Pepijn van Elzakker

Pepijn van Elzakker

Mountainbiken

Ik was meteen verkocht

Als jongste telg van het gezin met nog drie broers en een zus, kon Pepijn het snelste zonder zijwieltjes fietsen en maakte hij daarna op amper driejarige leeftijd de buurt onveilig op zijn Puky. “Op dat supervette skelterfietsje, met twee voorwielen en één achterwiel scheurde ik met hoge snelheid door de bochten. De Puky werd snel daarna ingeruild voor een Berg skelter mét aanhangwagen. Daarmee heb ik m’n fietsbenen ontwikkeld door urenlang met m’n vriendjes in het bos te crossen.”

Pepijn’s liefde voor het mountainbiken begon toen hij een jaar of acht was en door zijn buurman werd meegenomen naar het MTB parcours in Dorst. “Ik was meteen verkocht. Aanvankelijk kreeg ik een oud barreltje om te kijken of ik het écht wel zo tof vond en dat vond ik. Het oude barreltje moest al snel plaatsmaken voor een spiksplinternieuwe mountainbike.”

Op een gegeven moment moest ook judo wijken voor het mountainbiken. De basis legde Pepijn bij WV De Jonge Renner in Oosterhout. Daar maakte hij ook kennis met het wegwielrennen, waar hij ook een passie voor bleek te hebben. “Mijn toenmalige trainer, Patrick Kroonen, heeft me er veel over geleerd. Hij liet me zien dat afzien en lol maken hand in hand konden gaan. We hebben een feestje gevierd, toen ik één van m’n eerste wegwedstrijden reed en won. Dat was de jeugdklassieker Omloop van de Braakman.”

Om zijn mountainbike skills te verbeteren, maakte Pepijn eind categorie 7 de overstap naar de Belgische mountainbike vereniging ATB Kempen. “Zij hebben me laten zien wat écht mountainbiken is. Bij één van de eerste trainingen op de Terril in Beringen werd me duidelijk dat ik nog wel het een en ander kon verbeteren. Trainer Tom Bertels heeft me daarin heel goed begeleid. Hij was ook bereid om mij persoonlijk onder zijn hoede te nemen en daar ben ik hem erg dankbaar voor. Samen met mijn moeder trokken we met de camper naar de internationale wedstrijden. De Wallonië Cup, Flanders Cup en later ook de 3-Nations Cup.”

In september 2019 kwam Watersley Sport en Talentpark op Pepijn’s pad. Hij was net 16 jaar en Kelvin Hilgeholt vroeg of hij zich daar wilde vestigen en wilde deelnemen aan hun talentontwikkelingsprogramma. Op 16-jarige leeftijd je eigen huishouden runnen, naar school gaan en ook nog eens trainen, dat is nog al wat. Toch heeft Pepijn niet lang getwijfeld. “Mijn ouders steunden me volop, zoals altijd, en ik ben voor mijn sport verhuisd naar Sittard. Nieuwe school, zelfstandig wonen en fietsen in de heuvels van het Limburgse landschap. Ik kreeg een internationale topsporttalentstatus en dat maakte het mogelijk om studie en topsport met elkaar te combineren.

“Al vrij snel kwam ik in aanraking met TalentNED, mijn “buurman” in Sittard op Watersley. Vanaf januari 2020, bij de opstart van TalentNED, mocht ik meteen aansluiten als stagiaire. Mijn trainingsintensiteit ging flink omhoog. Ik had nog volop ‘rek in m’n elastiekje’. Dit was het juiste moment om meer te gaan trainen. Mijn eerste wedstrijd in de Junior Series in Banyoles (Spanje), gevolgd door een trainingskamp met TalentNED, waren voor mij een bevestiging dat ik de goede keuze had gemaakt.”


Toch was het lastig om mezelf tijdens deze stageperiode te laten zien. Door Covid-19 werden er veel wedstrijden afgelast en daar bovenop raakte ik tijdens een training geblesseerd bij een lelijke val in Winterberg. Hierdoor was ik een paar maanden uit de roulatie. In oktober, na tal van geweldige ervaringen te hebben opgedaan, kwam Bas de Bever (programmamanager van het TalentNED Mountainbike Team) het goede nieuws brengen dat ik officieel deel uit mocht gaan maken van het TalentNED Mountainbike Team. Hard work pays off!”

Pepijn is ambitieus en leergierig. “Wat ik belangrijk vind is doorzetten, lef tonen, ondernemend zijn, op veel verschillende terreinen ervaringen opdoen en vooral hard werken en genieten. Ik wil mezelf continue verbeteren en sterker worden. Met het team van TalentNED achter me, gaat dat helemaal goed komen. Ik heb er vertrouwen in en kijk uit naar alle mooie wedstrijden, die op het programma staan. Mijn doel is om alles uit mezelf te halen en bij de wereldtop te gaan horen. Ik kijk er naar uit om ooit mee te doen aan de Olympische Spelen!”

Pepijn van Elzakker

Geboortedatum

01-09-2003

Opgegroeid in:

Gilze

Specialiteit

Mountainbiken

Vorig team

ATB Kempen / T. Bertels

Mijn mijlpalen

2011

Lid geworden van Wielervereniging De Jonge Renner

2017

1e plek jeugdklassieker bij Omloop van de Braakman

2017

7e plek NK MTB Sittard

2019

3e plek eindklassement Flanders Cup MTB