Daan Ridder

Samen met zijn eeneiige tweelingbroer werd Daan negen weken te vroeg geboren in het UMC Groningen ziekenhuis. Na acht weken aan de sondevoeding mocht ook Daan weer naar huis. “Mijn broer en ik waren lieve, maar ook slimme baby’s en samen altijd één team.” Zo wisten ze samen uit de babybox te klimmen, Daan klom eerst uit zijn box, klom in de box van zijn broer en hielp hem dan weer ook uit zijn box te klimmen. Ze deden altijd alles samen, waar Daan was, was Tim en andersom. Ze waren onafscheidelijk en moeilijk van elkaar los te zien.

“Schaatsen zat bij ons niet in de familie, ik ben er zelf mee begonnen.” Samen met zijn vader ging hij een keer naar de ijsbaan in Groningen. Zijn vader was er na een paar rondjes snel klaar mee, maar Daan was niet van het ijs af te slaan. “Sindsdien ben ik helemaal verkocht en heb ik het ijs nooit meer losgelaten.”

Samen met een klasgenootje is Daan vervolgens begonnen bij de Noord Groningse schaatsvereniging STV Eemsmond. Hij vond het fantastisch en wist direct dat dit was wat hij het liefste deed. Hij heeft zijn jongere broertje ook meegesleept in de schaatssport en zodoende zijn ze toch nog een schaatsfamilie geworden. Het gaat bij de familie Ridder tegenwoordig weinig over andere dingen dan schaatsen.

“Wat ik zo mooi vind aan het schaatsen, is de balans tussen de techniek achter de schaatsbeweging en het vermogen dat je daarbij kan leveren. Het continu perfectioneren van de schaatsbeweging en de schaatsslag-economie, wat vervolgens leidt tot zichtbare/voelbare verbeteringen. De druk die je voelt op je benen, gepaard met de hoge snelheden waarmee je de bocht door vliegt, dat gevoel is onbeschrijfelijk. “

Op achtjarige leeftijd is Daan begonnen bij STV Eemsmond, hier heeft hij de basis geleerd van het schaatsen. Als B-pupil mocht hij meedoen bij de jeugdbaanploeg en vanuit hier is hij uitgenodigd voor de schaatsacademie Iskate. Dat was op dat moment echt een grote droom van Daan. “Ik zag altijd de snelle jongens van Iskate schaatsen en ik wilde niets liever dan daar bij horen.” Helaas ging Iskate datzelfde jaar nog failliet en werd de jeugdopleiding van Iskate opgevangen door de baanselectie Groningen/Drenthe, wat later onder de naam Stichting Topschaatsen Drenthe/Groningen ging vallen.

Aan het einde van het schaatsseizoen 21/22 liep Daan Long-Covid op, ook wel het Post-Covid Syndroom genoemd. Hij was hierdoor ontzettend vermoeid, kortademig en had last van geheugenproblemen. Hierdoor werden veel dagelijkse dingen onmogelijk, om nog te zwijgen over het vele trainen. Zelfs de trap omhoog lopen was een hele opgave voor Daan, dat was heel confronterend. “Echt een verschrikkelijke periode uit mijn leven.“ Samen met de sportarts en de interfysio is Daan begonnen aan zijn revalidatie, wat begon met kleine rondjes wandelen met de long, ademhalingsoefeningen en het zorgvuldig indelen van zijn dagen. “Het was confronterend om te zien dat mijn teamgenoten volop aan het trainen waren, terwijl ik zelf niet meer kon doen dan een rondje wandelen. “

De revalidatie ging steeds beter en Daan deed er elke dag alles aan om bij de start van het seizoen weer op het ijs te kunnen staan. Want één ding wist hij zeker: “als we straks weer op het ijs kunnen staan, dan wil ik daar bij zijn.” Dit lukte, bij de start van het winterseizoen mocht hij eindelijk weer een paar keer in de week meetrainen maar zoals verwacht ging dat seizoen verre van perfect.

Afgelopen seizoen mocht die als Groninger met het Gewest Fryslan meetrainen. “Dit was echt een fantastische samenwerking.” Onder leiding van trainer Tim de Boom heeft hij ontzettend veel geleerd en heeft hij zich niet alleen sterk ontwikkeld als schaatser, maar ook als topsporter en als persoon. “Nu ben ik ontzettend blij de overstap te maken naar TalentNED.”

“Als ik naar mijn techniek kijk dan denk ik dat mijn bochten het sterkste zijn. Ik rij goede lijnen en ik kan goed druk vinden in de bocht. Ook heb ik dit seizoen mijn houding sterk verbeterd. Maar er valt technisch nog veel te halen.”

“Mijn absolute droom is olympisch goud op de 1500 meter. Ik wil dingen presteren die nog nooit eerder zijn gedaan, ik wil het maximale uit mezelf halen. De absolute grens opzoeken.”
Dit jaar wil Daan een grote stap zetten in zijn ontwikkeling als schaatser en als topsporter. Dit seizoen gaat hij voor een podiumplek op het NK allround en NK afstanden 1500 meter. Ook hoopt hij zich te kunnen plaatsen voor de Junior World Cups en de WK Junioren.

“De professionaliteit en de visie van TalentNED spreekt mij ontzettend aan. Ik merkte dat ik tijdens trainingskampen altijd extra goed presteerde, omdat alle aandacht dan naar het schaatsen gaat. Ik geloof erin dat het ecosysteem die TalentNED heeft gecreëerd waarin sporters met elkaar leven en dezelfde dromen delen, heel goed bij mij past. Ook geloof ik erin dat TalentNED de beste faciliteiten biedt, met een brede staf die vanuit absolute passie en vakkundigheid samen met mij naar de beste resultaten en ontwikkeling kunnen streven. “

Daan neemt zijn leergierigheid mee naar de TNA. Hij wil zich altijd verbeteren en is altijd op zoek naar een manier om het beter te doen!

Daan Ridder

Personalia

Club
STV Eemsmond
Vorig team
Stichting Topschaatsen Drenthe/Groningen
Opgegroeid in
Appingedam
Geboortedatum
27-05-2006

Socials

Nieuws

Kalender

 • 31 mei - 4 juni

  Fietskamp Limburg

 • 12 juli - 26 juli

  1e Zomerkamp, zomerijs Inzell

 • 19 augustus - 30 augustus

  2e Zomerkamp, fietsen België

 • 12 december - 22 december

  Schaatskamp Inzell

VOLG Daan Ridder OP INSTAGRAM

Team