Joep Wennemars

Joep Wennemars

Schaatsen

100% inzet

Vroeger als kind was Joep eigenwijs, eigengereid en soms tegen de stroom in. “Ik was geen volger maar wilde alles zelf bedenken.” Door de jaren heen is Joep altijd zorgvuldig, volhardend en gedisciplineerd geweest en zet zich altijd voor de volle 100% in; in alles en bij iedereen. “Ook op school wilde ik zo hoog mogelijk inzetten en ben naar het atheneum gegaan. Ik had mezelf als doel gesteld om het in zes jaar te halen. Dat betekende dat ik zorgvuldig moest plannen, naast de intensieve trainingen voor het schaatsen.


Uiteraard is Joep aangestoken met het schaatsvirus door zijn vader Erben Wennemars. “Als klein jongetje heb ik veel tijd in Thialf doorgebracht als we naar de wedstrijden van mijn vader gingen kijken. En natuurlijk zag ik hem dagelijks trainen. Ook op vakantie. Ik vond dat heel normaal want ik wist niet beter.” Joep is opgegroeid in de wetenschap dat alles mogelijk is. Dat het altijd kan. Dat je als kind kunt dromen van de wereldtop en die dan ook kan bereiken. “Door mijn vader heb ik van dichtbij gezien hoe dat er uit ziet; een leven als topsporter. Het is een intensief maar mooi bestaan.”

Joep benadert elke training heel serieus. Hij geeft altijd honderd procent. “Daardoor kom ik steeds een stapje verder.” En dat maakt voor Joep schaatsen de leukste sport om te beoefenen. “Na de training lijkt het alsof je helemaal leeg bent en echt tot het gaatje bent gegaan, maar juist dat geeft een enorm voldaan gevoel en maakt dat ik altijd weer meer wil trainen.” Joep wil altijd blijven leren en verbeteren. “Als ik een rustdag heb, word ik chagrijnig.”

 

Joep is zijn schaatscarrière begonnen bij de plaatselijke vereniging in zijn woonplaats Dalfsen, IJsclub de Stokvisdennen. Via de baanselectie heeft hij de stap kunnen zetten naar het RTC Oost. Ondanks dat Joep bij het RTC enorm veel heeft geleerd, heeft hij afgelopen april een grote stap richting een topsportcarrière gezet door zich bij TalentNED aan te sluiten.

 

Lang hoeft Joep niet na te denken over de vraag aan wie hij veel te danken heeft. Bij zowel de Stokvisdennen, de baanselectie en het RTC heeft hij met veel goede trainers mogen werken. “Ik ben ze allemaal dankbaar, want van iedereen heb ik iets geleerd. Toch heb ik het meeste te danken aan mijn vader. Doordat hij de sport van binnen en buiten kent en weet wat er allemaal bij komt kijken om het hoogste niveau te behalen, heeft hij ervoor gezorgd dat ik vanaf kleins af aan “eerste rang” heb kunnen zitten van zijn leerschool. Dat gaat niet alleen om het trainen, maar ook om alles er omheen.”

 

Op dit moment beschouwd Joep zichzelf als een allround schaatser, wat hij nu nog als een enorm voordeel en sterk punt ervaart. Daarnaast geeft Joep aan dat hij op het technische vlak nog veel moet verbeteren.

 

Waarschijnlijk valt deze in de categorie “inkoppertje” maar op de vraag op wie Joep het meest als schaatser lijkt is maar één antwoord mogelijk: “Mijn vader natuurlijk. Doordat ik van kleins af aan alles van hem heb gezien en “afgekeken” kan het bijna niet anders dat ik zijn stijl heb overgenomen.”

 

 De doelen van Joep voor aankomend seizoen zijn om vooral technisch een betere schaatser te worden, op alle vlakken. Dat is niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Zijn streven is om in elk geval zoveel mogelijk persoonlijke records te rijden.

 

“De kans om samen te gaan trainen met de beste talenten van Nederland en te gaan werken met een top begeleidingsteam, is een kans die je niet vaak krijgt”, geeft Joep aan. Doordat Joep gaat wonen en trainen in Enschede zal hij tevens de studie International Business aan de Universiteit Twente gaan volgen. Al met al genoeg uitdaging het komende jaar voor Joep!

Joep Wennemars

Club

IJsclub Stokvisdennen

Vorig team

RTC Oost (J. Freriksen)

Opgegroeid in

Dalfsen

Geboortedatum

03-10-2002

2020

1e plaats NK Allround

2020

1e plaats NK Junioren 500m

2020

1e plaats NK Junioren 1000m

2020

1e plaats NK Junioren 1500m