Robin Derks

Robin Derks

Trainer-coach schaatsen

Duidelijke doelen

Robin komt uit het Noord-Hollandse schaatsdorp Middelie. Hij groeide daar op tegenover de natuurijsbaan. Zelf heeft Robin altijd gezwommen, maar toen hij een jaar of 12 was werd hij gegrepen door het schaatsen. Veel vrienden in zijn omgeving schaatsen ook. Zodoende maakte Robin de stap van het jeugdschaatsen naar ijsclub De Ondersteuning. Hij kwam al vrij snel in een baanselectie en trainde toen al 4 of 5 keer per week. Combineren met andere sporten was toen niet meer mogelijk.

 

Op zijn 19e besloot Robin te stoppen. Zijn toenmalig trainer vroeg hem om assistent coach te worden van het team waar hij stopte. “Ik vond zelf schaatsen fantastisch, maar stiekem vind ik het trainen en coachen nog veel leuker! De klassieke weg die sporters volgen van baanrijder, naar gewestelijk rijder, naar landelijk rijder naar uiteindelijk internationaal rijder, zo is mijn carrière als coach eigenlijk ook gelopen.”

 

Robin begon als coach van ijsclub De Ondersteuning. Daarna ging hij de regionale baanselectie trainen van Hoorn en vervolgens werd hij gewestelijk coach van Noord Holland-Utrecht. Na 8 jaar werd hij gevraagd om voor de Japanse bond te gaan werken in aanloop naar de Spelen van Pyeongchang. Daarna werkte hij nog een jaar voor de Chinese bond. Na vier jaar te hebben gewerkt als coach in Japan en China, werkt Robin nu als assistent van Peter Kolder voor de TalentNED schaatsploeg.

 

Robin’s ingrediënten voor succes? “Een gedegen voorbereiding, duidelijke communicatie en een goede samenwerking met de specialisten binnen je team.” Robin vindt het verder belangrijk om een omgeving te creëren waarin je je als coach en sporter kunt ontplooien. Met duidelijke doelen.

 

Een duidelijk doel heeft Robin. Hij wil zich verder ontwikkelen in het verzamelen en verwerken van data. Daarnaast droomt hij ook. “Ik zou het fantastisch vinden om in de toekomst weer een volledige Olympische cyclus te doorlopen. Met een in elkaar gespeeld team van specialisten en topatleten!

Robin Derks

Discipline

Training/coaching