Freek van der Ham

Freek van der Ham

OP EEN DAG DEELNEMEN AAN DE OLYMPISCHE SPELEN

"Als baby was ik zo actief dat ik mijzelf wakker bewoog in mijn slaap. Altijd blij en vrolijk, totdat ik te lang niks had gegeten."

In een hele regenachtige kerstvakantie zat Freek dagenlang binnen en werd zijn moeder laaiend gek van zijn tomeloze energie, dus besloot ze in de buurt naar activiteiten te zoeken waar Freek deze energie in kwijt kon. "Vanaf toen ben ik begonnen met een cursus schaatsen in Haarlem en ben er nooit meer mee gestopt."

"Als je echt goed aan het schaatsen bent, hoef je verder nergens over na te denken. Alleen jij en het ijs bestaan, de rest niet." Daarnaast is het voor Freek gewoon een hele fijne beweging en zijn de snelheden verslavend voor hem.

Via een cursus is Freek echt in aanraking gekomen met de sport. Daarna heeft hij drie jaar de basis geleerd bij de jeugdgroepjes van IJsclub Haarlem. "Vanuit die jeugdgroepjes mocht ik doorstromen naar het wedstrijd jeugdschaatsen waar ik 4 pupillen jaren heb doorgebracht, wederom bij de IJsclub." Toen de juniorenjaren aanbraken heeft Freek eerst twee jaar bij de clubselectie mogen trainen, waarna de baanselectie hem opmerkte en Freek vervolgens opnam in de selectie. "Ook daar heb ik twee jaar geschaatst om vervolgens te door te stromen naar het KNSB Talent Team Noordwest onder leiding van Sjoerd Geraets. In dit team heb ik me zodanig kunnen ontwikkelen dat de volgende logische stap TalentNED was."

"Ik heb veel inhoud waardoor ik goed vlakke rondjes kan rijden. Daarnaast kan ik over het algemeen nog iets extra’s geven onder hoge druk."

Volgens Freek is zijn schaatstechniek nooit helemaal perfect, dus daar kan hij zich altijd verder in ontwikkelen. "Ook het planmatig aangaan van wedstrijden en de juiste mindset vinden zijn ook nog dingen buiten het schaatsen om die ik zelf graag wil ontwikkelen."

Het is de ambitie van Freek om alles uit het schaatsen te halen wat er in zit en dus nergens wat te laten liggen. "Daarnaast is het wel een droom om op een dag op de Olympische spelen te staan. En aankomend seizoen wil ik me heel graag als topsporter ontwikkelen, met als resultaat hopelijk podiumplekken op de NK’s en deelname aan de World Cup junioren en WK junioren."

"Ik heb voor TalentNED gekozen omdat ik erg achter de visie sta: Beter worden is belangrijker dan goed zijn. Daarnaast vind ik het enorm gaaf om met de beste junioren van Nederland samen te trainen en te leren van een professionele begeleidingsstaf."

Freek van der Ham

Personalia

Club
IJsclub Haarlem
Vorig Team
KTT Noordwest
Opgegroeid in
Haarlem
Geboortedatum
12-01-2005

Socials

Nieuws

Kalender

VOLG Freek van der Ham OP INSTAGRAM

Team