Mats Siemons

Mats Siemons

Schaatsen

Groot en sterk

Bij de geboorte was Mats een kleine baby, iets meer dan 3 kilo. Hij dronk daarna zo gulzig alsof zijn leven ervan afhing wat niet altijd goed uitpakte, maar waardoor hij nu wel een grote sterke vent is geworden. “De middagslaapjes waren vroeger mijn favoriet en ik had al snel de drang om te gaan staan en lopen.”

 

Hoe zag de start van jouw schaatscarrière er uit? “Op mijn 6de jaar ben ik begonnen met schaatsen. Mijn opa heeft de Elfstedentocht geschaatst en door hem ben ik begonnen met het schaatsen.” Vanaf het begin vond Mats schaatsen gelijk heel erg leuk. Hij deed in die tijd deed ook nog aan voetbal en skateboarden, maar rond zijn 14de is Mats vol voor het schaatsen gegaan.

 

Waarom is schaatsen voor Mats nou eigenlijk de leukste sport om te beoefenen? “Schaatsen is voor mij een ontzettend uitdagende sport. Het feit dat ik mezelf iedere dag kan en moet verbeteren op technisch en fysiek vlak maakt het voor het voor mij een van de mooiste sporten die er is.”

 

Via de baanselectie is Mats naar het RTC Haarlem gegaan. Bij het RTC Haarlem heeft hij enorm veel geleerd en gepresteerd onder leiding van coach Sjoerd Geraerts aan wie hij veel te danken heeft. “Sjoerd heeft mij helpen ontwikkelen tot de sporter die ik nu ben en met zijn hulp heb ik veel wedstrijden gewonnen.” In de fase bij een RTC is het belangrijk om jezelf door te blijven ontwikkelen en jezelf te kunnen onderscheiden van andere talenten, iets waarin Mats tot nu toe goed in is geslaagd.

 

Mats staat er om bekend dat hij fysiek best wel sterk is. Maar, zo zegt hij zelf: “Op technisch gebied kan ik mij nog heel erg veel verbeteren. Deze stap hoop ik aankomend seizoen met de deskundige begeleiding bij TalentNED te zetten om zo mijn ambities waar te kunnen maken: Olympisch Kampioen op de korte afstanden worden! “Sprinten vind ik op dit moment het allermooiste wat er is en ik hoop dat over een paar jaar die droom op de Olympische Spelen werkelijkheid kan worden.”

 

De vraag op wie Mats als schaatser lijkt is voor hem een lastige. “Je ontwikkelt vaak een eigen stijl waarbij je van meerdere topsporters iets “overneemt” om op die manier de beste versie van jezelf te maken!” Qua bouw lijkt hij volgens zichzelf toch het meeste op Pavel Kuliznikov uit Rusland.

 

Mats hoopt dat de mensen hem zullen herinneren als “die grote vent uit Amsterdam, met altijd een lach op zijn gezicht”. Uiteraard hoopt hij ook mooie sportmomenten te beleven die de mensen nog lang bij zullen blijven: een grote en krachtige schaatser die altijd wint.

 

Als doel heeft Mats voor komend seizoen gesteld om zichzelf vooral op technisch gebied te verbeteren. “Ik ga zeker ook strijden voor een podiumplek op het NK sprint en in ieder geval mijn uiterste best doen om mijn tijd van afgelopen jaar te verbeteren.”

 

Om zijn doelen te kunnen bereiken heeft Mats voor TalentNED gekozen. ”Een omgeving waar ik samen met andere grote talenten onder begeleiding van een professioneel team het beste uit mijzelf kan halen. Doordat ik nu ook in Enschede ga wonen is het mogelijk om hard en goed te blijven trainen en het studeren te combineren met mijn schaatscarrière.”


Mats Siemons

Club

Hardrijders Club Amsterdam

Vorig team

RTC Noord West (S. Geraets)

Opgegroeid in

Amsterdam

Geboortedatum

13-09-2002

2019

1e plaats Landenwedstrijd 500m

2020

2e plaats NK Afstanden 1000m

2019

1e plaats NK Sprint Junioren B