Thomas Waanders

Thomas Waanders

Manager talentontwikkeling & algemene zaken

Mag ik nog wat vragen?

Als jong manneke lag Thomas altijd in bed na te denken en dan kwamen er altijd vragen boven. Dan riep hij heel hard naar zijn ouders: ‘Mag ik nog wat vragen?’ Licht geïrriteerd kwamen ze dan naar boven en zeiden: ‘Nou vooruit, nog één vraag dan, maar daarna ga je slapen’.”

 

Die nieuwsgierigheid is eigenlijk nooit verdwenen. Thomas wil weten waarom iets werkt zoals het werkt. Met “omdat we het altijd zo hebben gedaan” neemt hij geen genoegen. Hij wil graag pionieren in onontgonnen gebieden. Eerst was dat voor hem de sportpsychologie en nu is daar talentontwikkeling bijgekomen. “Twee slecht begrepen werelden als je het mij vraagt.”

 

Zelf kon Thomas een aardig balletje trappen, speelde nog even in de jeugd van De Graafschap en op iets oudere leeftijd een jaartje college in Amerika. Ondertussen behaalde hij zijn diploma’s als bewegingswetenschapper en sportpsycholoog. Hij schreef een boek (i.e. Grenzen Verleggen) en ontwikkelde zich verder als sportpsycholoog. Hij ging aan de slag als hogeschooldocent en werd al snel opgepikt door Gerard Kemkers en gestationeerd bij de opleiding van FC Groningen.

 

Daar werkte hij een aantal jaren als topsportbegeleider. Nu gaat Thomas wederom met veel plezier aan de slag met Gerard in een poging om talentontwikkeling op de kaart te zetten. “In talentontwikkeling draait het om nú iets doen, waar je later profijt van hebt. Dat is niet hetzelfde als nú iets doen, om morgen een wedstrijd te kunnen winnen. Daarom zeggen we ook: beter worden is belangrijker dan winnen.”

 

“Hoe gaaf is het als er straks wereldkampioenen zijn die mede door TalentNED zijn opgeleid? We willen talenten de kans bieden om zich te ontwikkelen tot sporters die mee kunnen op het hoogste niveau en daar hun stempel weten te drukken. Sporters die een voorbeeld zijn voor de jeugd, maar ook iets rebels in zich hebben waardoor ze grenzen verleggen die nooit eerder verlegd zijn. Sporters die wij met trots TalentNED alumni zullen noemen.”

Thomas Waanders

Discipline

Management / Sportpsychologie