Mats Bendijk

Mats Bendijk

VAN HET SCHAATSEN KRIJG IK ECHT EEN KICK!

"In Friesland is schaatsen onderdeel van de cultuur en opvoeding, zeker als je vlakbij zowel de ijsbaan in het dorp als de overdekte baan in Leeuwarden woont! Volgens mijn ouders was ik een pittige baby die veel huilde en waarbij het moest gaan zoals ik het voor ogen had. Schakelen was moeilijk, net als stilzitten. Op de boerderij was gelukkig altijd wel wat te beleven en ook heb ik allerlei sporten mogen ontdekken, zoals gymnastiek, tennis, voetbal, hockey en schaatsen."

De eerste kennismaking van Mats met schaatsen was rond zijn vijfde jaar. Tijdens een wedstrijdje van school op de gracht rond het Poptaslot in Marsum stond hij voor het eerste op dubbele ijzers en kwam Mats al rennend over de finish. "Ook gingen we zodra er ijs lag naar de natuurijsbaan in het dorp of tochtjes maken op de sloten in de buurt. Toen we vervolgens op school in groep 5 en 6 een aantal schaatslessen kregen, wilde ik dit vaker doen."

Vanaf zijn tiende jaar heeft hij voor het eerst tien schaatslessen genomen in de oude ijshal in Leeuwarden. Het seizoen daarna ging hij één keer per week bij de Ferwerter Iisclub schaatsen in de nieuwe Elfstedenhal in Leeuwarden op schaatsen waar geen enkel meer zichtbaar was. Dit vond zijn trainer destijds niet zo’n goed idee, dus kreeg hij zijn eerste vaste lage noren. De jaren daarna kwam er elk jaar een training per week bij, waarbij ook één les per week bij Team Frysk. "Toen begon ik ook af en toe met wedstrijden. Vanaf mijn twaalfde wilde ik schaatsen om sneller te worden. Eerst combineerde ik schaatsen nog met hockey, maar op mijn veertiende moest ik een keuze maken. Ik werd namelijk gevraagd om te trainen bij het gewest Fryslân in Heerenveen. Dit was mijn droom, rijden in het pak met de Friese pompeblêden. Na twee seizoenen mocht ik als B1 junior, vanwege de corona, naast het gewest ook alvast deels meetrainen met het KSNB Talent Team Noord. Het afgelopen jaar heb ik als B2 junior volledig bij het KTT Noord getraind en zat ik in het TTT."

"Van het schaatsen krijg ik echt een kick, doordat je met je eigen kracht en techniek zo hard kan gaan! Elke keer wil je jezelf weer een beetje verbeteren, waardoor je weer net iets sneller schaatst. Dit werkt voor mij erg verslavend en hierdoor kan ik mijzelf elke keer weer pushen en alles uit de trainingen halen."

Zijn fysieke kracht in combinatie met zijn conditie zorgen voor een goede basis bij Mats. Ook is hij de afgelopen jaren technisch veel vooruitgegaan. Hier blijven altijd nog genoeg verbeterpunten, dus in het nieuwe seizoen wil Mats zich technisch nog verder ontwikkelen.

"Aankomend seizoen hoop ik mijzelf op alle afstanden te verbeteren. Mijn voorkeur ligt op de 1000 en 1500 meter. Wel wil ik graag allround sterk blijven rijden en is mijn doel om naar de wereldkampioenschappen voor junioren te gaan; ‘Plan Japan’ zoals we als trainingsmaatjes dit noemden bij het gewest. Door mij technisch nog te verbeteren en fysiek door te groeien hoop ik dat waar te kunnen maken. Ook mentaal wil ik aankomend seizoen sterker worden."

"Daarom denk ik dat ik bij TalentNED op de juiste plek zit. Dit is een volgende stap om mijn droomdoel van goud op de Olympische Spelen te halen. Doordat je met elkaar als topsporters in een huis woont, je in een continue setting van topsportcultuur hebt met een brede en professionele staf, kun je jezelf verbeteren en elkaar versterken. Ik ben voor mijn gevoel gegaan, om mij hier verder te ontwikkelen als schaatser en als mens."

Mats Bendijk

Personalia

Club
Ferwerter Iisclub
Vorig Team
KTT Noord
Opgegroeid in
Marsum
Geboortedatum
07-11-2005

Socials

Nieuws

Kalender

 • 2 december - 3 december

  ISU Junior World Cup 2

 • 9 december - 10 december

  Holland Cup 3

 • 28 december - 30 december

  NK Afstanden

 • 13 januari - 14 januari

  NK Junioren A en B Allround en Afstanden

VOLG Mats Bendijk OP INSTAGRAM

Team