Bas de Bever

Bas de Bever

Programma manager fietsen

Eyeopener

Bas kreeg een fiets toen hij 3 jaar was en kortgezegd is hij nooit meer van de fiets afgekomen!

 

Op zijn tiende verjaardag kreeg hij vervolgens een BMX fiets waar hij zijn rondjes op kon rijden op het door henzelf aangelegde BMX-baantje in Vught. Twee jaar later reed hij zijn eerste officiële wedstrijdjes.

 

Bas was lid van een BMX-vereniging The Champs uit Eindhoven, waar hij twee keer trainde in de week en in de weekenden een wedstrijd reed. Dat was voor Bas heel lang zijn weekprogramma. “Van topsport of gestructureerd trainen had ik toen nog nooit gehoord.”

 

Toen Bas een jaar of 16 was, stelde iemand binnen de vereniging voor om buiten de twee clubtrainingen om ook andere trainingsvormen te omarmen en die te verdelen over meerdere trainingssessies door de week heen. “Dit ging al wat meer lijken op hoe training tegenwoordig wordt benaderd.”

 

Een aantal jaren later werd Bas opgenomen in de nationale selectie. Hier werd de structuur die Bas gewend was vanuit de club verder geïntensiveerd. “Ook drong de wetenschap langzaam door in mijn dagelijkse trainingsroutine.” Hierdoor lukte het Bas om 3 WK titels in de elite categorie te winnen.

 

Vervolgens switchte Bas begin jaren negentig van de BMX fiets naar de mountainbike. “In deze sporttak heb ik echt geleerd wat topsport is en wat het inhoudt om tegen de besten van de wereld te strijden. Ik kwam in deze sport op een moment waarop de bomen tot in de hemel groeiden. MTB was booming en alle grote fabrikanten zetten in op een professioneel moutainbike team.”

 

“Dus zaken als presteren, coaching, training, diëtiek, sponsors, geld, gezond leven, stress, rust, structuur, regelmaat, waren aan de orde van de dag.” Dit heeft me echt gevormd tot de sporter die ik was en de coach die ik ben.” Het was niet alleen nog maar presteren omdat ik dat zelf wilde, maar ook omdat sponsors dat verwachtten en ik m’n trainer niet wilde teleurstellen.”

 

De verantwoordelijkheden die sporten op het hoogste niveau op dat moment met zich meebracht stonden heel ver van hoe Bas altijd zijn sport had beleefd. Een echte eyeopener en een periode die voor hem bepalend is geweest in zijn eigen ontwikkeling.

 

Na zijn actieve carrière als sporter, kreeg Bas de vraag van de wielerbond of hij interesse had om de baansprinters te begeleiden bij hun trainingen. “Ik ben toen een jaar (parttime) met de sprinters opgetrokken als trainer.”

 

“Het jaar erop werd aangekondigd dat BMX haar Olympisch debuut zou gaan maken in 2008, en werd mij gevraagd of ik deze sport (fulltime) wilde structureren richting dit Olympisch debuut. Je hebt zo af en toe van die key moments in life, nou dit was er een voor mij.”

 

Bas moest zichzelf redelijk snel “omscholen” van de topsporter die veelal met zichzelf bezig was naar een coach die zichzelf kon wegcijferen. “De eerste jaren heb ik middels verschillende leergangen en opleidingen binnen/vanuit de KNWU en NOC*NSF mijzelf de kennis en kunde aangeleerd met betrekking tot het coach-vak.”

 

Bas moest na gaan denken over een visie en filosofie waardoor deze nieuwbakken Olympische sport op de kaart kwam te staan en waarbij Nederland mee ging doen om mondiale prijzen en titels. “Door het BMX-programma op Papendal te vestigen stonden we midden in de Nederlandse topsport. Hierdoor heb ik mezelf jarenlang ondergedompeld in de enorme berg aan kennis en ervaring van coaches, trainers en sporters die daar dagelijks rondlopen binnen de verschillende topsportprogramma’s.”

 

“Een wereld waarin ik vervolgens 15 jaar mijn voordeel mee heb kunnen doen.”

Bas de Bever

Discipline

Coaching / Management