Gerard Kemkers

Gerard Kemkers

Directeur TalentNED

Ontwikkelen boven presteren

Gerard blijft zich verbazen. De trainingsprogramma’s die hij ooit bedacht als coach van onder meer Sven Kramer en Ireen Wüst, ziet hij regelmatig gekopieerd worden door coaches van jonge schaatsers. Terwijl die programma’s helemaal niet gemaakt zijn voor jonge sporters. “Op die leeftijd moet je je eerst op hele andere zaken focussen”.

 

De voormalig schaatser – Gerard won in Calgary brons op 5000 meter op de Olympische Winterspelen – kan er niet over uit. “Ik heb sterk het idee dat we de talentontwikkeling in Nederland beter kunnen vormgeven. Talentontwikkeling is ontwikkelen boven presteren om presteren aan de top te realiseren. Dat impliceert dat de fase van talentontwikkeling echt een vak is met zijn eigen invulling.”

 

Gerard rondde de ALO af in Amsterdam, waarna hij bondscoach werd van de Amerikaanse schaatsploeg. In 1998 keerde hij terug naar Nederland om als trainer van de nationale kernploeg zijn carrière voort te zetten, waarna hij 4 jaar later coach werd van de succesvolle TVM-schaatsploeg. Onder Gerard’s leiding wonnen de TVM-schaatsers 32 keer goud op de internationale toernooien (i.e., EK’s, WK’s, Olympische Spelen). In 2006 en in 2013 werd Gerard verkozen tot coach van het jaar.

 

Na de Spelen van Sotsji stopte Gerard als coach van TVM. Bij zijn afscheid in 2014 werd hij zelfs koninklijk onderscheiden. Hij ging vervolgens aan de slag bij FC Groningen. Daar kwam hij meer en meer tot het besef dat presteren (bij het 1e elftal) en talentontwikkeling (bij de opleiding) eigenlijk twee werelden zijn die je zou moeten scheiden. “Topsport gaat om presteren, er alles aan doen om te winnen. Bij opleiden hoort dat je fouten maakt, risico’s neemt, de tijd neemt om jezelf goed te ontwikkelen, zonder dat je voortdurend geleid wordt door een wedstrijdprogramma. Om winnaars naar de prestatieomgeving te brengen, moet je een eigen ontwikkelomgeving inrichten.”

 

In 2018 kwam er een einde aan de samenwerking met FC Groningen en startte Gerard samen met Infestos TalentNED. Het is zijn nieuwe passie: talentontwikkeling. “We bieden jonge talentvolle sporters de kans om het hoogste podium te bereiken, door op jonge leeftijd te investeren in passende begeleiding, de juiste faciliteiten te bieden en bovenal een onderscheidende visie op talenontwikkeling te hanteren.”

Gerard Kemkers

Discipline

Coaching / Management