamanten te maken, dan om sporters die al diamanten zijn alleen een beetje op te poetsen. Ik vind het belangrijk dat sporters zelf keuzes leren te maken. Ik wil de rijders niet vasthouden, maar ze juist door laten stromen. Mijn doel is dat ze zonder mij kunnen. Ze moeten zelf beslissingen leren maken.”

Donagrandi vervolgt: “Ik vind het mooi dat schaatsers bij TalentNED echt de kans krijgen om te groeien, zowel op fysiek als op persoonlijk vlak. Daarmee biedt TalentNED een goede tussenstap richting de top. De schaatsers van TalentNED zijn flink gegroeid en hebben goed gepresteerd de afgelopen jaren. Ik hoop dat we die groei en prestaties kunnen evenaren. Ook de doorstroom naar de topteams is indrukwekkend. Het wordt wel moeilijk voor iedereen om een plek bij een topteam te bemachtigen, maar we gaan er voor!”

Lees Stefano's verhaal op onze staf pagina!

Deel dit artikel op