Aafje van Baal

Aafje van Baal

Fysiotherapeut

Jezelf altijd blijven ontwikkelen

Van huis uit is Aafje opgegroeid met altijd sport op de TV. In de winter natuurlijk het schaatsen, in de zomer de Tour de France en tijdens het olympisch seizoen was het al helemaal feest in huize Van Baal. “Al die Nederlandse sporters die plakken wonnen, dan zat ik echt aan de buis gekluisterd.” Ook het verdiepen in al die andere “minder bekende” sporten vindt Aafje fantastisch, waarbij elke sport zijn eigen uitdagingen kent.

 

Op de basisschool vond Aafje slagbal altijd het leukst en wilde zij het liefst deze sport gaan beoefenen. Uiteindelijk is het honkbal geworden. In het noorden van Nederland, waar Aafje opgroeide, waren niet veel honkbalteams en als meisje speelde Aafje daarom samen met de jongens, waar zij absoluut niet voor onder deed. “Toen mijn coach mij uiteindelijk, zonder het mij te vertellen, had opgegeven voor een try-out van Jong Oranje en ik daadwerkelijk geselecteerd werd, heb ik de switch van honkbal naar softbal gemaakt. Ik ben uiteindelijk in Enschede terecht gekomen om daar te gaan spelen.”

 

De combinatie van school, sporten en reizen, zoals voor de TalentNED talenten ook het geval is, komt Aafje niet onbekend voor. “In de tijd dat ik voor Jong Oranje heb gespeeld, heb ik heel veel geleerd op softbalgebied, maar mezelf ook op persoonlijk vlak ontwikkelt. Dit is iets wat ik toen nog niet zo zeer inzag, maar vooral nu erg waardeer. Ik hoop dat de atleten van TalentNED ook mee te kunnen geven.”

 

Naast het spelen van een WK is het spelen op college niveau in Amerika het hoogtepunt wat Aafje tot nu toe heeft behaald in haar eigen sportcarrière. “Vanuit het niets op jezelf gaan wonen, alles zelf moeten regelen en elke dag bezig zijn met sport vond ik destijds een goede leerschool. Ik kan me dus goed inleven in de situatie waar de atleten van TalentNED zich nu in bevinden.”

 

De keuze om voor de studie fysiotherapie te kiezen is voor Aafje in Amerika ontstaan. “Alle teams op de campus werden begeleid door een medische staf en dat leek mij ook geweldig om te doen. Nadat ik terug kwam uit Amerika ben ik in Nederland direct met de opleiding fysiotherapie in Enschede gestart, zodat ik naast mijn studie ook nog lekker kon blijven softballen.”

 

Het samenwerken met mensen, het beste uit het lichaam halen en altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging is wat Aafje aanspreekt aan het vak van fysiotherapeut. “Jezelf altijd blijven ontwikkelen is ook iets wat daarbij hoort en de kans om mij verder te ontwikkelen als mens en therapeut binnen TalentNED heb ik dan ook met beide handen aangegrepen.” Voor Aafje is dit een mooie stap om zichzelf verder te ontwikkelen in het werken binnen de topsport en te ontdekken waar haar uitdagingen en passies liggen.

 

Aafje is werkzaam bij Pro-F Professionele Fysiotherapie en wordt gedetacheerd bij TalentNED.

Aafje van Baal

Discipline

Fysiotherapeut