Staf

EEN UNIEK TEAM VAN PROFESSIONALS

TalentNED heeft een uitgebreide staf van professionals. Experts die alles weten over hun vakgebied en dat op hoog niveau kunnen overbrengen op onze sporters. Met een focus op ontwikkelen, want dat is waar TalentNED voor staat. Het is voor velen een droom om net als onze mensen fulltime met topsporters te werken. Maar hoe kom je daar? Hoe word je fulltime coach? Welke weg legden onze professionals af? En wat zijn hun huidige ambities? Lees er meer over in hun persoonlijke verhalen.

Onze
staf

Gerard Kemkers

DIRECTEUR

ONTWIKKELEN BOVEN PRESTEREN

Gerard blijft zich verbazen. De trainingsprogramma’s die hij ooit bedacht als coach van onder meer Sven Kramer en Ireen Wüst, ziet hij regelmatig gekopieerd worden door coaches van jonge schaatsers. Terwijl die programma’s helemaal niet gemaakt zijn voor jonge sporters. “Op die leeftijd moet je je eerst op hele andere zaken focussen”.

De voormalig schaatser – Gerard won in Calgary brons op 5000 meter op de Olympische Winterspelen – kan er niet over uit. “Ik heb sterk het idee dat we de talentontwikkeling in Nederland beter kunnen vormgeven. Talentontwikkeling is ontwikkelen boven presteren om presteren aan de top te realiseren. Dat impliceert dat de fase van talentontwikkeling echt een vak is met zijn eigen invulling.”

Gerard rondde de ALO af in Amsterdam, waarna hij bondscoach werd van de Amerikaanse schaatsploeg. In 1998 keerde hij terug naar Nederland om als trainer van de nationale kernploeg zijn carrière voort te zetten, waarna hij 4 jaar later coach werd van de succesvolle TVM-schaatsploeg. Onder Gerard’s leiding wonnen de TVM-schaatsers 32 keer goud op de internationale toernooien (i.e., EK’s, WK’s, Olympische Spelen). In 2006 en in 2013 werd Gerard verkozen tot coach van het jaar.

Na de Spelen van Sotsji stopte Gerard als coach van TVM. Bij zijn afscheid in 2014 werd hij zelfs koninklijk onderscheiden. Hij ging vervolgens aan de slag bij FC Groningen. Daar kwam hij meer en meer tot het besef dat presteren (bij het 1e elftal) en talentontwikkeling (bij de opleiding) eigenlijk twee werelden zijn die je zou moeten scheiden. “Topsport gaat om presteren, er alles aan doen om te winnen. Bij opleiden hoort dat je fouten maakt, risico’s neemt, de tijd neemt om jezelf goed te ontwikkelen, zonder dat je voortdurend geleid wordt door een wedstrijdprogramma. Om winnaars naar de prestatieomgeving te brengen, moet je een eigen ontwikkelomgeving inrichten.”

In 2018 kwam er een einde aan de samenwerking met FC Groningen en startte Gerard samen met Infestos TalentNED. Het is zijn nieuwe passie: talentontwikkeling. “We bieden jonge talentvolle sporters de kans om het hoogste podium te bereiken, door op jonge leeftijd te investeren in passende begeleiding, de juiste faciliteiten te bieden en bovenal een onderscheidende visie op talenontwikkeling te hanteren.”

Thomas Waanders

MANAGER TALENTONTWIKKELING & ALGEMENE ZAKEN

MAG IK NOG WAT VRAGEN?

Als jong manneke lag Thomas altijd in bed na te denken en dan kwamen er altijd vragen boven. Dan riep hij heel hard naar zijn ouders: ‘Mag ik nog wat vragen?’ Licht geïrriteerd kwamen ze dan naar boven en zeiden: ‘Nou vooruit, nog één vraag dan, maar daarna ga je slapen’.”

Die nieuwsgierigheid is eigenlijk nooit verdwenen. Thomas wil weten waarom iets werkt zoals het werkt. Met “omdat we het altijd zo hebben gedaan” neemt hij geen genoegen. Hij wil graag pionieren in onontgonnen gebieden. Eerst was dat voor hem de sportpsychologie en nu is daar talentontwikkeling bijgekomen. “Twee slecht begrepen werelden als je het mij vraagt.”

Zelf kon Thomas een aardig balletje trappen, speelde nog even in de jeugd van De Graafschap en op iets oudere leeftijd een jaartje college in Amerika. Ondertussen behaalde hij zijn diploma’s als bewegingswetenschapper en sportpsycholoog. Hij schreef een boek (i.e. Grenzen Verleggen) en ontwikkelde zich verder als sportpsycholoog. Hij ging aan de slag als hogeschooldocent en werd al snel opgepikt door Gerard Kemkers en gestationeerd bij de opleiding van FC Groningen.

Daar werkte hij een aantal jaren als topsportbegeleider. Nu gaat Thomas wederom met veel plezier aan de slag met Gerard in een poging om talentontwikkeling op de kaart te zetten. “In talentontwikkeling draait het om nú iets doen, waar je later profijt van hebt. Dat is niet hetzelfde als nú iets doen, om morgen een wedstrijd te kunnen winnen. Daarom zeggen we ook: beter worden is belangrijker dan winnen.”

“Hoe gaaf is het als er straks wereldkampioenen zijn die mede door TalentNED zijn opgeleid? We willen talenten de kans bieden om zich te ontwikkelen tot sporters die mee kunnen op het hoogste niveau en daar hun stempel weten te drukken. Sporters die een voorbeeld zijn voor de jeugd, maar ook iets rebels in zich hebben waardoor ze grenzen verleggen die nooit eerder verlegd zijn. Sporters die wij met trots TalentNED alumni zullen noemen.”

Sharon Teering

OFFICE MANAGER

FANATIEK

Geboren en getogen in Almelo, groeide Sharon op als een gezellig, druk en enthousiast meisje in een gezin met 1 oudere zus, een lieve moeder en een fanatiek tafeltennissende vader. Tafeltennissen deed ze fanatiek vanaf haar 4e, echter in de puberteit vond ze het een “stomme sport” en verhuisde het batje naar zolder en werd er plaats gemaakt voor school, volleybal en tennissen.

Haar droom om later “serveerster” te worden werd bijna werkelijkheid toen zij na het behalen van haar HAVO-diploma (en een tussenjaar in het buitenland) met succes de Hotelschool kon afronden en haar eerste echte werkervaring opdeed in het 5-sterren Hotel “De Wiemsel” in Ootmarsum. Vier mooie jaren als receptioniste volgde waarin zij veel heeft gezien en geleerd.

De motto’s “niet lullen maar poetsen” en “waar een wil is, is een weg” knoopte Sharon goed in haar oren en maakte het dat ze uiteindelijk de stap naar iets compleets anders durfde te zetten. Notariskantoor KienhuisHoving werd 13 jaar lang haar werkomgeving, waar zij veel notariële en juridische kennis heeft opgedaan en altijd met veel plezier heeft gewerkt. Toch lonkte na 13 jaar een nieuwe uitdaging en kwam de functie van office manager bij TalentNED precies op het goede moment.

Vanaf kleins af aan werd sport beoefenen en aanschouwen er bij Sharon met de paplepel ingegoten. Na de omwegen tennis en volleybal kwam Sharon toch weer terug op het oude vertrouwde “tafeltennis-nest”. Zij speelt momenteel in de 3e klasse van de senioren competitie en slaat daar een aardig balletje. Met de opmerking van haar vader “er zat echt potentie in Sharon….. als ze was doorgegaan in haar tienerjaren” moet ze het nu helaas doen maar dat maakt haar juist extra fanatiek achter de tafel.

Dat ze momenteel werkzaam is bij TalentNED en vanaf het prille begin de carrière van veel jonge sporttalenten kan meemaken is een echte “kers op de taart”. Zoals ze zelf zegt: “Het fanatiek toejuichen vanaf de bank, al kijkend naar een tv kan nu af en toe worden ingewisseld voor het live supporten van onze eigen talenten. Om één van die talenten een wereldtitel of misschien zelfs olympische titel zien te behalen, maakt dat ik mij nu vol enthousiasme en voor de volle 100% inzet om hun droom werkelijkheid te laten worden.”

Olaf Noorbergen

TRAINER/COACH MOUNTAINBIKEN

EEN DROOM KOMT UIT

Na jaren van tennis en voetbal maakte Olaf op 15-jarige leeftijd kennis met de wielersport. Al gauw werden tennis en voetbal bijzaak. “Toen ik op mijn verjaardag een mountainbike kreeg, ging ik elk weekend met mijn vader op pad. Daarnaast reed ik bijna dagelijks op een zelfgemaakte route met een mini drop-off op de gemeentetuin naast ons huis. De gemeente heeft hier gelukkig nooit een punt van gemaakt”.

Duidelijk verliefd geworden op zijn nieuwe sport, reed Olaf ook al zijn eerste mountainbike wedstrijden toen hij 15 was. Dit viel in eerste instantie niet mee. “Wat me tijdens de eerste wedstrijd vooral verraste was dat de start iets weg had van een massasprint in de Tour de France. Daarnaast woog mijn fiets bijna 20 kilo en was ik zelf ook nog niet de lichtste. Toch vond ik dit geweldig om te doen.”

Gedurende zijn studie Bewegingswetenschappen in Groningen, begon Olaf serieuzer te trainen. Uit nieuwsgierigheid paste hij regelmatig de wetten van de trainingsleer toe binnen zijn trainingen. “Ik kwam erachter dat dit soms goed uitpakte, maar soms ook minder goed.” Tegen het einde van zijn studententijd begon Olaf steeds meer trainingen te geven aan zijn mountainbikeclub en -team. Het training geven werd meer en meer een passie voor Olaf en het rijden van wedstrijden begon steeds minder voldoening te geven. “Ik kwam erachter dat ik trainingen geven veel leuker vond, dan zelf wedstrijden rijden. Toch was het een mooie ervaring om uren per dag te trainen en die ervaring neem ik nu mee als coach."

Toen Olaf’s droom steeds meer vorm begon te krijgen, werd het tijd om als trainer de nodige praktijkervaring op te doen. “Want dat missen bewegingswetenschappers toch een beetje.” Zo werkte hij eerst aan wat zakelijke projecten binnen het nationaal zwemcentrum. “Ik heb bijvoorbeeld handelsmissies voor bedrijven georganiseerd. Dit heeft natuurlijk niets met topsport te maken, maar ik leerde wel om praktijkgericht te denken.” Daarnaast kon Olaf van dichtbij zien hoe de nationale zwemmers zich voorbereidden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016).

Ongeveer een jaar later werd Olaf op 25-jarige leeftijd mountainbike trainer van een talententeam en volgde hij de Trainer 4 cursus van de KNWU. Om in deze periode genoeg te verdienen gaf hij meerdere fietsclinics per week aan bedrijven, scholen en verenigingen. Na afronding van de trainerscursus is Olaf in contact gekomen met TalentNed. “Dankzij dit team kan ik me nu volledig richten op talentontwikkeling. Hierdoor komt er toch wel een droom in vervulling: jonge renners helpen in het realiseren van hún dromen."

Stefano Donagrandi

Trainer/coach Schaatsen

VAN GROVE STENEN DIAMANTEN MAKEN

Stefano Donagrandi, met zijn vrouw en zoontje woonachtig in Zuiderwoude, is inmiddels ruim tien jaar actief als schaatscoach, eerst in Italië als onderdeel van de coachingsstaf van de Italiaanse schaatsploeg en later in Nederland bij Team Corendon. Meer recent was hij hoofdcoach van RTC Midden, wat later werd omgedoopt tot KTT Midden-Oost. Daar werkte hij onder andere met Beau Snellink, Stijn van de Bunt, Stein de Wit en Rosalie van Vliet, die later hun weg vervolgden naar TalentNED. De voormalig shorttracker en langebaan schaatser uit Bormio, had een mooie schaatscarrière met als hoogtepunt het Olympisch goud op de ploegenachtervolging in 2006 in Turijn samen met Enrico Fabris, Matteo Anesi en Ippolito Sanfratello.

“Ik combineerde het shorttracken met het langebaan schaatsen. Tot mijn 18e jaar moest je in Italië beide disciplines doen. Dat vind ik een goede zaak. Toch was het shorttracken niet echt voor mij weggelegd. Ik was te lang en te dun. Ik hoefde maar een tikje te krijgen en dan vloog ik alweer van de baan. Het langebaan schaatsen vond ik leuker, dat paste beter bij mij. Ik vond het prettig dat het eindresultaat alleen van mezelf afhankelijk was en niet van anderen zoals in het shorttracken.”

Stefano heeft een passie voor de schaatstechniek. Hij leerde dit zichzelf aan. “Ik had niet een trainer die heel veel investeerde in techniek. Veel heb ik in Nederland geleerd, met name van Gerard [Kemkers]. Ik leerde dat het met name gaat om efficiëntie in het schaatsen. Je kunt nog zo’n grote motor hebben, maar je moet dat vermogen wel kwijt kunnen op het ijs.”

Aan het einde van zijn schaatscarrière werd Stefano geteisterd door een slepende rugblessure. “In het Olympische jaar (2006) knapte er iets van mijn discus in mijn rug. Ik kon nog geen 3 minuten wandelen. Na een lange revalidatie kon ik me nog net op tijd plaatsen voor de Spelen van Turijn.”

Stefano vervolgt: “Waar ik in Salt Lake City moeite had om met de spanning en de verwachtingen om te gaan, was ik er in Turijn ook mentaal echt klaar voor. Ik had geleerd om me te focussen op de zaken die er toe doen. Net als op technisch vlak, verwacht ik ook op mentaal vlak de sporters van TalentNED te kunnen gaan helpen.”

Het droomscenario kwam uit. Na in de kwartfinale Amerika uitgeschakeld te hebben, moesten de Nederlanders er in de halve finale aan geloven. “Nederland startte heel hard, wat mij betreft té hard. Wij hadden ons 8 jaar voorbereid, hadden veel getraind op de ploegenachtervolging. Hoewel ik niet veel in de Olympische wedstrijden heb kunnen rijden door een liesblessure, voelde ik me ontzettend trots op het behaalde eindresultaat nadat we Canada in de finale hadden verslagen. Goud!”

Stefano reed na de Olympische Spelen nog het WK Allround in Calgary (met een Italiaans record op 1500m!) en een jaar later het EK Allround in Collabo. “Daar viel ik op de 500m. Mijn schouder was uit de kom en ik scheurde een spiertje in mijn been. Doordat mijn lichaam tot rust kwam tijdens mijn herstel, kwamen er heel veel pijntjes los. Het was genoeg geweest.”

Stefano haalde zijn trainersdiploma en werd coach bij de Italiaanse nationale ploeg en werkte daar met Maurizio Marchetto, Gianni Romme en Giorgio Baroni. Later maakte hij de overstap naar Corendon. “Mijn vrouw is Nederlands en we kregen een kind. Dat was een goed moment om naar Nederland te komen, waar ik ook meer mogelijkheden had als coach. Ik werd assistent van Peter Kolder bij Corendon. Later, toen ik niet meer zo’n 200 dagen van huis wilde zijn, heb ik gesolliciteerd bij RTC Midden, wat later KTT Midden/Oost werd.”

“Mijn plek is veel meer bij de talenten dan bij de topschaatsers. Ik heb gemerkt dat ik het leuker vind om van grove stenen diamanten te maken, dan om sporters die al diamanten zijn alleen een beetje op te poetsen. Ik vind het belangrijk dat sporters zelf keuzes leren te maken. Ik wil de rijders niet vasthouden, maar ze juist door laten stromen. Mijn doel is dat ze zonder mij kunnen. Ze moeten zelf beslissingen leren maken.”

Het door laten stromen van talentvolle schaatsers is het doel van TalentNED. “Ik vind het mooi dat schaatsers bij TalentNED echt de kans krijgen om te groeien, zowel op fysiek als op mentaal vlak. Daarmee biedt TalentNED een goede tussenstap. De schaatsers van TalentNED hebben goed gepresteerd de afgelopen jaren. Ik hoop dat we die prestaties kunnen evenaren. Ook de doorstroom naar de topteams is indrukwekkend. Het wordt wel moeilijk voor iedereen om een plek bij een topteam te bemachtigen, maar we gaan er voor!”

Arjen van der Veen

Schaatscoach

PASSIE VOOR HET SCHAATSEN

Mijn passie voor schaatsen begon toen ik 12 jaar oud was, op de Atje Keulen Deelstra ijsbaan in Irnsum. Dat jaar was er natuurijs en de basisscholen in het dorp organiseerden een kortebaanwedstrijd. In de finale verloor ik nipt van een jongen die op schaatsen zat. Dat kon natuurlijk niet! De winter daarna ging ik wekelijks naar Thialf om te schaatsen. Destijds nog met het idee om ooit de Elfstedentocht te kunnen rijden als die gehouden zou worden. Al snel werd ik fanatieker en begon ik vaker te trainen. Als C1-junior werd ik opgenomen in de baanselectie van het Gewest Fryslân, waar ik vier seizoenen heb geschaatst.

Als A-junior besloot ik me aan te sluiten bij de Schaatsacademie in Groningen, dat later onderdeel werd van i-Skate. Hier heb ik nog twee jaar mijn eigen sportieve doelen nagejaagd, waarna ik in 2012 besloot een stapje terug te doen. Dat was ook het moment waarop mijn carrière als schaatstrainer begon. Eerst een jaar bij verschillende verenigingen, maar al snel kreeg ik ook de kans om bij i-Skate aan de slag te gaan. In die jaren combineerde ik mijn opleiding Communicatie aan de Hanzehogeschool met het geven van trainingen en het coachen van wedstrijden.

Bij i-Skate had ik het geluk om veel ervaren trainers om me heen te hebben die me de fijne kneepjes van het vak hebben bijgebracht. In 2015 heb ik een jaar als trainer in China gewerkt, waarna ik tot 2018 actief was bij i-Skate. In die periode heb ik ook mijn trainersdiploma's (ST4) behaald.

Begin 2018 rondde ik mijn hbo-opleiding af en koos ik ervoor om wat afstand te nemen van het schaatsen. Ik ben toen als accountmanager in de arbeidsbemiddeling gaan werken. Na twee jaar begon het schaatsen toch weer te kriebelen. Via een oud-ploeggenoot ben ik bij Schaatsteam Speelman aan de slag gegaan als trainer, zodat ik toch betrokken kon blijven bij de sport. Dit wel naast mijn baan als Accountmanager bij een softwarebedrijf. De afgelopen vijf jaar heb ik mezelf vaak afgevraagd of ik gelukkig ben achter een computer in een kantoor. Eigenlijk weet ik al lang dat ik het liefst schaatstrainer wil zijn. Daarom ben ik ook zo blij met mijn stap naar TalentNED.

Rutger Pelgrom

FYSIEK TRAINER

WERKEN AAN DE OPLOSSING

Van jongs af aan had Rutger de droom om officier te worden bij het Korps Mariniers. "Het uiterste uit het lichaam en geest halen onder de meest extreme omstandigheden”, dat trok hem wel. Na jaren trainen en zo goed als aangenomen te zijn, kwam aan die droom een einde door het gedeeltelijk afscheuren van zijn voorste kruisband.

Deze knie bleef hem achtervolgen in de jaren daarna en leverde veel frustratie op. Ontevreden over de begeleiding die toentertijd tot zijn beschikking stond, besloot Rutger: "Als je klaagt over wat er niet goed is, dan moet je zelf werken aan de oplossing”. De eerste logische stap was kennis vergaren over het menselijk lichaam. De studie Bewegingswetenschappen sprak hem dan ook meteen aan. De complexiteit van het menselijk lichaam greep Rutger meteen en heeft hem nooit meer losgelaten. ”Hoe meer je leert, hoe meer je weet dat er van alles is dat je nog niet weet. Prachtig!”

In de tussentijd was Rutger vrij fanatiek begonnen aan rugby, waar hij helemaal in zijn element bleek door zich fysiek te meten tegen spelers die een kop groter waren en gemiddeld 20kg zwaarder. Een geweldige uitdaging, maar uiteraard niet zonder risico. De knie bleef een zwakke plek en uiteindelijk scheurde de kruisband volledig af. Zijn reactie destijds: "Mooi, nu kunnen we de boel weer vanaf de basis opbouwen en beter dan ooit terugkomen.”

Door veel mensen werd het hem afgeraden in de toekomst weer te spelen, maar uiteindelijk vond Rutger een fysiotherapeut die in hem geloofde. Tot op de dag van vandaag ziet hij een sterke samenwerking tussen fysiotherapie en krachttraining als één van de ingrediënten voor langdurig succes.

Het onderwerp voor zijn afstudeeronderzoek bleek in het buitenland te liggen waarop Rutger zijn spullen pakte en vertrok naar Schotland. Tijdens zijn onderzoek naar de effecten van verschillende instructies op de sprong prestatie, kreeg hij de kans mee te lopen met de Strength & Conditioning coaches aan de University of Edinburgh. In Schotland bleef hij na zijn studie hangen en groeide uiteindelijk door naar hoofdcoach van de University waar hij onder andere verantwoordelijk was voor de fysieke training van zwemmers ter voorbereiding op de Olympische Spelen.

Presteren op het hoogste niveau én tegelijkertijd het leggen van een stevige fundering voor een langdurige topsportcarrière, dat is waar hij zich tegenwoordig hard voor maakt. Om die reden kan hij zich helemaal vinden in de TalentNED filosofie en hij voelt zich dan ook al helemaal thuis bij TalentNED.

Aafje van Baal

FYSIOTHERAPEUT Pro-F

JEZELF ALTIJD BLIJVEN ONTWIKKELEN

Van huis uit is Aafje opgegroeid met altijd sport op de TV. In de winter natuurlijk het schaatsen, in de zomer de Tour de France en tijdens het olympisch seizoen was het al helemaal feest in huize Van Baal. “Al die Nederlandse sporters die plakken wonnen, dan zat ik echt aan de buis gekluisterd.” Ook het verdiepen in al die andere “minder bekende” sporten vindt Aafje fantastisch, waarbij elke sport zijn eigen uitdagingen kent.

Op de basisschool vond Aafje slagbal altijd het leukst en wilde zij het liefst deze sport gaan beoefenen. Uiteindelijk is het honkbal geworden. In het noorden van Nederland, waar Aafje opgroeide, waren niet veel honkbalteams en als meisje speelde Aafje daarom samen met de jongens, waar zij absoluut niet voor onder deed. “Toen mijn coach mij uiteindelijk, zonder het mij te vertellen, had opgegeven voor een try-out van Jong Oranje en ik daadwerkelijk geselecteerd werd, heb ik de switch van honkbal naar softbal gemaakt. Ik ben uiteindelijk in Enschede terecht gekomen om daar te gaan spelen.”

De combinatie van school, sporten en reizen, zoals voor de TalentNED talenten ook het geval is, komt Aafje niet onbekend voor. “In de tijd dat ik voor Jong Oranje heb gespeeld, heb ik heel veel geleerd op softbalgebied, maar mezelf ook op persoonlijk vlak ontwikkelt. Dit is iets wat ik toen nog niet zo zeer inzag, maar vooral nu erg waardeer. Ik hoop dat de atleten van TalentNED ook mee te kunnen geven.”

Naast het spelen van een WK is het spelen op college niveau in Amerika het hoogtepunt wat Aafje tot nu toe heeft behaald in haar eigen sportcarrière. “Vanuit het niets op jezelf gaan wonen, alles zelf moeten regelen en elke dag bezig zijn met sport vond ik destijds een goede leerschool. Ik kan me dus goed inleven in de situatie waar de atleten van TalentNED zich nu in bevinden.”

De keuze om voor de studie fysiotherapie te kiezen is voor Aafje in Amerika ontstaan. “Alle teams op de campus werden begeleid door een medische staf en dat leek mij ook geweldig om te doen. Nadat ik terug kwam uit Amerika ben ik in Nederland direct met de opleiding fysiotherapie in Enschede gestart, zodat ik naast mijn studie ook nog lekker kon blijven softballen.”

Het samenwerken met mensen, het beste uit het lichaam halen en altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging is wat Aafje aanspreekt aan het vak van fysiotherapeut. “Jezelf altijd blijven ontwikkelen is ook iets wat daarbij hoort en de kans om mij verder te ontwikkelen als mens en therapeut binnen TalentNED heb ik dan ook met beide handen aangegrepen.” Voor Aafje is dit een mooie stap om zichzelf verder te ontwikkelen in het werken binnen de topsport en te ontdekken waar haar uitdagingen en passies liggen.

Aafje is werkzaam bij Pro-F Professionele Fysiotherapie en wordt gedetacheerd bij TalentNED.

Lars Kies

Fysiotherapeut Pro-F

"Ik ben opgegroeid met schaatsen op tv. Altijd als ik bij opa over de vloer kwam, stond het op. Daarnaast vond en vind ik het geweldig nieuwe sporten te beoefenen. Hier is mijn passie voor sport vandaan gekomen. Elke sport die ik interessant vind, wil ik alles van weten en zelf beoefenen. Hierdoor heb ik veel verschillende sporten beoefend."

"Voordat ik de opleiding tot fysiotherapeut heb gevolgd heb ik een technische opleiding gevolgd genaamd "middenkader engineering". Hierdoor ben ik als fysiotherapeut extra geïnteresseerd in de mechanische component van het menselijk lichaam. Daarnaast vind ik het interessant wat er in het hoofd van de mens/sporter afspeelt, wat maakt dat ze bepaalde keuzes maken of waardoor ze tegen mentale barrières aanlopen. Ik vind het geweldig als ik de sporters kan helpen het uiterste uit zichzelf te halen, fysiek maar ook mentaal."

Annemiek Meijerink Huis in 't Veld

Sportarts OCON

"Mijn eerste sport was handbal, samen met de rest van de meiden uit het Sallandse dorp waar ik ben opgegroeid. Maar eigenlijk lag mijn hart bij voetballen. Na 3 jaar gehandbald te hebben ben ik toch overgestapt naar de lokale voetbalclub. Het werd als snel duidelijk dat mijn talent inderdaad meer bij het voetbal lag, want ik werd opgepikt door het regio-elftal van de KNVB." Behalve zelf sporten was ik ook vooral als supporter fanatiek; ik miste weinig wieler- en schaatswedstrijden op TV en was als supporter aanwezig op de Olympische Spelen in Pyeongchang (2018)."

"In 2008 ben ik gestart met de studie geneeskunde en bij het starten van de co-schappen kreeg het sporten helaas toch minder prioriteit. Toch was het juist in mijn co-schappen dat ik in aanraking kwam met de sportgeneeskunde. Ik wilde graag mijn hobby (sport) combineren met werk; elke sporter op zijn of haar eigen niveau begeleiden bij blessures en presteren. In 2017 ben ik begonnen met de opleiding tot sportarts in Groningen/Zwolle en sinds 2022 ben ik werkzaam als sportarts binnen OCON sportmedische kliniek."

"Binnen TalentNED haal ik veel voldoening uit het werken met verschillende disciplines. Ik wil de sporters maximaal ondersteunen in hun eigen weg naar de top. Niet alleen bij (herstel van) blessures, maar ook zeker bij het neerzetten van een optimale sportprestatie."

Titia van der Stelt

Voedingscoach

Van jongs af aan heb ik fanatiek geschaatst en later kwam daar het wielrennen bij. Tijdens mijn studie is dat wat meer richting hardlopen en later obstacle running gedaan. Het fanatisme zit er in ieder geval nog steeds in.

Om deze reden ben ik dan ook Voeding & Diëtetiek gaan studeren, om daarna ook sportdiëtetiek en Bewegingswetenschappen af te ronden voor een volle focus op sport. In 2012 ben ik mijn praktijk Voedingconditie gestart en ook daar zie ik veel sporters. Zowel breedte- als topsport, jong en oud. Maar ook mensen met over- of ondergewicht, maag- en darmklachten en ziektebeelden zijn van harte welkom.

Bijna 5 jaar lang ben ik hoofd voeding geweest voor het profwielrenteam Team DSM (destijds Team Sunweb) en nadien ook bij FC Twente. Ook schreef ik samen met collega’s het boek ‘Eet als een Atleet’ en daar kwam later ‘Eet als een Atleet-Hardloopeditie’ bij.

De meeste energie haal ik uit het begeleiden van jonge, fanatieke, leergierige topsporters in de dop. Hoe mooi is dan TalentNED? Dé academie voor talentontwikkeling. Juist daar ligt de grootste uitdaging om te werken aan structuur, goede kennis, snel schakelen, persoonlijke ontwikkeling en maatwerk. Heel gaaf dat ik daar op het gebied van voeding een bijdrage aan mag leveren bij TalentNED.

Arthur Bennink

ADVISEUR

INVENTIEF, ENERGIEK EN ONDERNEMEND.

Te beginnen bij het opvoeden van zijn twee dochters. “Ik vind het fantastisch om hen op te zien groeien en zoveel mogelijk met ze te spelen. Of het nou het proces van leren lopen is of samen iets bouwen met Lego, elke fase vind ik interessant. Het is voor mij de grote uitdaging om ze zoveel mogelijk te laten klungelen. Wat mij betreft helpen we onze kinderen te snel met simpele zaken.”

Arthur vindt het geweldig om mensen te zien groeien. Als liefhebber van mensen die het beste uit zichzelf willen halen, heeft Arthur niet een voorkeur voor een bepaalde sport. Zelf staat hij het liefst op een voetbalveld, maar gezien zijn drukke agenda houdt hij het nu bij hardlopen, fietsen en daar waar mogelijk een krachttraining. Als jonge voetballer heeft hij meerdere knieblessures opgelopen. Tijdens deze revalidatieperiodes ontwikkelde hij zijn passie voor het vak fysiotherapie.

Arthur studeerde fysiotherapie en had altijd al de ambitie om de wereld over te reizen en daar waar nodig kinderen te helpen. De wereld rondreizen heeft hij gedaan maar dan als sportfysiotherapeut bij de TVM schaatsploeg. Hij vloog van World Cup naar Olympische Spelen en heeft de mooiste trainingscomplexen gezien. "Natuurlijk is het fantastisch om aanwezig te zijn bij grootse overwinningen, maar het proces van een sporter en de up and downs er naar toe zijn voor mij de meest bijzondere ervaringen.”

Arthur is een energieke ondernemer en werkt met internationale en individuele topsporters; atleten, voetballers en coureurs maar ook gehele sportorganisaties helpt hij te excelleren. Binnen zijn bedrijven krijgt iedereen de individuele behandeling van top(sport)kwaliteit zoals topsporters deze ook kennen.

"Ik kan genieten van de ontwikkeling van jonge mensen, van sporters maar ook van therapeuten. Een open attitude, leren van je fouten en je niet laten beperken door grenzen, maakt dat ze net dat stapje verder zetten." Arthur hecht veel waarde aan de bedrijfscultuur en zorgt voor een veilige omgeving waar medewerkers alle ruimte krijgen om zich persoonlijk te ontwikkelen en te kunnen doorgroeien.

Arthur is ook eigenaar van een bedrijf dat zich bezighoudt met strategie, inzetbaarheid en vitaliteit van organisaties. “Door veel te sparren met verschillende CEO's, HR managers en werknemers werd het mij duidelijk dat ook hier veel vragen omtrent talentontwikkeling zijn. Hoe vinden we ze, hoe binden we ze en hoe maken we ze beter zijn zo enkele vragen die van belang zijn.”

Bij TalentNED komt voor Arthur alles samen. “Jonge sporters die het beste uit zichzelf willen halen en het bedrijfsleven dat zich richt op hun corporate talentontwikkelingsprogramma’s. The athlete-journey gaat niet altijd over een leien dakje, het is aan TalentNED om de sporters te helpen om zich zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen en daar tegelijkertijd van te genieten.”

"Het is mooi om te zien hoe de cultuur wordt opgebouwd en hoe alle processen verlopen.

Ik voorzie mede door de filosofie van TalentNED een verduurzaming van Nederland topsportland.”

Wessel Haringsma

Mechanieker

Matthijs Dankelman

Mechanieker

BEZETEN VAN FIETSMATERIAAL

Matthijs is onze home based mechanieker. De Nijverdaller kent meerdere liefdes en mountainbiken is er één van. Hij mag graag zijn rondjes rijden op diverse tracks en doet geregeld mee aan flinke marathons. Zijn materiaal heeft hij uiteraard altijd op orde, want de liefde voor het fietsen gaat gepaard met een liefde voor de techniek en het materiaal. Werkelijk niets ontgaat deze autodidact als het gaat om het optimaliseren en onderhouden van de sportieve fiets. Innovaties volgt hij op de voet en zijn netwerk van insiders op het gebied van materiaal laat hem nooit in de steek.

Naast zijn fulltime baan steekt Matthijs vele (avond en weekend) uurtjes in het sleutelen aan fietsen. Zo ook aan het brede scala aan fietsen van de TalentNED sporters. Matthijs is wekelijks op de TalentNED Academy aanwezig om de sporters te helpen hun fietsen zo goed mogelijk te onderhouden en wedstrijd klaar te maken. Daarnaast gaat hij veelvuldig mee op reis met ons mountainbiketeam om hen op trainingskampen en bij wedstrijden met zijn kennis en kunde bij te staan.

Jonne Boerigter

Mechanieker

MEESTER JONNE

Na een paar sporten geprobeerd te hebben viel ik uiteindelijk als 9 jarig jochie voor het mountainbiken. Al vanaf het begin vond ik het daarbij ook leuk om mijn fiets te onderhouden en te repareren. Van daaruit heb ik een bedrijfje opgezet en heb ik veel fietsen met gerepareerd en onderhouden. Dat werden er ook steeds meer en na 4,5 jaar was het helaas niet meer te combineren met mijn studie.

Ik studeer nu om meester op de basisschool te worden en daarnaast ga ik af en toe met TalentNED mee naar wedstrijden. Ook help ik soms op de Acadamy om de fietsen te onderhouden. Ik heb zelf ook wedstrijden gereden en het is erg leuk om nu de talenten van Nederland te kunnen bijstaan als mechanieker!

Djaro Bijlmakers

Stagiair Topsportleefstijl

Naast mijn vwo, speelde ik jeugderedivisiebasketbal bij BC Apollo en ging ik met het team naar toernooien en kampen in Gran Canaria, New York, Philadelphia en Washington. Dit als 15-16-17 jarige. Exact de leeftijd van de huidige sporters op de TalentNED Academy. Na mijn eindexamen gingen vele vrienden en teamgenoten voor een vervolgstap van sport en studie naar het buitenland. Ik koos voor Bordeaux. Hier heb ik naast het basketballen een opleiding Voeding & Diëtetiek gevolgd en ben dus als diëtist afgestudeerd in Frankrijk. Nu doet hij de studie Voeding & Diëtetiek nog eens, ter verdieping.

Djaro: “Momenteel voltooi ik mijn accreditatie tot leefstijlcoach.” Djaro heeft diverse cliënten en talenttopsporters begeleid op het gebied van leefstijl en voeding binnen de sport. Binnen de Academy ben ik, als stagiair topsportleefstijl, actief met het ontwerp van een passend onboardingsprogramma voor zowel huidige als nieuwe sporters. Dit programma bevat workshops, tools en tutorials. Hiervoor ben ik constant in de heen-en-weer voor het stimuleren van eigen regie bij de sporters. Zodat ze zelf de juiste keuzes gaan maken over voeding, herstel, slaap en ontspanning. Super leuk!’’

Marjolein Bolten

Stagiaire Embedded Science

Voor mijn master Sports Data Science doe ik mijn afstudeeronderzoek bij het schaatsteam van TalentNED. Zes jaar geleden ben ik vanuit het westen naar Enschede verhuist voor mijn bachelor Applied Mathematics. Tijdens mijn bachelor kwam ik tot de conclusie dat ik bewegingswetenschappen en hoe het lichaam functioneert in topsport ook heel interessant vind. Vandaar dat ik voor mijn master de richting Sports Data Science op ben gegaan, waar ik Data Science combineer met Sports Science. Ondertussen ben ik alweer toe aan mijn laatste jaar van de master en ben ik in maart 2023 begonnen met mijn afstudeeronderzoek bij TalentNED.

Naast mijn studie ben ik zelf ook druk met sporten en ben ik vijf keer per week te vinden op de atletiekbaan op de campus van de universiteit. Bij de studenten atletiek vereniging probeer ik naast zelf te trainen ook als trainer andere studenten enthousiast te maken voor de sport.

Marron Aarnoudse

Stagiair Communicatie

Tobias Kruize

Stagiair Communicatie