Renée van Harselaar

Renée van Harselaar

Judo

Soms lul i-j de oren van de kop

De kleine Renée was een ware druktemaker, altijd buiten aan het spelen en aan een stuk door aan het praten. Zo óók met het avondeten. Dan moest iedereen op haar wachten tot ze haar bord leeg had. Haar ouders werden er af en toe gek van. Ze gaven haar dan ook geen suikers en kleurstoffen.

 

Als Renée zenuwachtig is voor een wedstrijd, dan schijnt ze ook veel te praten. Gelukkig kan ze tegenwoordig beter met haar zenuwen omgaan. Bij de kadetten vond ze het nog weleens lastig om onder druk te presteren. Toen ze dat eenmaal onder de knie had, begon ze de overwinningen aan elkaar te rijgen. 

 

Ze begon ooit met korfbal. Dat werd later judo, aangezien haar klasgenootjes dat ook deden. Terwijl haar klasgenootjes na een jaar alweer stopten, ging Renée door. “Ik vond het stoeien en rollen heel leuk. En zodra ik wedstrijdjes ging doen werd ik helemaal verliefd op het verslaan van mijn tegenstanders. Met name als dat lukt in een ippon (plat op de rug gooien).”

 

Renée omschrijft zichzelf als een tactische, statische en dominante judoka. Ze staat erom bekend dat ze anderen ‘knikt’ (de ander een beetje krom trekken). Ze laat graag iemand anders de fouten maken. Ze kan nog beter worden door wat meer lef te tonen en risico te nemen. Daarom judoot ze nu sommige toernooien met specifieke opdrachten van haar coach om juist dit aspect te verbeteren.

 

Op de mat heeft ze een kort lontje. “Ik ben echt gemeen op de mat, maar wel met respect voor de ander. Buiten de mat ben ik eigenlijk helemaal niet zo.” Buiten de mat is Renée een lieve meid, die geleerd heeft dat het niet alleen om trainen en wedstrijden draait. “Om kampioen te worden moet je 24/7 een topsportleven leiden.”

 

In 2024 moet het Wilhelmus voor haar gaan klinken. Dan wil ze goud halen op de Olympische Spelen. Tussendoor wil ze graag nog een aantal eindoverwinningen op een paar grote toernooien boeken. Ze behaalde al goud op de European Cup junioren in 2019. Dát is het resultaat waar ze tot nu toe het meest trots op is, aldus de in Enschede opgegroeide kletstante.

Renée van Harselaar

Geboortedatum

03-03-2000

Opgegroeid in

Enschede

Gewichtsklasse

<78kg

Afkomstig van

Stichting Judosport Oost

Mijn mijlpalen

2008

Begonnen met judo in Enschede

2015

European Cup Cadetten, Brons

2017

European Cup Cadetten, Brons

2018

European Cup Junioren, Zilver

2019

European Cup Junioren, Goud

2019

WK Junioren, Zilver