Rutger Tijssen

Rutger Tijssen

Programma manager Schaatsen

Geen moment getwijfeld

“Het vullen van de rugzak van jonge talenten is iets wat nodig is om de (top)sport een toekomst te geven”. Mijn persoonlijke visie sluit hier naadloos bij aan. Dit is dan ook de reden dat ik heb gekozen heb voor een rol als programma manager binnen TalentNED.

 

Als jongetje van vijf kwam ik voor het eerst op de ijsbaan in Amsterdam. Na drie jaar klungelen, bleek ik aardig te kunnen schaatsen. Dit heb ik tot mijn 19e volgehouden. In deze tijd was er weinig keuze voor een langdurige carrière als schaatser. Ik besloot dan ook bewust om me op het vak van (schaats)coach te gaan storten.

 

Na drie jaar CIOS en de trainersopleidingen bij de KNSB, kon ik aan de slag bij SVU, een vereniging in Utrecht. Via deze club kon ik vrij snel de stap zetten naar de internationale commerciële ploeg van Wehkamp. Bart Veldkamp werd mijn mentor. De methode die wij daar gebruikten bleek vooruitstrevend en modern. Regelmatig stond ik lactaat te prikken en vermogens voor de fietstrainingen te bepalen.

 

Zoals in ieder commercieel traject kan de sponsor besluiten om er mee te stoppen. Dat gebeurde helaas, waardoor ik op zoek moest naar iets anders. Mijn enige optie op dat moment was om terug te gaan naar het gewest. Via de gewestelijke ploeg van Noord-Holland Utrecht, 1NP en team Liga, kwam ik in 2012 terecht bij de TVM schaatsploeg. Daar leerde ik Gerard Kemkers kennen, mijn tweede mentor als coach. De samenwerking was succesvol met als absoluut hoogtepunt de Olympisch Spelen van 2014 in Sochi.

 

Ook nu stopte de sponsor ermee en moesten we allemaal op zoek naar een alternatief. Voor mij werd dit een jaar met een aantal buitenlandse schaatsers. Ik leerde hier heel sterk hoe het is als je met minder middelen moet rondkomen. De spanning van de nationale wedstrijden miste ik zo erg dat ik direct “ja” zei op de vraag van Ireen Wüst om met haar een driejarig traject in te gaan richting de Olympische spelen van Pyongchang in 2018.

 

Het opstarten van een ploeg met een mix van jonge talenten en een atlete, die puur op prestatie zit, was niet makkelijk. Het verschil in beleving was groot. Ik kwam tot het besef wat er bij talenten nog aan ontbreekt. Een langdurige succesvolle carrière wordt gevormd in de juniorentijd, zo is inmiddels mijn overtuiging.

 

Na de Olympische Spelen van 2018 ben ik twee jaar als nationaal coach van China gaan werken. Ik kwam hier tot inzicht dat wij in Nederland een mooi topsportklimaat hebben. Het werken met sporters, waarmee je amper kan communiceren, is niet aan mij besteed. De keuze om weer in Nederland te kunnen werken en dat samen met jonge talenten te mogen doen, deed mij geen moment twijfelen.

 

Ik wil alle kennis en ervaring, die ik heb opgedaan in de afgelopen 20 jaar, dan ook overbrengen op de nieuwe generatie topsporters van Nederland. Binnen TalentNED kan ik dit met volle overgave doen. Ik kijk nu al uit naar de Olympische spelen van 2026, 2028 en 2030 in de hoop dat we dan heel wat alumni van TalentNED op dat podium aan het werk zullen zien.

Rutger Tijssen

Discipline

Coaching / Management