Chris Fredriks

Chris Fredriks

Schaatsen

"In de boeken" schaatsen

Als baby was Chris heel bewegelijk en zat nooit stil. Op 3-jarige leeftijd bewoog hij al als schaatser door de huiskamer, één hand op de rug en lekker scheef hangen. De schaatsbewegingen zaten er bij Chris als vroeg in. ”Als baby had ik al een sterke wil en dat is niet anders geworden in de loop der jaren.”

 

Chris schaatst al zolang als hij zich kan herinneren. De eerste rondjes werden gemaakt in de woonkamer van zijn huis in Deventer waarna Chris de eerste stappen op natuurijs maakte en zich vervolgens aansloot bij een ijsvereniging.

 

Waarom Chris schaatsen zo’n leuke sport vindt? “Het mooiste aan het schaatsen vind ik de snelheid die je in de bocht kan halen, dat geeft mij echt een kick.” De sprint- en intervaltrainingen zijn voor Chris op dit moment de leukste trainingen om te doen. “Elke training alles geven tot je bijna niet meer kan geeft een heel voldaan gevoel en maakt dat je elke training nog meer wilt geven.”

 

Via het pupillen schaatsen is Chris vervolgens als A-junior naar het RTC gegaan. “Bij het RTC heb ik echt enorme sprongen gemaakt, waardoor ik in april de overstap naar TalentNED heb kunnen maken.”

 

Aan zijn voormalig coach Johan Freriksen heeft Chris veel te danken doordat hij hem vooral technisch heel goed heeft ondersteund en bijgeschaafd. “Johan heeft een goed oog voor techniek die hij op iedere schaatser probeert over te brengen zodat je de techniek helemaal eigen kan maken om jezelf tot een betere schaatser te kunnen ontwikkelen.”

 

“Mijn topsnelheid en het vasthouden daarvan” noemt Chris als één van zijn sterke punten. “Ik geef mezelf iedere training voor de volle 100% en daarnaast kan ik goed omgaan met stressvolle situaties.” Wel moet Chris nog wat beter voor zichzelf gaan zorgen en zich de lystyle gaan aanmeten die bij topsport hoort. “Op de juiste momenten rusten en het gebruiken van de juiste voeding is ook belangrijk voor een sporter.“

 

Chris heeft als doel om zich ooit “in de boeken” te schaatsen. “Ik wil graag titels behalen en diverse records schaatsen. Door de professionele begeleiding van TalentNED en de kansen die ik daar krijg ben ik weer een grote stap dichterbij bij die droom.”

 

“Ik denk zelf dat ik het meest op Shani Davis lijk”, geeft Chris aan. “Zijn stijl en manier van rijden komen sterk overeen met mijn stijl.” "En ik wil later graag te boek staan als de “killer”, de man die races naar zijn hand zet en die heel goed omgaat met de druk van grote wedstrijden. Iemand die iets extra’s kan brengen op de juiste momenten.”

 

Komend seizoen wil Chris zich graag gaan meten met de top van de A-junioren. Voornamelijk op de middenafstanden. Daarnaast wil hij zichzelf technisch en fysiek gaan ontwikkelen door middel van alle trainingsmogelijkheden en begeleiding die hem bij TalentNED worden geboden.

 

“Ik heb inmiddels al heel wat Nederlandse titels veroverd en baanrecords geschaatst. Door mij bij TalentNED aan te sluiten hoop ik dat deze lijn zich de komende jaren zal doorzetten.” Door de professionele aanpak en het mogen schaatsen met de beste Nederlandse talenten hoopt Chris over enkele jaren een plaats te veroveren in een professioneel team, zodat hij steeds weer een stap vooruit kan blijf maken.

Chris Fredriks

Club

Deventer IJsclub

Vorig team

RTC Oost (J. Freriksen)

Opgegroeid in

Deventer

Geboortedatum

13-06-2003

2019

1e plaats Landenwedstrijd 500m

2019

2e plaats NK Afstanden 1000m

2020

1e plaats NK Sprint Junioren B