Loes Nomden

Loes Nomden

PROFESSIONEEL WIELRENSTER WORDEN

De moeder van Loes omschrijft haar dochter als een makkelijke en blije baby en dat is eigenlijk nooit meer veranderd. Vroeger wilde Loes nooit fietsen. “Fietsen is stom en alleen voor jongens” was Loes haar gedachte. In haar beginjaren deed Loes aan jazz ballet en turnen. “Tijdens de dansvoorstellingen en turnwedstrijden moest ik lang stilzitten en mocht ik nooit aan mijn pakje of aan mij haar zitten. Er was altijd één meisje dat teruggetrokken moest worden naar de bank en dat was ik. Ik kreeg daardoor altijd puntenaftrek en eindigde vaak onderin de uitslag.” Loes moest bewegen en iets te doen hebben.

Toen de trainer van de wielerclub van haar zus met een klein fietsje voor Loes kwam aanzetten was ze eerst nog terughoudend, maar na een dag is ze toch maar opgestapt. Na wat ritjes met haar zus en vriendinnen deed Loes mee aan haar eerste wedstrijd, “de Dikke Banden Race” in Raalte, waar ze gelijk een goed resultaat haalde door als 3e te eindigen en met het fietsvirus was 'besmet'. “Wielrennen is eigenlijk een soort van uitlaatklep voor mij. Ik word onrustig en chagrijnig als ik niet kan fietsen.”

De ouders van Loes hebben haar destijds ingeschreven bij de Hanzerenners Zwolle waar ze altijd met veel plezier heeft gefietst. De uitnodiging voor een gesprek bij TalentNED kwam voor Loes behoorlijk als een verrassing. “Eigenlijk had ik geen idee wat TalentNED was/deed en wat het inhield. Het is iets helemaal nieuws in de wielerwereld.” Na een paar gesprekken en bezoekjes aan de TalentNED Academy wist Loes al snel wat ze wilde. Alhoewel het een spannende keuze was, is Loes er vol voor gaan en heeft ze de kans met beide handen aangegrepen.

“Op dit moment zijn mijn sterke punten vooral het sprinten en het “meespringen” bij een demarrage.” Ook kan Loes goed midden in het peloton rijden, zodat ze daardoor goed uit de wind zit en op die manier niet al te veel energie hoeft te verspillen. “Ik heb vaak de momenten in de gaten wanneer er iets gaat gebeuren in de wedstrijden, ga dan mee naar voren om alles goed in de gaten te houden. Als er dan iemand wegspringt probeer ik erbij te zitten zodat ik de slag niet mis.”

Het juiste moment kiezen om zelf weg te springen is nog een zoektocht voor Loes. Ze hoopt vooral dit soort aspecten van het wielrennen te leren bij TalentNED en op alle vlakken, fysiek en mentaal, te groeien. “Ook hoop ik mijn klimcapaciteiten te ontwikkelen.” Loes zou het “echt vet” vinden als ze later een professioneel wielrenster kan worden om op die manier fulltime met haar passie bezig te kunnen zijn. “Een goede studie is uiteraard ook belangrijk, maar ik beleef gewoon enorm veel plezier aan het wielrennen."

Bij TalentNED gaat Loes veel meer trainingsuren maken dan voorheen waardoor ze hoopt grote stappen te maken om uiteindelijk in een grote ronde op het podium te eindigen. “Ik heb voor TalentNED gekozen omdat ik erop vertrouw dat ik met de professionele begeleiding en staf het beste uit mijzelf kan halen en op die manier mijn doelen en dromen kan bereiken.”

Loes Nomden

Personalia

Vorig team
Hanzerenners Zwolle
Opgegroeid in
Hattem
Geboortedatum
05-01-2005

Socials

Nieuws

Kalender

VOLG Loes Nomden OP INSTAGRAM

Team