Louis Hollaar

Louis Hollaar

Schaatsen

Niet lullen maar poetsen

Dat is het motto van de onder de rook van Rotterdam opgegroeide Numansdorper Louis Hollaar. In tegenstelling tot zijn baldadige broertje bleek Louis een rustige baby. En dat rustige, bescheidene heeft hij nog steeds. Maar hij laat niet over zich heen lopen. “Laat mij maar hard schaatsen”, hoor je hem denken.

 

Zijn eerste sport? Turnen. Schaatsen deed hij erbij. Nog altijd heeft hij baat bij zijn turngeschiedenis, gezien zijn sterke coördinatie en gevoel voor evenwicht. Op zijn 11e werd hem aangeraden om ook te gaan shorttracken. Dat was op dezelfde dag als zijn wekelijkse turntraining en dus stopte hij met turnen. Dat vond hij jammer, want juist de afwisseling vond hij leuk.

 

Het werd dus schaatsen. Die snelle, technische sport. “Er komt zoveel bij kijken. Hard trainen, de spanning voor de wedstrijd, het idee dat als het er op aankomt je er eigenlijk alleen voor staat.”

 

Met voorbeelden als Sven Kramer en Chad Hedrick in zijn hoofd, ging hij naar de training. Dag in dag uit. Het was altijd racen tegen de klok. Eten deed Louis in de auto. Gelukkig is zijn vader ondernemer en kan daardoor wat makkelijker zijn eigen tijd indelen. Dat moet ook wel, want ook Louis’ broertje schaatst op hoog niveau, bij Gewest Zuid Holland.

 

Als Louis 16 is, verhuist hij naar een gastgezin in Groningen om daar te kunnen trainen bij RTC Noord. Hij doet alles voor zijn droom om Olympisch kampioen te worden. Op de 1500 meter. “Dat vind ik de mooiste afstand. Je gaat op geen enkele andere afstand zo kapot als op de 1500 meter. Na een 1500 kun je niet meer op je benen staan.”

 

Louis’ grootste uitdaging? “Ik moet geduld hebben. Dat lukt nog niet altijd. Je wilt altijd meer.” Zoals bijvoorbeeld toen hij 2,5 week voor de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer ziek werd. “Ik heb toen doorgetraind en werd toen 7e op de 1500 meter. Ik had moeten uitzieken.”

 

Toch was de plaatsing voor diezelfde Olympische Spelen iets wat Louis nog altijd koestert. “De opening was gaaf. Dat heeft heel veel indruk op me gemaakt. Dat was zo groots. Er zaten duizenden mensen op de tribune.”

 

Dat smaakte dus naar meer. Maar genoeg geluld. Eerst hard schaatsen, dan komt de rest vanzelf.

Louis Hollaar

Geboortedatum

18-09-1998

Opgegroeid in

Numansdorp

Specialiteit

Middellange afstanden

IJsclub

De Striene West-Brabant

Mijn mijlpalen

2005

Begonnen met Schaatsen bij District Hoeksche Waard

2016

Jeugd Olympische Spelen, 6e plaats 1500 meter

2016

Jeugd Olympische Spelen, 7e plaats 5000meter

2018

NK Allround kampioen junioren

2018

NK Allround, 8e plaats

2020

Gruno Bokaal, Goud

Meer schaatsers