Mountainbiken

Mountainbiken

VISIE OP MOUNTAINBIKEN

Wij leiden allround mountainbikers op door ze op één plek samen te brengen, ze fulltime coaching en programmering aan te bieden en ze te trainen in meerdere fietsdisciplines.

Hierdoor krijgen we samen en op dagelijkse basis grip op de ontwikkeling van de sporters, bouwen we een relatie met ze op waarmee we gedrag en intenties beter leren begrijpen en ontwikkelen we sterke, rebelse en vaardige topsporters die zich in de toekomst kunnen meten met de absolute top. Let wel: het is een rocky road to the top, vol hindernissen, obstakels en tegenslag. Daar zullen onze mountainbikers mee moeten zien om te gaan.

Per 1 januari 2020 zijn we gestart met een mountainbiketeam bestaande uit de grootste nationale talenten. Een mix van junioren en beloften, van mannen en vrouwen. Gedreven door ambitie, sterke teamgenoten en de unieke TalentNED staf. Met oog voor ontwikkeling op sportief gebied, maar zeker ook voor studie en sociale omgeving. Alles in het teken van ontwikkelen. Beter worden is belangrijker dan goed zijn.

Team

Onze
coaches

Olaf Noorbergen

TRAINER/COACH MOUNTAINBIKEN

EEN DROOM KOMT UIT

Na jaren van tennis en voetbal maakte Olaf op 15-jarige leeftijd kennis met de wielersport. Al gauw werden tennis en voetbal bijzaak. “Toen ik op mijn verjaardag een mountainbike kreeg, ging ik elk weekend met mijn vader op pad. Daarnaast reed ik bijna dagelijks op een zelfgemaakte route met een mini drop-off op de gemeentetuin naast ons huis. De gemeente heeft hier gelukkig nooit een punt van gemaakt”.

Duidelijk verliefd geworden op zijn nieuwe sport, reed Olaf ook al zijn eerste mountainbike wedstrijden toen hij 15 was. Dit viel in eerste instantie niet mee. “Wat me tijdens de eerste wedstrijd vooral verraste was dat de start iets weg had van een massasprint in de Tour de France. Daarnaast woog mijn fiets bijna 20 kilo en was ik zelf ook nog niet de lichtste. Toch vond ik dit geweldig om te doen.”

Gedurende zijn studie Bewegingswetenschappen in Groningen, begon Olaf serieuzer te trainen. Uit nieuwsgierigheid paste hij regelmatig de wetten van de trainingsleer toe binnen zijn trainingen. “Ik kwam erachter dat dit soms goed uitpakte, maar soms ook minder goed.” Tegen het einde van zijn studententijd begon Olaf steeds meer trainingen te geven aan zijn mountainbikeclub en -team. Het training geven werd meer en meer een passie voor Olaf en het rijden van wedstrijden begon steeds minder voldoening te geven. “Ik kwam erachter dat ik trainingen geven veel leuker vond, dan zelf wedstrijden rijden. Toch was het een mooie ervaring om uren per dag te trainen en die ervaring neem ik nu mee als coach."

Toen Olaf’s droom steeds meer vorm begon te krijgen, werd het tijd om als trainer de nodige praktijkervaring op te doen. “Want dat missen bewegingswetenschappers toch een beetje.” Zo werkte hij eerst aan wat zakelijke projecten binnen het nationaal zwemcentrum. “Ik heb bijvoorbeeld handelsmissies voor bedrijven georganiseerd. Dit heeft natuurlijk niets met topsport te maken, maar ik leerde wel om praktijkgericht te denken.” Daarnaast kon Olaf van dichtbij zien hoe de nationale zwemmers zich voorbereidden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016).

Ongeveer een jaar later werd Olaf op 25-jarige leeftijd mountainbike trainer van een talententeam en volgde hij de Trainer 4 cursus van de KNWU. Om in deze periode genoeg te verdienen gaf hij meerdere fietsclinics per week aan bedrijven, scholen en verenigingen. Na afronding van de trainerscursus is Olaf in contact gekomen met TalentNed. “Dankzij dit team kan ik me nu volledig richten op talentontwikkeling. Hierdoor komt er toch wel een droom in vervulling: jonge renners helpen in het realiseren van hún dromen."

Nieuws

Kalender

 • 20 mei

  Junior Series Haiming

 • 23 mei - 25 mei

  World Cup Nove Mesto (KNWU)

 • 2 juni

  3 Nations Cup Cat. 2 Wijster (VAM-berg)

 • 16 juni

  3 Nations Cup Cat. 2 Saalhausen