Wegwielrennen

Wegwielrennen

VISIE OP WEGWIELRENNEN

Wij leiden wielrensters op door ze op één plek samen te brengen en een breed fulltime programma aan te bieden. Wonen, trainen, wedstrijden én studeren bij één van de onderwijsinstellingen in de buurt.

Onze fulltime coaches staan iedere dag tot de beschikking van de rensters en focussen zich op het vullen van de spreekwoordelijke rugzak van de sporters, zodat ze goed voorbereid afgeleverd kunnen worden bij één van hun droomteams.

Door deze aanpak krijgen we grip op de ontwikkeling van de sporters en bouwen we een relatie met ze op waardoor we ze beter leren begrijpen. Op die manier kunnen we een fundamentele bijdrage leveren aan de ontwikkeling van sterke, rebelse en vaardige topsporters, die zich in de toekomst kunnen meten met de absolute top. Let wel: het is een rocky road to the top, vol hindernissen, obstakels en tegenslagen. Daar zullen onze talenten, met behulp van onze professionele staf, mee moeten zien om te gaan.

In 2021 heeft TalentNED een derde team gepresenteerd met een zestal Nederlandse wielertalenten. Een enthousiaste groep 1e jaars junioren dames, gedreven door ambitie en de wil om te slagen. Samen een sterk team vormen onder begeleiding van een uitgebreide professionele staf. Met oog voor groei op sportief gebied, maar zeker ook voor studie en sociale omgeving. Alles in het teken van ontwikkelen. Beter worden is belangrijker dan goed zijn.

Team

Onze
coaches

Stefan van Klink

TRAINER/COACH WEGWIELRENNEN

MOMENTEN VAN GELUK MOGELIJK MAKEN

Stefan was veertien toen hij voor het eerst aan de slag ging als trainer. Toen nog op het voetbalveld, waar hij jonge voetballertjes enthousiast maakte om beter te worden. “Als eigenwijs jong mannetje verzon ik toen al nieuwe trainingsmethodes om dingen net even anders te kunnen doen. Om sporters beter te maken. Ik heb altijd een passie gehad om sporters te helpen in hun ontwikkeling naar de top."

Na een korte carrière als wielrenner begon Stefan op zijn achttiende als wielertrainer. Binnen enkele maanden werd hij opgepikt als trainer van de Elite-damesploeg SwaboLadies.nl, waar hij in 2013 voor het eerst begon. Hij hielp de ploeg opbouwen van een kleinere clubploeg tot de profploeg – GT Krush Tunap Pro Cycling – die het nu geworden is.

Als jonge trainer van een sterke ploeg werd hij gedwongen om het vak snel onder de knie te krijgen. Het combineren van het trainerschap met verschillende sportgerichte opleidingen bleek voor Stefan de ideale manier om snel stappen voorwaarts te maken. Zo hielp hij onder andere Lorena Wiebes, Teuntje Beekhuis en Demi Vollering op hun weg richting het profwielrennen.

Inmiddels heeft Stefan ervaring op alle niveaus van het wegwielrennen. Van het opleiden van jonge sporters in de nieuwelingen- en juniorencategorie tot de jacht op topresultaten in de Giro Rosa, Luik-Bastenaken-Luik en La Course. “Belangrijk daarbij is om te beseffen dat dit allemaal een verschillende aanpak vereist. Ik kan een nieuweling niet op dezelfde manier laten trainen als Demi Vollering of andersom. Wel kunnen we een weg uitstippelen om ieder jaar dat stapje extra te kunnen doen. Ik geloof in het opleiden op de lange termijn. Dat is voor mij de weg naar succes.”

“Als trainer ben je een groot onderdeel van het leven van je sporters. Er is niets mooiers dan samen de weg te bewandelen richting wat hopelijk een hele mooie sportcarrière gaat zijn. Als trainer werk ik met minstens zoveel passie aan hun sportcarrière als de sporters zelf. Samen maak je hoogte- en dieptepunten mee. Dat moment dat je een sporter dan soms huilend van geluk op een podium ziet staan is onbeschrijfelijk. Om zulke momenten van geluk als trainer mogelijk te kunnen maken is een fantastisch gevoel.”

Stefan’s persoonlijke ambitie is om wielrensters op te leiden tot de absolute top. “In het begin van mijn trainerscarrière heb ik opgeschreven ooit een medaille op de Olympische Spelen te willen halen. Een renster helpen dat te bereiken zou voor mij het hoogst denkbare zijn.”


Roxane Knetemann

KOERSCOACH WEGWIELRENNEN

IK WILDE ALTIJD EERST WETEN WAAROM

Op haar 13e begon Roxane met wielrennen en al snel won ze de één na de andere wedstrijd en legde ze de lat steeds hoger voor haarzelf. “Al snel was ik als jonge talentvolle wielrenster alleen maar bezig met winnen, waardoor het plezier en de kans om mezelf te ontwikkelen afnam. Althans, dat weet ik nu!”

Jarenlang is ze profwielrenster geweest. Ze bleek een kritische renster. “Adviezen nam ik nooit zomaar aan. Ik wilde altijd eerst weten waarom. Ik heb vaak gemerkt dat dit tot frustraties leidde bij de adviesgever, wat eigenlijk gek is omdat vragen stellen en nieuwsgierig zijn één van de bouwstenen is tot zelfregulatie en ontwikkeling. Dingen die je nodig hebt om te slagen als profwielrenster."

Dit is ook een van de aspecten die Roxane zo aanspreekt in de visie van TalentNED. Tijdens haar juniorenjaren leek het erop dat een toekomst als profwielrenster voor haar in het verschiet lag. Dit verliep echter minder vlekkeloos dan ze had verwacht. Vele jaren en ‘fouten’ later tekende ze op haar 24e haar eerste profcontract bij de Rabobank-ploeg. In datzelfde jaar haalde ze ook de propedeuse van haar opleiding pedagogiek. Ze besloot om haar studie stop te zetten en zichzelf helemaal te focussen op het wielrennen. Dit resulteerde in een profcarrière van acht jaar, waarin ze meerdere WK medailles op de ploegentijdrit won en individueel mooie uitslagen reed op internationaal niveau.

Gedurende haar laatste jaren als profwielrenster heeft Roxane haar studie pedagogiek weer opgepakt. Ze vindt het werken met jongeren erg leuk. Tijdens haar studie had Roxane het vaak met haar medestudenten over het faciliteren van de ontwikkeling van jongeren. De kern uit deze gesprekken was dat ontwikkeling gaat om het uitdagen van jongeren, het prikkelen van hun nieuwsgierigheid en dat ze fouten mogen maken.

“Om dat te kunnen faciliteren is er een juiste omgeving nodig. Een omgeving waar je vragen stelt aan de jongeren, maar waar diezelfde groep óók gestimuleerd wordt vragen te stellen. Waar het veilig genoeg is om risico’s te nemen. Want alleen dan kun je jezelf optimaal ontwikkelen”, aldus Roxane. Haar enthousiasme over dit onderwerp, maakte dat ze haar scriptie weidde aan het pedagogische deel van talentontwikkeling binnen de topsport.

“Ik vind het belangrijk dat je als coach continue het talent centraal zet, zodat het talent uiteindelijk mede de regie heeft over zijn of haar ontwikkeling. Deze ontwikkeling gaat vanuit vertrouwen en nabijheid. Als coach prikkel je het talent zichzelf te ontwikkelen op meerdere vlakken. Het gaat dus om veel meer dan alleen hard trainen. Uiteindelijk moet talentontwikkeling gaan over het proces naar de top. Een proces waarin talent de kans krijgt om het hoogst haalbare uit zichzelf te halen in een omgeving van veiligheid, waar fouten gemaakt mogen worden en waar ontwikkeling belangrijker is dan presteren.”

Roxane was blij verrast toen TalentNED haar benaderde met het plan om in het vrouwenwielrennen te stappen. “TalentNED geeft mij de mogelijkheid om me te ontwikkelen als pedagoog in het werken met jonge talenten. Ik ben hier heel erg blij mee!”


Nieuws

Kalender

 • 29 mei 2022

  DK Wegwielrennen Zuid

 • 1 juni 2022

  DK Tijdrijden Noord Holland

 • 6 juni 2022

  DK Wegwielrennen Noord/Zuid Holland

 • 6 juni 2022

  DK Wegwielrennen Oost