Jelle Snippe

Jelle Snippe

Judo

Verrast door eigen talent

Ha-jimé.

 

Ook wel Japans voor het teken dat we gaan beginnen. Jelle kent het judowoordenboek zo’n beetje uit zijn hoofd. Pas op voor zijn kumi-kata (manier van vastpakken), koshi-waza (heupworpen) en ashi-waza (beentechnieken). Met zijn judotechnieken, lengte (bijna 2 meter), uithoudingsvermogen en indrukwekkende postuur boezemt hij zijn tegenstanders angst in.

 

Op de mat dan, want daarbuiten hoef je Jelle niet te vrezen. Jelle kun je misschien wel het best omschrijven als een uit de kluiten gewassen kerel met het hart op de goede plek. Buiten de mat is hij rustig, ingetogen. Op de mat vreet hij zijn tegenstanders het liefst op. Als kind was hij ook altijd rustig, een tegenpool van zijn veel drukkere zus. Diezelfde zus die hem op het spoor van het judo bracht en de zus die zelf Europees kampioen onder-17 werd.

 

Jelle heeft altijd veel plezier in het judoën. “Er zijn zoveel aspecten waar je aan kunt werken.” Hij is erg geïnteresseerd in het judospel zelf, denkt er voortdurend over na en probeert nieuwe elementen in te passen in zijn spel. Constant is hij bezig in zijn hoofd met hoe hij zijn tegenstanders gaat verslaan.

 

Tot zijn 12e was Jelle een lange dunne jongen. Daarna begon hij wat in de breedte te groeien. Op zijn 17e woog hij 90 kg. Jelle’s ouders zijn ook lang, maar niet zo lang als Jelle. Maar alleen met lengte en spiermassa red je het niet. Je moet ook kunnen judoën. Mede dankzij zijn jeugdtrainer Sirach Cooiman, is Jelle uitgegroeid tot een ware vechter.

 

“Ik had niet verwacht dat ik zo ver zou kunnen komen. Ik ben daar wel verrast door, maar heb er ook hard voor gewerkt. Ik zeur nooit, ben er altijd. Wat dat betreft mag ik nog wel wat eigenwijzer worden.”

 

Zijn droom? Olympisch kampioen worden in 2024. En dan graag als FC Twente-fan en kind van de regio gehuldigd worden in de Grolsch Veste. Hij klopt nu al flink op de deur en judoot al grote toernooien bij de senioren. Zo won hij brons op de Grand Prix Den Haag in 2017. Het resultaat waar Jelle tot nu toe het meest trots op is, maar waar het niet bij zal blijven.

 

Sore-madé (einde).

Jelle Snippe

Geboortedatum

19-09-1998

Opgegroeid in

Enschede

Gewichtsklasse

<100 kg

Afkomstig van

Stichting Judosport Oost

 

Mijn mijlpalen

2016

Overstap naar de >100 kg categorie

2017

European Cup Junior, Goud

2017

Grand Prix, Brons

2018

European Championships, 5e plaats

2018

NK <21, Goud

2019

Grand Prix, 5e plaats

2019

NK, Goud