Jade Groenewoud

Jade Groenewoud

ALLE PRIJZEN EEN KEER WINNEN

Als klein meisje speelde Jade veel buiten. Samen met haar zussen en de buurkinderen was ze de hele middag en avond op straat te vinden. “We waren vaak aan het voetballen, skateboarden of skeeleren. Ik wilde ook altijd graag veel sporten proberen. Ik ben begonnen met turnen, later kwam hier het schaatsen en paardrijden bij.”

Op zaterdagochtend ging Jade altijd met het hele gezin naar de ijsbaan. Haar vader en zussen waren aan het schaatsen, terwijl Jade en haar moeder toekeken. “Ik wilde ook graag schaatsen, maar was nog te jong om lid te worden van de ijsclub. Toen ik zes jaar werd, was ik eindelijk oud genoeg om ook te beginnen met schaatsen en ben ik lid geworden bij de Hengelose IJsclub.”

"Na een aantal jaren kwam ik samen met een paar jongens en meiden in de groep van Jelle Bok. Samen met die groep en de trainer ben ik doorgestroomd naar één van de wedstrijdgroepen van de Hengelose ijsclub. Hier heb ik vooral geleerd meer en harder te trainen en ben ik voor het eerst in de zomer begonnen met fietsen.” In deze groep mocht Jade ook voor het eerst mee op trainingskamp naar Erfurt. “Om de hele week bezig te kunnen zijn met schaatsen en trainen vond ik echt geweldig!”

Als eerstejaars B-junior is Jade vanuit de club ingestroomd bij Baanselectie Twente. Van haar trainers destijds, Wouter van Driel en Eelko Blankenstein, heeft ze heel veel geleerd. “Mijn tijden werden steeds sneller en dit seizoen werd extra mooi, doordat ik een derde plaats behaalde op het NK junioren sprint. Dit kwam voor mij totaal onverwachts, maar voelde hierdoor wel extra bijzonder.”

Na één seizoen bij de baanselectie is Jade afgelopen seizoen naar het KTT Midden-Oost bij Johan Freriksen gegaan. “Bij Johan heb ik tot nu toe de grootste stappen gemaakt. Hoewel het door het coronavirus natuurlijk een gek seizoen was.” Toch had Jade hier eigenlijk niet zo veel last van. De trainingen gingen gelukkig door en stiekem was het wel fijn om een keer minder wedstrijden te hebben. Hierdoor kon Jade zich in de trainingen goed focussen om haar techniek te verbeteren en kon ze de hele week hard trainen zonder rekening te hoeven houden met de wedstrijden.

“Mijn sterke punt als schaatsster is denk ik dat ik alles erg leuk vind om te doen. Het maakt mij niet uit of er een sprint- of duurtraining op het programma staat, of dat ik een 500 meter of een 3000 meter moet schaatsen. Dit helpt denk ik wel heel erg in de trainingen. In bijna alle trainingen steek ik veel energie en als het dan in de wedstrijd ook goed lukt is dat natuurlijk extra fijn!”

Technisch kan Jade naar eigen zeggen nog veel verbeteren. Hoewel het elk jaar al steeds beter gaat. Er blijven altijd punten waarin Jade zich kan ontwikkelen, zowel in de bochten als op het rechte stuk.

“Voor komend seizoen zou ik dus graag mijn techniek willen verbeteren. Ook wil ik werken aan meer snelheid, zodat ik hopelijk op elke afstand mijn tijden weer flink kan aanscherpen.” Jade is ervan overtuigd dat dit bij TalentNED gaat lukken en ziet dit als een kans die ze niet moest laten schieten. “Ik heb er alle vertrouwen in dat dit een heel mooi seizoen gaat worden met het team!”

Jade wil graag alles winnen wat er te winnen valt. Niet specifiek olympisch goud of een wereldtitel, het liefst heeft ze alle prijzen ooit een keer gewonnen. Het doel dat daarbij voor het komend seizoen hoort, is om verder door te ontwikkelen in het schaatsen. “Het is lastig te zeggen waar ik wil eindigen tijdens een wedstrijd met het coronavirus in het land en dus focus ik veel op het ontwikkelen van mijzelf als schaatser om de jaren erna te kunnen knallen!”

Jade Groenewoud

Personalia

Club
Hengelose IJsclub
Vorig team
KTT Midden-Oost (J. Freriksen)
Opgegroeid in
Hengelo
Geboortedatum
18-02-2004

Socials

Nieuws

Kalender

VOLG Jade Groenewoud OP INSTAGRAM

Team