Gerben Jorritsma

Gerben Jorritsma

Schaatsen

Veel te glad

De jonge Gerben had een voorliefde voor alles wat op wielen reed. Skelters, skateboards, fietsjes, rolschaatsen. Op zijn 4e wist Gerben het zeker. Hij wilde wereldkampioen skeeleren worden. Toen hij 7 was mocht hij een sport kiezen. Die keuze was snel gemaakt. Skeeleren dus!

 

Toen werd het winter en – als hij wedstrijden wilde gaan winnen in de zomer – moest hij iets gaan doen om zich voor te bereiden op het nieuwe skeelerseizoen. Schaatsen lag voor de hand. Er was alleen één probleem. Gerben had een hekel aan schaatsen.

 

“Veel te glad. Ik stond kaarsrecht op het ijs. Ik vond het helemaal niks. Ze moesten mij maar duwen, zo was mijn insteek.” Maar na 2 weken training ging het eigenlijk heel goed. Eenmaal aangemeld bij STC Rutten, werd Gerben vrij snel gescout. Hij kreeg de tip om aan shorttrack te gaan doen om bochten te leren schaatsen. Gerben had talent, begon wedstrijden te winnen en groeide door.

 

Totdat zijn leeftijdsgenoten sneller begonnen te groeien dan hij. “Anderen kregen hele grote groeispurten en ik niet. Ik zat op de grens om bij de selectie te blijven. Er werd mij verteld dat ik echt sneller moest rijden op één afstand, anders kon ik niet in de selectie blijven. Gelukkig reed ik aan het einde van het seizoen die tijden wel. Anders weet ik niet precies hoe het gelopen was…”

 

Het duurde nog 2 jaar tot Gerben ook zijn groeispurt kreeg. Toen ging het wel weer goed. “In de juniorencompetitie begon ik weer te winnen. Ik won alle afstanden op het NK en kreeg toen een plek in een commerciële ploeg.”

 

Het voorlopige hoogtepunt van Gerben was de winst in de 1e World cup van 2015 op de 1000 meter in Calgary. Met zijn 1.07,20 was hij bijna 2 seconden sneller dan zijn persoonlijk record tot dan toe. 2015 was een goed jaar voor Gerben, daarna ging het een stuk minder.

 

“Ik heb een paar jaar achteruit geschaatst, maar nu gaat het weer de goede kant op. Ik heb geleerd wat ik moet doen en wat ik moet laten. Er is een limiet aan je lichaam. Ik moet me focussen op specifieke punten en niet op alles tegelijk.”

 

 “De snelheid, hard door de bochten, de techniek, de kracht, het diep zitten, het perfectioneren van de bochten. Je werkt daar elke dag aan. Dat spelletje vind ik heel leuk.” Gerben kan weer genieten van het schaatsen. En dat voor iemand die ooit een hekel aan schaatsen had.

Gerben Jorritsma

Geboortedatum

21-08-1993

Opgegroeid in

Diever

Specialiteit

Sprint

IJsclub

STC Rutten

Mijn mijlpalen

2001

Begonnen met schaatsen bij STC Rutten

2013

NK Junioren

2013

WK Junioren, 5e plaats

2015

World Cup Calgary, Goud 1000 meter

2016

NK Sprint, Brons

Meer schaatsers