Zusjes Hoogendoorn voor het eerst samen aan de start van een groot toernooi

nieuws van 26 februari 2024 / Schaatsen

Voor het eerst stonden beiden zussen in hetzelfde weekend in een uitverkocht Thialf. Waar “grote” zus Chloé afgelopen weekend twee podiumplekken wist te bemachtigen op de 1000m (NK Sprint), reed “zusje” Lieke Hoogendoorn naar twee PR’s op de 1500m en 3000m (NK Allround). Voor Lieke was het haar debuut op een seniorentoernooi. “Het was vet!”, aldus de jongste deelneemster van het startveld.

Zusjes Hoogendoorn voor het eerst samen aan de start van een groot toernooi
Lieke Hoogendoorn in actie op het NK Allround in Thialf. Foto: Douwe Bijlsma / Orange Pictures

Lieke had onlangs bij Kraantje Lek in Alkmaar al een goed klassement gereden. Zo goed dat ze hoog op de reservelijst stond voor het NK Allround. Mede door het afzeggen van Irene Schouten en Joy Beune, kreeg ze de kans om als 1e jaars junior (en daarmee de jongste deelneemster) haar debuut te maken.

“Eerst was het echt spannend. Opeens staan er heel veel mensen die jou gaan zien. Het werd natuurlijk ook live uitgezonden. Nog meer mensen die mij zouden gaan zien. Daar was ik eerst wel mee bezig, maar op een gegeven moment kon ik me daar wel over heen zetten en met m’n ritten bezig zijn.

Gevraagd naar of zus Chloé nog goed advies voor haar zusje had, is het antwoord resoluut: “Nee eigenlijk niet echt.” Maar kort daarna toch: “Ze zei wel dat ik niet te zenuwachtig moest zijn, ik heb niets te verliezen, het hangt nergens van af. Ga gewoon lekker genieten.”

En genieten dat deed ze. “Ik was wel onder de indruk dat het zó vol zat. Hoewel ik daar tijdens de rit wat minder van mee kreeg, hoor je het geluid wél. In de bochten maken ze het meeste geluid heb ik gemerkt. Ook was het leuk dat onze vrienden en familie op de tribune zaten.”

Vanuit het hotel zag Lieke, haar wedstrijden zaten er voor die dag op, dat zus Chloé op zaterdag naar de derde plaats reed op de 1000m. Op zondag herhaalde ze dat kunststukje nóg een keer op de 1000m. “Na het allround toernooi ben ik wel blijven kijken in Thialf. Heel gaaf om Chloé brons te zien winnen.

Het weekend kort samengevat? “Het was vet!”

TOP TIEN PLAATSEN VOOR FREEK EN MEIKE

Namens TalentNED kwamen ook Freek van der Ham, Jasper Krommenhoek en Meike Veen in actie. Meike en Freek wisten beiden knap als 9e te eindigen in het klassement. Freek onder andere door een sterke 1500m (9e) en Meike sterke 500m (4e) te rijden. Jasper wist met name een nette 5000m te rijden (9e).

Nu verleggen onze junioren de focus op komend weekend. Dan staat het NK Junioren A en B Sprint, Lange afstanden en Teamsprint op het programma in Hoorn.

Deel dit artikel op