Floris van Velsen

Floris van Velsen

RELAXT, DOELGERICHT EN GEDISCIPLINEERD

"Vanaf mijn babytijd was ik al ontzettend beweeglijk. Ik kon niet stilzitten en wiegde al snel heen en weer om mijn energie kwijt te kunnen. Toen ik eenmaal kon lopen, was er geen houden meer aan. Ik rende rond, klom op alles wat ik tegenkwam en ontdekte al snel dat schaatsen op natuurijs een van de leukste dingen was die er bestond. Als er weer natuurijs lag, stond ik direct met m’n schaatsjes klaar om achter mijn ouders aan te schaatsen."

Het schaatsen werd Floris thuis met de paplepel ingegoten aangezien beide ouders ook schaatsten, bij de Deventer ijsclub. Vervolgens ging de oudere broer van Floris ook schaatsen en sloot ook Floris, als laatste, zonder twijfel aan, bij de Deventer IJsclub.

"Het mooie van de schaatssport vind ik het fysiek en technisch verbeteren na elke training en omdat de techniek altijd nog beter kan wil ik elke training er weer alles aan doen om te verbeteren en sneller te worden."

Floris begon op zijn 6e met schaatsen bij de Deventer IJsclub. Hij heeft hier altijd met veel plezier geschaatst. Aan het eind van seizoen 2019/2020, toen hij C2-junior was, belde Elvira Salet, trainer van Development Sprintteam Oost, met de vraag of Floris samen met zijn broer Daniël in haar team wilde komen schaatsen. "Ik vond het fantastisch om in dat team te schaatsen, bij allemaal oudere gasten en heb daar in twee seizoenen ook heel veel geleerd! Ik ben Elvira heel dankbaar voor alles wat ze mij heeft geleerd!"

"Als schaatser heb ik een aantal sterke punten die mijn schaatsstijl omschrijven. Allereerst is mijn kracht een groot pluspunt. Ik ben krachtig gebouwd en dit uit zich op het ijs in explosieve starts en krachtige slagen. Door deze explosiviteit blink ik uit in het rijden van snelle rondjes, bijvoorbeeld de eerste ronde van de 1000 meter."

"Om mijn prestaties te verbeteren, is het belangrijk om te werken aan de efficiëntie tijdens het schaatsen. Een aandachtspunt waarop ik zeker nog kan verbeteren, is het efficiënter rijden van bochten. Dit betekent onder andere dat ik mijn armen en benen zo efficiënt mogelijk moet gebruiken. Mijn linkerarm beweegt te veel mee in de bocht, wat ervoor zorgt dat ik minder efficiënt schaats en er dus energie verloren gaat. Een mogelijke oplossing hiervoor is om te werken aan het versterken van mijn rompstabiliteit, zodat ik meer controle heb over de snelheid in combinatie met het behouden van de perfecte houding."

De ambitie van Floris is om, na hopelijk twee succesvolle seizoenen bij TalentNED, zich genoeg te hebben bewezen als een schaatser. Na deze periode wil hij de volgende stap zetten in zijn schaatscarrière en een profcontract tekenen bij een commercieel team en doorgroeien om uiteindelijk deel te nemen aan de grootste internationale wedstrijden.

"Mijn doel voor komend seizoen is uiteraard technisch, fysiek en mentaal veel leren en op prestatie gebied is het ultieme doel deelname aan het WK-junioren en de junioren World Cups. Daarnaast wil ik op het NK sprint een podium classificering behalen en op het NK afstanden/allround wil ik op de 3 sprintafstanden podiumplekken behalen."

De voornaamste reden waarom ik de overstap heb gemaakt van Development Sprintteam Oost naar TalentNED is vanwege de professionele faciliteiten die TalentNED biedt. De hoogwaardige trainingsfaciliteiten en technologieën, daar ben ik zeer van onder de indruk en zullen mij goed ondersteunen in het verbeteren van mijn prestaties. Daarnaast beschikt TalentNED over een team van ervaren coaches en specialisten die mijn prestaties goed kunnen monitoren en optimaliseren."

"Als persoon sta ik bekend als een relaxte jongen die altijd positief in het leven staat. Maar wanneer het op schaatsen aankomt, ben ik heel doelgericht en gedisciplineerd. Ik weet precies wat ik wil bereiken en heb een sterke motivatie om mijn doelen te behalen. Deze combinatie van een relaxte houding en een sterke mate van discipline en focus, zorgt ervoor dat ik goed om kan gaan met de druk die komt kijken bij belangrijke wedstrijden."

Floris van Velsen

Personalia

Club
Deventer IJsclub
Vorig Team
Development Sprintteam Oost
Opgegroeid in
Deventer
Geboortedatum
18-10-2005

Socials

Nieuws

Kalender

  • 12 juli - 26 juli

    1e Zomerkamp, zomerijs Inzell

  • 19 augustus - 30 augustus

    2e Zomerkamp, fietsen België

  • 12 december - 22 december

    Schaatskamp Inzell

VOLG Floris van Velsen OP INSTAGRAM

Team