Snelheid is waar het om draait in de komende weken

Foto: Soenar Chamid

 

Schaatsen is een sport die draait om snelheid. Met de snelste tijd win je de wedstrijd. En het rijden van de snelste tijd ooit betekent een wereldrecord. Snelheid is waar het om draait in de komende weken wanneer de World Cup in Calgary en de WK Afstanden in Salt Lake City verreden gaan worden. De afgelopen periode is er hard getraind om in Amerika en Canada een poging te doen om een nieuw wereldrecord te rijden. Maar wat maakt de ijsbanen van Salt Lake City en Calgary zo bijzonder en hoe bereid je je op deze wedstrijden voor? We vroegen het Peter Kolder, de hoofdcoach van onze schaatsploeg.

 

Wat zijn de voordelen van het schaatsen in Salt Lake City en Calgary?

“Beide schaatsbanen liggen op hoogte: Salt Lake City (1.470m) en Calgary (1.080m). Op hoogte is er minder luchtweerstand tijdens het schaatsen dan bij een laaglandbaan waardoor de schaatsers sneller kunnen rijden. Dit is de perfecte kans voor onze schaatsers om een nieuw persoonlijk, nationaal of wereldrecord neer te zetten.”

 

Foto: Soenar Chamid

 

Waar moet je rekening mee houden als je in Amerika of Canada gaat schaatsen?

“Wanneer we richting Noord-Amerika reizen moet je rekening houden dat een lichaam moet wennen aan het tijd- en hoogteverschil. We rekenen met de stelregel dat een persoon per dag ongeveer 1 uur tijdverschil kan verwerken. Het tijdsverschil tussen Nederland en Salt Lake City en Calgary is 8 uur. Daarom is het prettig om minstens 8 dagen voorafgaand aan een toernooi al in Amerika te zijn om aan het tijdsverschil te wennen. Daarnaast moeten de schaatsers wennen aan de hoogte. Normaliter bereidt de ploeg zich op een toernooi voor in Thialf, maar door het hoogteverschil schaatsen de sporters sneller dan gebruikelijk. Dit vraagt om een aanpassing van coördinatie en techniek. Ook dat vergt enige tijd.”

 

Foto: Soenar Chamid

 

Is er een verschil in de trainingsschema’s voorafgaand aan een toernooi in Noord-Amerika of Nederland?

“Jazeker! Zodra de ploeg naar Noord-Amerika reist dan focussen we eerst op het herstel en de diverse aanpassingen van het lichaam en bouwen we de intensieve trainingen langzaam op. Daarom vindt de meeste arbeidsintensiteit voorafgaand aan de reis al in Nederland plaats. Na 7 á 8 dagen zijn de atleten hersteld en op prestatieniveau. Dan kunnen er langere en intensievere blokken gereden worden.”

 

Waarom heeft de ploeg ervoor gekozen om zich voor te bereiden in Salt Lake City (Amerika)?

“De ijsbaan van Salt Lake City ligt nét iets hoger dan de ijsbaan van Calgary. Om optimaal te wennen aan de hoogte is deze ijsbaan ideaal. Daarnaast wordt het belangrijkste toernooi van dit seizoen (WK afstanden) gehouden in Salt Lake City en biedt dit de kans om ons het beste daarop voor te bereiden. We kijken eigenlijk een beetje over Calgary heen door te wennen aan de specifieke omstandigheden in Salt Lake City.”

 

Foto: Soenar Chamid

 

Thomas Geerdinck en Jos de Vos zijn ook mee naar Salt Lake City, ondanks dat ze zich niet geplaatst hebben voor de toernooien in Noord-Amerika, waarom?

“Klopt. We hebben de keuze gemaakt om twee trainingspartners mee te nemen naar Salt Lake City om Ireen Wüst, Esmee Visser en Marcel Bosker zo goed mogelijk voor te bereiden voor de twee wedstrijdweekenden. Schaatsen is namelijk een teamsport in de trainingen. Als je alle trainingen alleen zou moeten doen, dan kun je de kwaliteit van een groepstraining niet evenaren.”

 

Wanneer is de voorbereiding in Salt Lake City geslaagd?

“Als de sporters na 7 á 8 dagen op een redelijk prestatieniveau zijn, zodat we daarna de puntjes op de i kunnen zetten voor de World Cup in Calgary. Uiteindelijk is de opbouw gericht op de ISU WK Afstanden van 13 t/m 16 februari in Salt Lake City en hopen we daar mooie prestaties neer te zetten.”

 

Foto: Soenar Chamid

Lees ook