Wouter van der Ploeg

Wouter van der Ploeg

Assistent trainer-coach Schaatsen

Van embedded scientist naar schaatscoach

“Vanuit mijn studie bewegingswetenschappen ben ik de wereld van het schaatsen binnengekomen. Ik wilde graag in de topsport werken en kreeg in 2012 de kans om als embedded scientist bij NOC*NSF aan de slag te gaan.” Op die manier ondersteunde Wouter alle topteams richting de Olympische Spelen van Sochi, met name op het gebied van video analyse en andere technologische ontwikkelingen.

 

“Het was voor mij een erg leerzame periode om bij alle topcoaches en schaatsers een kijkje in de spreekwoordelijke keuken te kunnen nemen. Daarnaast was het reizen naar World Cups en WK’s als jonge wetenschapper een geweldige ervaring. Het meemaken van de Olympische Spelen als onderdeel van TeamNL was uiteindelijk de kers op de taart.”

 

Het jaar na de Spelen ging Wouter aan de slag als embedded scientist bij de KNSB, waar de focus meer kwam te liggen op talentontwikkeling. “Hier maakte ik voor het eerst kennis met de talentcoaches en begon ik te leren wat sporters meemaken voordat ze op de grote toernooien kunnen schitteren. De reis van eerste stapjes op het ijs naar Olympisch goud is ontzettend interessant en zal voor iedereen anders verlopen.”
 

Ook het jaar bij de KNSB was een leuk jaar, maar er miste een teamgevoel bij Wouter. Het meemaken van de hele reis van een sporter, van voorbereiding naar het presteren, kwam in die functie niet genoeg naar voren. De eerste kans om zich aan te sluiten bij een topteam pakte hij dan ook direct aan toen deze mogelijkheid zich voordeed.

 

Bij team Stressless werd Wouter assistent-coach en kreeg hij de kans om te gaan werken met internationale topschaatsers. “Het was fantastisch om zulke schaatsers dagelijks in actie te zien. De focus en het commitment waarmee zij hun sport benaderen is erg inspirerend.”

 

Halverwege het seizoen werd gevraagd of Wouter bij de KNSB een trainerscursus wilde volgen. Dat hij ooit trainer/coach zou worden zat er wel aan te komen. In zijn jeugd was hij al geïnteresseerd in meerdere sporten. Hij kon in vrijwel alle sporten prima meekomen, maar was nooit ergens de beste in.

 

Al snel merkte Wouter dat hij het coachen van teamgenoten en jonge sporters om hem heen erg leuk vond. “Toen ik besefte dat ik de resultaten en ontwikkeling van de teams die ik coachte belangrijker vond dan mijn eigen spel, werd mij duidelijk dat een rol als coach wel aan mij besteed was.”

 

Voor zijn trainerscursus liep Wouter stage bij het Gewest Friesland. Hier is hij vervolgens bijna 5 jaar actief gebleven, waarvan de laatste 3 als hoofdtrainer van het RTC Noord. “In die 5 jaar heb ik een flinke ontwikkeling doorgemaakt als coach. Dit kwam mede door het hoge niveau van de talenten die ik mocht begeleiden, maar ook door de coaches om mij heen.”

 

“Ik ben in al die jaren met 12 verschillende sporters naar World Cups en WK’s junioren geweest. Waarbij het WK voor junioren in Baselga di Pine er echt bovenuit steekt. Op die fantastische ijsbaan in de bergen spatte het plezier van de ploeg af en werd er door alle sporters eremetaal gewonnen.”

 

Door op een andere manier de schaatssport binnen te zijn gekomen, benadert Wouter de sport meer vanuit een wetenschappelijk oogpunt. Echter nooit door zijn rol als coach uit het oog te verliezen. “Voor mij geven fysieke testen, trainingsdata en video-analyses veel informatie over hoe de schaatsers ervoor staan. Aan de andere kant vind ik het complete plaatje van de sporter interessant. Zo staat plezier in de sport voor mij hoog op de agenda. Een sporter die lekker in zijn vel zit zal zich vaak beter ontwikkelen en beter presteren.”

 

“Daarnaast vind ik het interessant om naar andere sporten te kijken en daarvan te leren. Als je dan andere sporten kan inzetten om je eigen talenten uit te dagen of betere atleten van ze te maken, dan zal ik dat zeker niet laten.”

 

Het doel voor Wouter blijft nu gelijk aan de afgelopen jaren, namelijk het goed opleiden van schaatstalent voor de nationale topteams. “Bij TalentNED wil ik mijn kwaliteiten gebruiken om samen met Robin een sterk en duurzaam schaatsprogramma neer te zetten, waar de focus ligt op ontwikkelen, groeien en leren. Ik grijp deze uitdaging met beide handen aan!”

Wouter van der Ploeg

Discipline

Training / Coaching