Marcel Bosker

Marcel Bosker

Schaatsen

Goud is goud

Geef Marcel een ijsbaan en hij zal er hard op schaatsen. Ongeacht de staat van het ijs. “Ik ben op buitenbanen opgegroeid en heb veel op natuurijs geschaatst.”

 

Geef Marcel een wedstrijd en hij zal er alles aan doen om te winnen. Ongeacht de afstand. “Goud is goud”, zegt hij dan.

 

Marcel, zoon van Ronald en Henriët – beiden ook topschaatsers – groeide op in Zwitserland. Het schaatsen werd hem met de paplepel ingegoten. Vanaf zijn 3e stond hij al op het ijs.

 

Als kind was Marcel een druktemaker. Altijd aan het sporten met vrienden: voetballen in de zomer, schaatsen in de winter. En soms wat skiën. Hij was een voetballer met potentie. Niet technisch begaafd, maar wel eentje met snelheid en spelinzicht.

 

Schaatsen deed hij op 250 meter baantjes. Voor 400 meter banen moest hij naar het buitenland. Bochten rijden kon hij als geen ander. Het rijden van de lange rechte stukken moest hij nog leren. Dat had hij amper kunnen oefenen in Zwitserland.

 

Om door te kunnen groeien als schaatser, moest hij naar Nederland zo wist een nog jonge Marcel. Dat had Erwin ten Hove hem als 13-jarige al eens ingefluisterd. Dan zou hij een ware kampioen kunnen worden. Marcel was vastbesloten dat hij naar Nederland zou gaan, maar zijn ouders vonden dat geen goed idee.

 

Gelukkig werd zijn in Nederland wonende overgrootoma 90 jaar. Marcel wilde wel mee naar de verjaardag, maar had één voorwaarde. Hij wilde een wedstrijd rijden in Heerenveen. Toen heeft hij Erwin ten Hove bericht dat hij moest komen kijken en met zijn moeder moest gaan praten. Het plan van Marcel werkte.

 

Op 28 maart 2012 verhuist de 14-jarige Marcel naar Nederland om in een gastgezin te gaan wonen. Ver van huis groeit hij uit tot een volwaardige allrounder. In 2018 wordt hij 3e op het WK Allround in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De Coolste Baan van Nederland was flink natgeregend, maar ook op dit natte ‘schuurpapier’ kon Marcel uit de voeten. Mede mogelijk gemaakt door de Zwitserse ijsbanen.

Marcel Bosker

Geboortedatum

19-01-1997

Opgegroeid in

Schöftland (Zwitserland)

Specialiteit

Allround

IJsclub

ECZ (Zürich)

Mijn mijlpalen

2004

Begonnen met schaatsen bij ECZ (Zürich)

28 maart 2012

Verhuizing naar Nederland

2015

WK Junioren, Brons

2018

NK Allround, Goud

2018

WK Allround, Brons

2019

World Cup Tomaszów, Goud 10 000 meter

2019

WK Afstanden, Goud ploegenachtervolging

2020

ISU EK Afstanden, Goud ploegenachtervolging

Meer schaatsers